Egy csepp Európa

A világ legkeskenyebb háza

Lengyelországban, Varsó városában található a világ legkeskenyebb házának hirdetett Keret House, tervezője Jakub Szczęsny a Centrala cégtől. Nevét azonban első bérlőjéről kapta, aki az izraeli íróról és filmesről, Etgar Keretről, aki azt tervezi, hogy elköltözése után egyik kollégájának engedi át a lehetőséget. A két szintes installáció 92 cm a legkeskenyebb és 152 cm a legszélesebb pontján.

1

Az eleve a világ legkeskenyebb házának tervezett kicsiny épület Chlodna utca 22. és Zelazna utca 74.szám között található. Az egyik ház még a háború előtt épült, a másik pedig egy modernebb lakóépület. Keret számára az itt tartózkodás felér egy folyamatos emlékezéssel a családjára – szülei családja akkor pusztult el, amikor a nácik megszállták Lengyelországot.

2

A fémszerkezet két szinten tartalmaz egy hálót, egy konyhát, egy fürdőszobát és egy nappalit. Két ki nem nyitható ablaka van, amely a fényt kiválóan átengedi. A teljes belső tér színe fehér, ész áramot a szomszédos házaktól kapják.

3

A háznak saját víz-és szennyvíz rendszere van, amely nem kapcsolódik semmilyen városi rendszerhez. A kis méret miatt csak kis italhűtőt engedhet meg a lakó magának, és lépcső helyett létrával lehet közlekedni egyik szintről a másikra.

6

A Keret House létrejöttét a Varsói Városháza és a Lengyel Modern Művészeti Alapítvány is támogatta. Művészi installációnak nevezik, mivel – bár laknak benne – nem felel meg a lengyel építési szabványnak.

4

A projekt kurátorai, Sarmen Beglarian és Sylwia Szymaniak szerint a ház felkeltette a média érdeklődését az egész világon. Azt remélik, hogy Varsó legérdekesebb oldalát mutathatják meg ezzel az installációval. A két már meglévő épület közé elhelyezett fémszerkezet két történelmi korszakot kapcsol össze: a főváros múltját és jelenét.

5

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!