Egy csepp Európa

Buddha lábnyoma Ádám hegyén

Kevés hely van a világon, amelyet a nagy világvallások mindannyian szentként tiszteltnek. E helyek egyike Srí Lankán (Ceylon szigetén) található, ez a Sri Pada, más néven Ádám- csúcs.

Adams Peak (Sri Pada)

A 2243 méter magas hegy zarándoklatok központja a decemberi teliholdtól a májusiig, az egyetlen szent hegy, melyet a buddhisták, a hinduk, a muzulmánok és a keresztények egyaránt tisztelnek. Az év többi hónapjában a csúcsot felhők veszik körül. A hegytetőn egy 170 cm x 70 cm-es, lábnyom alakú sziklamélyedés található. A hinduk szerint ez Visnué, a buddhisták szerint Buddháé, aki háromszor is járt a szigeten, s ez az utolsó itteni útja emléke, a muzulmánok szerint Ádámé, aki a Paradicsomból való kiűzetés után ide érkezett, a bevándorolt portugál keresztények szerint Szent Tamás apostolé mennybemenetele előtt.

Buddha lábnyoma

Az arab legenda szerint azért érkezett a Paradicsom után éppen ide Ádám, mert ez a hely hasonlít a Földön leginkább a Paradicsomhoz. A sziget minden gyönyörűségét pedig Allah teremtette, hogy Ádám semmiben se lásson szükséget.

zuhatag Sri Lankán

A helynek több elnevezése is van, köztük talán legszebb a Pillangók hegye – ahová a pillangók meghalni jönnek. A táj valóban gyönyörű és rendkívül békés.

Sri Lanka2

Ezen a szigeten nemcsak a hegycsúcs viseli Ádám nevét, hanem egy híd is, amelynek az építéséről szóló történetet a Rámajána, a híres hindu eposz is tartalmazza. A 18 mérföldnyi hosszú (30 km) építmény egykor a Palk – szorosban Indiát és Sri Lankát kötötte össze. A maradványokat a dagály 4 láb (1,2 m) magasan borítja el.  A hindu legenda szerint az eposz hőse, Rama azért építette, hogy megmentse feleségét, Sitát a démon királytól, Ravanától. Ezek után számomra már csak az a kérdés, hogy miért Ádám nevét viseli a híd.

Ádám hídja

Vannak, akik kisebb korallzátonyok és homokpadok természetes láncolatának tartják. Mások szerint emberi kéz műve, méghozzá egy ősi népé vagy földönkívülieké. Még a NASA érdeklődését is felkeltette (vizsgálták is egy darabig), mivel több mint 10 ezer évesnek tartják, és feljegyzések vannak arról, hogy a hídon a 15. században is lehetett még közlekedni, de a viharok és a ciklonok miatt folyamatosan a tengerbe süllyedt, ahonnan azonban egyes darabok újra kiemelkedtek. Mint például az alábbi képen:

ádám hídja2Ki tudja, mi lehet az igazság? És ki tudja, hány varázslatos és rejtélyes dolgot találni még Srí Lankán?

Sri Lanka

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!