Egy csepp Európa

Öt érv, hogy kiránduljunk Pozsonyba!

Miért érdemes családostul ellátogatni Pozsonyba? Mert:

1. Aránylag közel van (mármint például Győrhöz képest közelebb, mint Bécs vagy Budapest akár, de elmondhatjuk, hogy az ország északi feléhez nincs túlságosan messze).

2. Nemcsak autóval, de például busszal és vonattal is megközelíthető.

3. Nagyon kedves történelmi városmagja van, ahol a család idősebb tagjai történelmünk eseményeinek fontos helyszíneire csodálkozhatnak rá, a gyerekeket pedig lenyűgözi a vár, és a várkertből induló városnéző kisvonat.

4. Aránylag olcsón ehetünk finomakat, és ihatunk kiváló sörfajtákból.

5. Néhány eurós belépődíjért ellátogathatunk a Dinó Parkkal kombinált állatkertbe, ami a felnőttek számára is kivételesen jó mulatság.

Ha rászánjuk magunkat az indulásra, a Student Agency buszai naponta háromszor indulnak Budapestről, és nem egészen három óra alatt ott is vannak. A felnőtt menettérti jegyek 5 ezer forintba kerülnek, gyerekeknek mindössze ennek a felét kell fizetni, és a 26 év alatti fiatalok is kapnak 10 százalék kedvezményt: http://www.cseh-busz.hu/hu/143_309/student-agency-budapest-gy%C5%91r-pr%C3%A1ga-busz-olcs%C3%B3-%C3%A1rak#a1

Vonattal Budapestről kicsit drágábban (17,50 euró, gyermekeknek fele) érhetjük el Pozsonyt, de megközelítőleg ugyanannyi idő alatt. http://www.mav-start.hu/nemzetkozi/viszonylati.php

Nézzük, mit ne hagyjunk ki, ha Pozsonyban töltünk egy napot!

kek-templom2

Az óvárosban találjuk, de kissé messzebb a főtértől (Bezručova ulica), a  Lechner Ödön tervezte Grössling Gimnázium szomszédságában a szintén szecessziós kék templomot (ugyanaz a tervező), amelyet hivatalosan Árpád-házi Szent Erzsébetnek szenteltek, de valójában Erzsébet királyné, azaz Sissi szimbolikus mauzóleumának szántak (az alapkőletételre 1909. augusztus 23-án került sor Szent Erzsébet halálának 900. évfordulóján).

ktemplom3

Már a Belváros kellős közepén, a sétáló utcában találjuk a híres pozsonyi diéta épületét (Magyar Királyi Kamara), vessünk egy pillantást rá. Innen tudósított egykor Csokonai Vitáz Mihály, akinek híradásait a Diétai Magyar Múzsában olvashatták az érdeklődők.  A palota 1802 és 1848 között volt a rendi országgyűlés (diéta) színhelye.

Palác_Uhorskej_kráľovskej_komory

Ha elhaladunk a diéta épülete előtt, az utca végén találjuk a Mihály-kaput, amit a régen lerombolt Szent Mihály-templomról és a kapu előtt lévő településről neveztek el. Sajnos már csak ez az egyetlen kapu maradt meg  a négy közül, amelyeken a középkorban a városba  be lehetett lépni. A gótikus alapokon nyugvó, mára különleges hagymakupolás réztetővel ellátott 51 méter magas tornyán Szent Mihály szobrát láthatjuk.  A város legismertebb jelképe előtt egy ágyú élethű mása áll, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a toronyban  fegyvermúzeum tekinthető meg (belépő felnőtteknek: 4,30 euró, gyerekeknek/nyugdíjasoknak: 2,30 euró). A torony felső teraszáról pedig nagyszerű kilátás nyílik a szlovák főváros történelmi belvárosára.

szent mihály kapu

Ha hátat fordítunk a Mihály-kapunak, és visszafele sétálunk az utcán, arany koronákat pillanthatunk meg az utcaköveken. Ezekkel jelölik a történelmi koronázási utat a Szent Márton-dóm felé, ahol  valaha tizenegy Habsburg-házi királyt és nyolc királyi feleséget koronáztak meg (1563-1830).

koronázási út

A Szent Márton-dóm tornya 85 méter magas, a tetején a Szent Korona másolata látható. A 13. században román stílusban épült, többször átépített Koronázótemplom eredeti gótikus stílusát Lippert József építész tervei szerint állították helyre a 19. században (belépővel látogatható).

dómSzent Márton ereklyéit a főoltár felett őrzik. A dómban több híres ember nyugszik, köztük Pázmány Péter esztergomi érsek. A háromhajós gótikus bazilika Pozsony legjelentősebb építészeti műemléke.

dóm2

A dómtól már csak néhány perces séta (igaz kissé fárasztó) a várba, ahonnan megcsodálhatjuk a Duna-partra nyíló panorámát.

Pozsonyi vár a felújítás után

A várkertben megpihenhetünk kicsit Árpád-házi Szent Erzsébet szobránál, amely mellett kétnyelvű emléktáblát olvashatunk (Óbuda és Sárospatak is verseng a szomorú sorsú királylány születési helye címért, de láthatóan Pozsony is magáénak vallja IV. Béla kishúgát). Innen indul a városnéző kisvonat is, amit a gyerekek bizonyára örömmel fogadnak.

szent erzsébet

 

Busszal vagy autóval juthatunk el az 1960-ban megnyitott pozsonyi állatkertbe, amelynek közepén a Dinó Parkot is találhatjuk.
A Malomvölgy (Mlynská dolina) csodálatos természeti környezetében, 96 hektáron terül el,  a 700 emlős, 200 madár és 40 csúszómászó lombos erdőben és réteken lakik.

állatkert

Az állatkert azzal büszkélkedhet, hogy Európában az elsők között nevelt fel nemes hiúzt. A hihetetlen Dinópark a dinoszauruszok életnagyságú makettjeivel kiváló lehetőséget nyújt az őslények világának tanulmányozására.

bratislava 4

A dinók szobrai mellett (egy részük mozgatja a fejét és a farkát, sőt hangot is ad) a parkban őslénytani játszóteret és 3D-s mozit is találunk. Belépő felnőtteknek: 4,32 euró, gyerekeknek/nyugdíjasoknak: 2,66 euró.

zoo3b

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!