Egy csepp Európa

Szépséges öreg hidak szerte Európában

Mindnyájan másképp viszonyulunk a régiségekhez. Van, aki rajong értük, van, akinek nem jön be. Mint az én lányomnak, aki hétévesen megdöbbenve kérdezte tőlünk a pulai amfiteátrumban: “Most mit vagytok úgy oda? Ez csak egy rom!” Egy másik alkalommal pedig a szigeti várban jegyezte meg, hogy “ezt is megette már az idő vasfoga”. Hát igen, kinek a pap, kinek a papné, illetve egy régi jó barátom szerint, kinek a Pap Ica…

Nem szégyellem bevallani, én azok táborába tartozom, akik akármennyit képesek gyalogolni, kifizetni egy romért (azért válogatok természetesen, mert fiatal sem vagyok már, meg milliomos se), de még a fotóikban is képes vagyok jó ideig gyönyörködni. Ezért most következzenek nagy kedvenceim, a festői, öreg (néhol már jócskán romos) hidak!

Ancient Bridge, Kolpino City, Russia

Ez a gyönyörűség sok posztoló szerint Oroszországban található,  Kolpino városában. Azonban tévednek! Szerencsére közelebb van hozzánk,  Németországban, a kromlaui rododendron parkban látható. A híd neve Rakotzbrücke (Rakotz – híd), népszerű nevén az Ördög-híd, és 1860-ban épült. Bazalt köveket hoztak ökrös szekereken Szász-Svájc és Csehország különböző kőbányáiból. A hatszögletű bazalt oszlopokat barlangok és a piramisok, valamint hidak építésére használták a parkban.

Carr Bridge (Scotland)

A skóciai Felföldön található Carrbridge község hídja a Dulnain folyó felett ível át.  1717-ben épült, arra szolgált, hogy a délről érkező temetési menetek átjuthassanak a folyón.

Konitsa Old Bridge, Epirus, Greece 1871

A következő építményre Görögországban, Epiruszon bukkanhatunk rá. A Konitsa-híd 1971-ben épült, hogy felváltsa a régi fahídat az egyik legérintetlenebb folyó, az Aoos felett (Vikos Aoos Nemzeti Park). A folyami sportok (rafting, kajakozás) kedvelt helye.

Valle Verzasca, Switzerland

Ponte dei Salti a Verzasca-völgyben, Svájc olasz nyelvű kantonjában,  Ticinóban található. A völgy könnyen elérhető autóval és busszal Locarnoóból, és a híd közvetlenül a furcsa kis város, Lavertezzo mellett van. Gyakran nevezik a római hídnak, azonban építése csak  a 17. századra nyúlik vissza, és  1960-ban újjá is építették. Mindazonáltal ez a kettős boltíves kőhíd olyan szép, amilyen népszerű a látogatók körében. Sokan egyszerűen beugranak róla úszni vagy búvárkodni a Verzasca-folyó smaragdzöld vizébe. Vigyázat, a víz jéghideg!

régi híd

Ez a híd Görögországban található, méghozzá a Vikos szurdok völgyében. A Voidomatis-folyó felett ível át.  A  Zagoria régióban bukkanhatunk rá, északra fekszik Ioannina egyetemi városától, közel az albán határhoz. Az itteni hidak kőből épültek (nincs semmi cement vagy más kötőanyag!), egymásra halmozták az egyes darabokat, így támogatják egymást, és képesek viselni az ív súlyát. Érdekes módon a területet gyakran sújtotta földrengés, a hidak mégis épen maradtak.

És végül következzék személyes kedvencem, amiről azt írják, hogy Törökországban van. Ki találkozott már vele?

Ancient Double Bridge, Turkey

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erika Tilkné Dudra says:

    Imádom a csodás tájakat, hidakat, kastélyokat.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!