Egy csepp Európa

Csodás ajtók

Hundertwasser szerette az ablakokat. Az ajtókat már kevésbé, meglehetősen mostohán kezelte őket, pedig egy ajtó a maga módján éppúgy megváltoztathatja egy épület külső képét, mint egy (vagy több) ablak. Én például valamiért a firenzei keresztelőkápolna egésze helyett csak a kapuját tudom felidézni, mert valahogy a szépsége mellett minden más elhalványul. Ez a híres Paradicsom kapuja, ahogy Michelangelo elnevezte, és azóta nincs ember, aki ne ezt a kifejezést használná, Lorenzo Ghiberti alkotása.

paradicsomDe ha már megemlítettük a paradicsom kapuját, szót kell ejteni a Pokol kapujáról is, ami Rodin alkotása, és Párizsban, a Rodin Múzeumban található:

Gates of Hell Rodin

A következő ajtó szintén különleges a maga nemében és Olaszországban található, méghozzá Milánóban. De hol másutt is festhetnének Madonnát egy nyílászáróra, mint Itáliában?

milano2Nem kevésbé lenyűgöző a következő, ezúttal francia műalkotás. A páratlanul szép darab Rousillonban látható:

festettEgy másik festett gyönyörűség, sajnos nem sikerül kinyomoznom, hogy honnan:

festett3A következő képen látható házat Freiburg im Breisgau – Badenben találjuk, Németországban:

festett2Hasonlóképpen gyönyörűek a keleti ajtók is, a következőt Marrakeshben, Marokkóban láthatjuk:

Marakesh, marokkóA következő fotón látható ajtóról az a hír járja, hogy Tolkien erről mintázta Moria kapuját a Gyűrűk Urában. Lelőhelye: St. Edwards templom, Stow-on- the-Wold, Anglia.

Back door of St. Edward's Church, Stow-on-the-Wold - said to be the inspiration for the Moria door in J.R.R. Tolkien's Lord of the Rings.

 

Következzék egy tökéletes bejárat valahol a varázslatos Keleten (sajnos hiába próbálkoztam kideríteni, pontosan hol lehet).

keletiAz itt látható sárkányos ajtó holléte is ismeretlen, de nem tudtam elszakadni tőle. Ha valaki ügyesebb volt nálam, tudassa az eredményt!

sárkányosVessünk egy pillantást valami kevésbé különlegesre és művészire, ami ennek ellenére kiragyog az átlagajtók közül. Ericeirában, Portugáliában bukkanhatunk rá. Talán nem tévedünk nagyot, ha arra tippelünk, hogy a vigyorgó macskát látjuk itt az Alíz Csodaországban című meséből.

Ericeira, PortugalA következő pipacsos ajtó holléte ismeretlen, de jó példája annak, hogyan dobhatunk fel egy jó ötlettel egy unalmas ajtót:

festett ajtóHasonlóképpen nem kell több egy kreatív ötletnél és némi festéknél, hogy ilyen vidám ajtó (és fal!) születhessen:

festett ajtó2Az előző kettőhöz azért szükségeltetett némi kézügyesség is, de a lent látható alkotáshoz elegendő egy jó adag színérzék is. Santa Fében, az Egyesült Államokban találhatunk ilyet.

Santa FeUgye, hogy a képen látható téglaépületet Washingtonban hogy fel tudja dobni ez a pár csepp kék és sárga festék?

téglás Washington

Ahogy ennek a monte-carlói háznak is jól áll a lila:

Monte-Carlo

Ez a párizsi kávézó bizony ilyen ajtóval dicsekedhet!

ParisEz a csodás szecessziós ajtó Belgiumban található. Henry Clemens van de Velde alkotása.

Henry-Clemens-van-de-Velde-doorwayVégezetül személyes kedvencem, ami állítólag valahol Franciaországban található.

rózaszín

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!