Egy csepp Európa

A Győzelem napja Bécsben

Amikor a Fabergé által készített híres cári húsvéti tojásokról írtam, anyaggyűjtés közben találtam egy rövid cikket arról, hogy a cári kincsek egy része néhány tojással egyetemben februárban Szentpétervárról Bécsbe érkezett, és május 18-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban (Kunsthistorische Museum). http://kalandozomagyarok.cafeblog.hu/2014/04/13/a-hires-nevezetes-faberge-cari-tojasok-titka/

hajóAkkor még úgy tűnt, hogy két tojást láthatnak az érdeklődők, a vitorláshajó mellett a transzszibériai vasút egyik szerelvényét:

Trans-Siberian-Railway-EggNem hagyott nyugodni a gondolat, hogy egyrészt nagy valószínűséggel nem nagyon lesz ilyen közel hozzám igazi Fabergé-tojás (Győrben élek), másrészt abban tökéletesen biztos voltam, hogy még egyszer nem utazom el Szentpétervárra (bár amikor egyetemista koromban ott jártam, még Leningrádnak hívták). Úgyhogy belevágtunk: a fiammal elindultunk Bécsbe tojásnézőbe, történetesen május 9-én, a Győzelem napján.

Raising-a-flag-over-the-ReichstagA Győzelem napja az én korosztályomnak már beivódott a tudatába, éppúgy, mint a Tanácsköztársaság kikiáltása (március 21.) vagy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom ünnepe (november 7.). A fenti kép annak idején bejárta a világot: egy Nyikolaj Kaldej nevű katona kitűzte a szovjet lobogót a berlini Reichstag épületére 1945. május 2-án. Németország kapitulációjára (vagyis feltétel nélküli kapitulációjának írásos rögzítésére)  közép-európai idő szerint május 8-án, orosz idő szerint május 9-én került sor. Innen számítjuk a második világháború befejezését.

Vienna-Red-Army-Monument-7090

Teljesen véletlenül éppen május 9-én indultunk Bécsbe, és a Főpályaudvarra érkeztünk meg vonattal. Ennek természetesen története van. Nekem nincs kocsim, nem tudok vezetni, így persze mindent tömegközlekedéssel kell megoldanunk.  Ez egyrészt jó, mert nem probléma a parkolás, és gyalog vagy metróval eltévedni is azért művészet (autóval sokkal könnyebb), másrészt viszont meglehetősen kényelmetlen, mert sok dologhoz kell alkalmazkodni (a menetrend csak az egyik!). Itt van például az EUrégiós vonatjegy problémája. Régebben olcsóbb volt, és nem kellett átszállni. Ma jóval drágább, odafelé menet Hegyeshalomban, visszafelé pedig Bruck an der Leithában kell átrohanni a másik szerelvényhez (másodperceken és a kondíciónkon múlt, hogy le nem késtük. na már most: a jegy ára oda-vissza 21 euró, de ha kedvezményes rail jet jeggyel megyünk, akkor 18 euró, és nincs átszállás! Ráadásul a Westbahnhofra érkezik, amitől néhány lépés csak a Mariahilferstrasse, aminek a vége már a Museumsquartiere-be torkollik. Mi miért nem mentünk rail jettel? Mert csak korlátozott számú kedvezményes jegyet lehetett kapni, és mi későn kaptunk észbe. Sebaj, gondoltuk, akkor majd végig sétálunk a Belvedere Palota parkján, az úgyis nagy kedvencünk Bécsben:

belvedereÚgyhogy utunk első állomása Savoyai Jenő herceg rezidenciája volt, majd megérkeztünk a Schwarzenbergplatzra. Mi valahogy mindig belebotlunk ebbe a német-cseh famíliába, bárhol járjunk is. Ráadásul ez a bizonyos törökverő tábornok vezette Győr visszafoglalását a törököktől, és ha vannak olvasóink, akik már a kezdetektől figyelemmel kísérték a blogot, a család gyönyörű hlubokai várkastélyáról is olvashattak bejegyzést (http://kalandozomagyarok.cafeblog.hu/2013/09/08/hluboka-mesebeli-kastely-windsor-mintajara/), és láthatták ezt a képet is a híres kilincsről (a török fejét holló vájja):

kilincs

 

Egyszóval a Schwarzenbergplatzra érkeztünk, melynek közepét egy monumentális szökőkút foglalja el, ez a Hochstrahlbrunnen (hatalmas vízsugár), amelyet  1873-ban építettek, hogy megünnepeljék Bécs vízellátó rendszerének létrehozását. Anton Gabrielli, a cég vezetője, a projektért felelős személy finanszírozta a szökőkút építését. 

Háromszáz és hatvanöt kis vízsugár a medence szélén az év napjait jelképezi, a hét kis sziget és vízsugarak pedig a hét napjait. A 12 nagyobb vízsugár jelenti az év hónapjait, a huszonnégy másik képviseli a nap összes óráját, harminc vízsugár pedig a hónap napjait. A legnagyobb, központi sugár maga az esztendő.

A szökőkút különösen szép este, amikor megvilágítják a reflektorok, erre első ízben 1906-ban került sor.

szökőkút

A szökőkút mögött találjuk a Denkmal der Roten Armee (Vörös Hadsereg) emlékművét, az itt élők Russendenkmalnak (orosz emlékmű) nevezik. A szovjet hadsereg építette 1946-ban, amikor elfoglalta a város egyik szektorát, ami egészen 1955-ig tartott. Egészen addig egy T-34-es tank is tartozott az emlékműhöz. Jelenleg egy félkör alakú oszlopsor előtt egy húsz méter magas oszlop tetején áll egy hatalmas, tizenkét méter magas szobor: egy szovjet katona. A tipikusan merev és ünnepélyes stílus, amit általánosan alkalmazott a szovjet hadsereg Budapesttől Berlinig, nagyon hasonlóvá teszi ezeket az emlékhelyeket. A bécsit sokan keresték fel most magánemberként, és virágokat helyeztek el a talapzaton.

Schwarzenbergplatz  (27)

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!