Egy csepp Európa

A Kék lagúna varázslatos helyszínei

1980-ban mutatták be, és nálunk is nagy sikerrel játszották a mozikban a Kék lagúna című filmet a 14 éves Brooke Shields és Christopher Atkins főszereplésével. Randal Kleiser rendező Henry de Vere Stackpole 1908-ban megjelent regénye alapján forgatta le a saját változatát (addig már két adaptáció is készült a könyvből).

kék lagúna

A történet túlságosan bonyolult cselekménnyel nem rendelkezik, hiszen csupán két árván maradt és majdnem lakatlan szigetre vetődött gyermek nővé illetve férfivá érését és egymás iránti szerelmét mutatja be, azonban a két főszereplő bája és a paradicsomi környezet varázslatossá tette az amerikai filmváltozatot, aminek a sikeréhez hozzájárult Basil Paledouris gyönyörű zenéje is.

Azonban hiába is keresnénk ezt az elveszett édenkertet, ugyanis a valóságban nem létezik. A film készítői három helyszínt találtak, ahol a jeleneteket leforgatták.

blue-lagoon

Az egyik helyszín Jamaica szigetén található, a világ egyik leghíresebb és legszebb táján, Portlanden. A friss és a sós víz szokatlan keveréke az úszók különleges kedvencévé teszi. A helyi legenda szerint feneketlen mély, és egy sárkány lakik benne. A valóságban az itteni lagúna mélykék vizét egy ásványvízű forrás táplálja.

jamaica

A másik helyszín egy magánkézben lévő sziget a Fidzsi-szigeteken, a Nanuya Levu. Tulajdonosa, Richard Evenson megvásárolta ezt az akkoriban még kopár, 500 hektáros lakatlan szigetet,  ahová alig többel érkezett, mint egy generátor, hűtőszekrény és egy sátor. A szigetet addigra már teljesen ellepték a vad kecskék, ezért Richard  idejének nagy részét azzal töltötte, hogy visszaadta a föld termőerejét és épített magának egy új házat. Annak érdekében, hogy a vad kecskék által okozott kárt helyrehozzák, több ezer fát ültettek. A szigetet később átnevezték Teknősbéka-szigetre (Turtle Island).

turtle island in FijiAz 1970-es években filmkészítők keresték a tökéletes helyet, hogy leforgassák a Kék lagúnát. Megkeresték Richardot is, mert  használni szerették volna a szigetet. A forgatás befejezése után Richard rájött, hogy mennyire élvezte az emberek jelenlétét a birtokán, akik éppolyan nagyra értékelték annak szépségét, mint ő, ezért úgy döntött, hogy megnyitja az ingatlant a további vendégek számára.

nanuya Levi fiji

A harmadik forgatási helyszínt Vanuatun találták meg, a Csendes-óceán déli részén, és a híres Champagne-öblöt használták a különféle jelenetek felvételeihez.

CHAMPAGNE_BAY_-_ESPIRITO_SANTO_ISLAND_-_VANUATU_-_HDR

A hely azóta is turistaparadicsom:

vanuatu

Mivel több helyszínen is forgatták a filmet, így egy valójában nem létező szigeten készültek el a felvételek. Mindenhonnan a legszebb tájat, a legtisztább vizű öblöt választották, és azért az állat-és növényvilág bemutatása sem fedi a valóságot. De erre talán nem is volt szükség. Mert a mese így is életre kelt.

blue-five

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!