Egy csepp Európa

A világ legszebb és legérdekesebb barlangjai

A barlang ősidők óta menedék állatnak, embernek egyaránt. Megvéd az időjárás viszontagságaitól vagy ellenséges támadástól, lehet benne lakni, és raktárnak is használható.

Bahia-Brazil

Manapság már kíváncsiságból látogatunk el barlangokba, kalandosnak, izgalmasnak tartjuk ezeket a kirándulásokat, vagy éppen gyönyörködünk ezekben a látványos természeti képződményekben. Most következzék egy szubjektív válogatás belőlük!

2415d8b64daae5d16e79b23fdf7cacdc

Képzeletbeli utazásunkat kezdjük Brazíliában! Sokan töltik a szabadságukat barlangi búvárkodással, akik  a 1520 km ²   területű Chapada Diamantina Nemzeti Park mélykék tavaihoz látogatnak. A park az ország északkeleti részén található,  Bahia államban, mintegy 400 km-re Salvadortól.

Chapada_Diamantina_CaveA nemzeti park területén található, egymással összefüggő barlangokban  nem kell nagyon mélyre merülni ahhoz, hogy az itt élő több száz trópusi halat közelről tanulmányozhassuk. A tiszta víz egyfajta természetes akvárium, amely különösen akkor hasznos, ha anaconda  tűnik fel a víz alatt. Bár ezek az óriáskígyók meglehetősen ritkán fordulnak elő, tehát szerencsére nagyon kevesen találkoznak velük , a gyakori csíkos dourada hal is elképesztő méretével kápráztat el bennünket.

Chapada_Diamantina_Cave2Maradjunk még egy kicsit Brazíliában! Bom Jesus da Lapa városa szintén Bahia területén található. A jelenleg 62.199 fős népességű város az egyik legrégebben alapított település az országban (1693), de a város státuszát csak 1953-ban érte el. A név jelentése: “A barlang Jó Jézusa”. Ez a közeli barlangra utal, amely természetes módon már templombelsőre hasonlított, így könnyűszerrel kialakíthattak itt egy kápolnát a tizenhetedik században, és azóta jelentős zarándokhellyé vált Brazíliában. A város ad otthont a harmadik legnagyobb katolikus fesztiválnak az országban, melyet Romaria néven ismernek (portugál nyelven jelentése: a “felvonulás” vagy a “búcsú”).  Nem kevesebb, mint 800.000 látogató érkezik ide, a “Hit fővárosába”.  bom jesus

Vietnamban található a világ eddigi legnagyobb felfedezett barlangja, ez a  Sơn Đoòng barlang, más néven” hegyi folyó barlang” vagy Mammoth barlang a Phong Nha -Ke Bang Nemzeti Park területén, Bo Trach kerületben, Quảng Binh tartományban, nem messze a laoszi – vietnami határtól.

Mammoth-Cavern-VietnamEgy helyi lakos, Ho- Khanh fedezte fel 1991-ben, amikor többen az itt lakók közül rettegtek a hegyi folyó robajától, ami a föld alól morajlott fel.  Maga a folyó 2009-ben vált közismertté, miután egy csoport tudós Howard és Deb Limbert vezetésével a Brit Barlangkutató Szövetségtől felmérést készített.

vietnam-cave-615

vietnam2

A legnagyobb kamra több mint öt kilométer hosszú, 200 méter magas és 150 méter széles, tehát elférne itt egy 40 szintes New-York-i felhőkarcoló. Ennél is érdekesebb azonban, hogy dzsungel található a barlang egy részében.

dzsungel

vietnam

A Melissani barlangok Kefalonia szigetén találhatóak, mintegy 10 km-re Argostolitól és 2 km-re Samitól, a keleti parton. A barlangokat erdők veszik körül, tőlük nyugatra egy hegyoldal terül el. A görög mitológiában  Melissani a nimfák otthona volt.

Melissani-Cave-Greece

A Melissani barlang tava a leglátványosabb tó a szigeten. A barlang 100 méter hosszú, és a tó körülbelül egyharmada a hosszának. 1951- ben fedezték fel, de csak 1963-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. (A helyi lakosok természetesen jóval előbb tudtak róla.) A víz a tengervíz és édes víz keveréke. A sós víz a 30 méter mély barlangrendszer egyik oldalán tör elő és folyik a másik a barlang másik vége felé, míg a sós tengervíz a másik oldalról érkezik , mivel a barlang mindössze fél kilométerre van a tengertől, és egy méterrel fekszik a tengerszintnél magasabban.

melissani_cave_c

1953-ban egy földrengés során a barlang teteje beomlott, ami csodálatos fényjátékot eredményezett a barlang falain. Érdemes a barlangot július és augusztus között meglátogatni, méghozzá délben, amikor a nap sugarai tükröződnek a vízben, és  káprázatos színek jelennek meg a falakon.

melissani

Batu Caves egy mészkő hegy számos barlanggal és barlang templommal Gombak kerületben, 13 km-re  északra Kuala Lumpurtól, Malajziában . Nevét a Sungai Baturól vagy Batu folyóról kapta, ami a hegyen túl folyik. Batu Caves a közeli falu neve is egyébként. A barlang az egyik legnépszerűbb hindu szentély India területén kívül,  a hindu Thaipusam fesztivál  középpontja.

batu-caves-malaysia

A mészkő formálta Batu Caves-t  mintegy 400 millió évesre becsülik. Az 1920-ban kialakított Templom-barlanghoz falépcsők vezetnek fel, szám szerint 272. A helyszínen található különböző barlang templomok közül a legnagyobb és legismertebb a templom vagy katedrális barlang, ahol több hindu szentély is kényelmesen elfér a magas boltíves mennyezet alatt.

batu-caves-murugan-statue-steps-malaysia

És most be kell ismernem, kedves Olvasóim, hogy a feladat meghaladta erőmet, és nem tudom ebbe az egy bejegyzésbe sűríteni azt a sok csodát, amit gyűjtőmunkám során láthattam. Úgyhogy folytatás hamarosan következik! Addig is egy utolsó, romantikus barlang, ahol nem templom, hanem a Grotta Palazzese nevű étterem található. A helyszín Dél-Olaszország, Polignano a Mare, ahol egy évszázaddal ezelőtt alakították ki a faragott mészkőfalban a varázslatos vendéglátó helyet, ami 74 méter magasan nyúlik tengerszint feletti magasságban a víz fölé. A kilátás garantáltan  lenyűgöző az Adriai-tengerre.

grotta palazzese

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!