Egy csepp Európa

Összetört templomok

Nemrég egy izgalmas képet találtam a neten. Íme.

8

Nagyon tetszett, de mellette mindössze egy angol szó állt: “Unusual.” (Vagyis: szokatlan.) Elnézegetve a fotót, olyannak tűnt, mintha földrengés utáni képet látnék, de fizikai képtelenségnek éreztem, hogy még ha egymásra dobálódtak is az egyes darabok, meg is maradnának így a helyükön.

1

Elkezdtem utána keresgélni, és még több ilyen fotóra bukkantam. Kiderült, hogy egy neves amerikai építész, Michael Jantzen fotómontázsait láthatjuk, azt viszont nem sikerült megtudni, hogy a képek eredetijei pontosan hol vannak. Mindenesetre sikerült felvennem a kapcsolatot Jantzen úrral, aki Los Angelesben él, és megkaptam az engedélyét a képek közlésére a blogban.

2

Egyébként két sorozat is készült, az egyik házakról, a másik templomokról.  Jantzen úr szereti kombinálni a különböző művészeti formákat, az építészetet és a fotográfiát. “A munkám mindig is szélsőséges innovációkon keresztül fejlődik, ahogy  igyekszem új gondolkozási formát találni elsősorban az épített környezet újraformálása révén”, mondja. Egyszerűen azáltal, hogy az egész kép darabjai forgathatóak, és újra összeilleszti őket, mint egy kollázst, a sokoldalú művésznek egy új univerzumot sikerül létrehoznia.

3

Michael Jantzen munkái  jól ismertek az egész világon. Több ezer cikkben,  könyvben, magazinban, újságban és az interneten vannak jelen. Számos galéria és különböző televíziós dokumentumfilmek foglalkoztak vele. Kiállított a National Building Museum-ban, a kanadai Építészeti Központban, a Harvard School of Design and Architecture-ben, illetve a Museum of Modern Art-ban, New York-ban.

7Jantzen úr öko-építészként is ismert, aki a legmodernebb vadonatúj design segítségével környezetbarát épületeket tervez. Szívesen használja fel például a szélenergia erejét, híve a természetes szellőztetési megoldásoknak, és szívesen dolgozik előre gyártott szerkezeti elemekkel.

Wind-Shaped-Pavilion-by-Michael-Jantzen-3Köszönet Michael Jantzen úrnak a fotókért és információkért. Még több érdekesség honlapján: www.michaeljantzen.com

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!