Egy csepp Európa

Lenyűgöző zuhatagok a nagyvilágban

A méretük, az erejük, a szépségük páratlan, semmihez sem hasonlítható. Egymástól is különböznek, kizárólag önmagukhoz mérhetőek. A lezúduló víztömeg mennyisége vagy a magasság, ahonnan a mélybe zuhan mindössze érdekes adat lehet a monumentális látvány mellett. Következzék néhány gyönyörű zuhatag a világ minden tájáról a teljesség igénye nélkül, abszolút szubjektívan válogatva.

Angel Waterfall Of Venezuela

Talán van, aki emlékszik a következő szavakra a Shirley Valentine című filmből: “Tévedés, amit sokan állítanak, hogy a Niagara-vízesés a legmagasabb. Mert ténykérdés, hogy az Angel-vízesés a legmagasabb. ” És bizony ez így is van. A 979 méter magas venezuelai természeti csoda az Auyan-Tepui magaslatról zuhan alá az Ördög-szurdokba a Churun folyóból.

Emerald Pool, Slovenia

Emerald Pool (Smaragd medencének fordíthatnánk) Szlovéniában található, a Triglav Nemzeti Parkban, a 60 méter magas Savica – vízesés része. A képen tökéletesen látható, miért is kapta ez a varázslatos hely a nevét.

Gasadalur, Faroe Islands, DenmarkGasadalur Vágar nyugati oldalán található (egyike a  Feröer-szigetek 18 tagjának, amelyek Dánia részét képezik), Van egy csodálatos vízesés közvetlenül a falu alatt, amely a fotósok kedvence. A falut már az elnéptelenedés veszélye fenyegette,  hiszen járható utak híján el volt vágva mindentől, azonban 2004-ben alagutat vájtak a hegyekbe.

Hamilton Pool Nature Preserve, Texas

A Hamilton-medence egy természetes medence, úgy jött létre,hogy egy földalatti folyó felett összeomlott a hatalmas erózió miatt a kupola több ezer évvel ezelőtt. A varázslatos hely mintegy 23 mérföldre (37 km) nyugatra van Austintól, Texasban. Már az 1960-as években népszerű nyári fürdőhelyszín a látogatók és a helyiek számára egyaránt. Környéke 232 hektáros (0,94 km2)  védett természeti terület,  középpontban a jádezöld medencével, amelybe egy 50 láb (15 m), vízesés folyik. A medence körül nagy tábla mészkő található, melyen lehet pihenni a víz szélén;  a mennyezet felett nagy cseppkövek nőnek.

Lower Lewis River Falls, Gifford Pinchot National Forest, Washington

A Lewis-folyó  a Columbia folyó egyik mellékfolyója, mintegy 95 mérföld (153 km) hosszú,  Washington állam dél-nyugati részén, az Egyesült Államokban.  A folyó vízgyűjtő medencéje mintegy 1046 négyzet mérföldre (2709 km2) terjed ki,  átlagos éves kibocsátása mintegy 6125 köbláb per másodperc (173,4 m3 /s).

Pearl Shoal Waterfall, China

A Pearl Shoal Vízesés  Tibetben, Aba-Ngawa területén  és Szecsuan tartomány északi részén, Qiang Autonóm Prefektúrában, Kínában található. A vízesés  a Bailong Jiang (Fehér Sárkány Folyó) egyik mellékágán zúdul 40 métert a mélybe. Az 1992-ben UNESCO Világörökséggé nyilvánított Jiuzhaigou-völgy része, tengerszint feletti magassága 2433 méter, a vízesés 162,5 méter széles.

Seven Sisters Waterfall, Norway

A Seven Sisters (Hét Nővér) Vízesés Norvégia egyik legszebb természeti képződménye. Norvégia 39. legmagasabb zuhataga hét különböző ágból áll,  a legmagasabb 250 métert zuhan a mélybe. A Geiranger Világörökség része, a Geirangefjord mentén látható.

The Detian Falls Spread Like A Sparkling Water Curtain On The Border Of China's

A Detian – vízesés Kína egyik nevezetessége (Daxin megye, Nanning város, Guangxi tartomány), jelenleg ez a 4. legnagyobb vízesés az Iguazu, a Victoria és a Niagara után, és ez a hely egyike volt a kínai hadsereg átkelőhelyeinek a rövid kínai-vietnami háború alatt. A közelben van a Tongling-szurdok, ahová egy szomszédos szurdokból egy barlangon keresztül lehet bejutni. A közelmúltban számos őshonos növényt fedeztek fel itt,  és a múltban a szurdokot rejtekhelyként használták a helyi banditák, akiknek a kincsét néha még  megtalálják a szikla oldalán lévő barlangokban.

The World`s Largest Drop Water Fall, Kaieteur Falls In Guyana

A világ legerősebb zuhatagának tartott guyanai Kaieteur-vízesés 251 méter magasról esik alá, az átlagos áramlási sebesség 663 köbméter másodpercenként.

kaieteur-10

A Kaieteur Falls körülbelül négyszer nagyobb, mint a Niagara-vízesés (Kanada és az Egyesült Államok határán), és körülbelül kétszer magasabb, mint a Viktória-vízesés (Zambia és Zimbabwe határán Afrikában).

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Marika Győriné says:

    Csodálatos természetes tájak . Tetszik .


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!