Egy csepp Európa

Új őrület: építészet inspirálta divat!

Számos dolog lehet, ami inspirálhat egy divattervezőt. Máthé Rékát például, a kézdivásárhelyi KreaKids magániskola egyik megálmodóját saját bevallása szerint még az ízléstelenül, előnytelenül, azaz rosszul öltözött emberek is inspirálják, ahogy az évszakok vagy a pillanatnyi hangulata is. Második kollekcióját a tinédzserek szélsőséges hangulatú álomvilága ihlette,  jelenlegi gyerekkollekciója pedig csupa újrahasznosítható (hulladék)anyagból készült. Hiába, mindig az abszurdumok vonzották.

Ne csodálkozzunk hát azon, hogy egy ideje a nemzetközi divatvilágban új őrület hódít: a divattervezők az ihletet építészeti alkotásoktól veszik. Ahogyan Gianfranco Ferré 2009-es tavaszi kollekciójában láthatjuk, nagy hatást gyakorolt a designerre a híres Operaház Sydney-ben.divat 8 Gianfranco Ferré 2009 tavasz

Van, aki saját építészeti elképzelését ülteti át a divat területére, mint ahogy az iraki származású, az Egyesült Királyságban élő brit építész, Zaha Hadid a saját épületét, az esseni  ThyssenKrupp központját.

divat4Már Coco Chanel is kijelentette: A divat nemcsak a ruhákban létezik. A divat ott van az égen, az utcán, a divathoz ötletek kellene, az, ahogyan élünk, ami történik.

2013 tavaszA fenti montázs a 2013-as tavaszi kollekciókból való. Azonban a trend igazi klasszikusának számító Marchesa már 2008-as őszi-téli kollekciójával óriási feltűnést keltett. Méltán.

divat2

Annak ellenére, hogy ezt a bizonyos kollekciót finom tisztelgésnek szánták I. Erzsébet királynő előtt,  az elvékonyodó tornyok és a többszintű pagodák mellett templomok és szentélyek is megihlették a tervezőt.

divat3

A Nicole Phelps style.com szerint ezekkel a ruhákkal új struktúra született.  Mintha homokóra alakra terveznék azt a bizonyos kis fekete ruhát, és megbolondítanák valamiféle szoborszerű beütéssel.  Bárki, aki viseli, az biztos lehet a fotósok lankadatlan figyelmében. Olyan elbűvölőnek tartották ezt a kollekciót, hogy az átlagemberek ugyanannyira érdeklődtek iránta, mint a hírességek.

divat8 marchesa

A brit születésű Georgina Chapman és Keren Craig kiépítettek egy divatbirodalmat, főként elegáns estélyi és alkalmi ruhákból. A duó a Chelsea College of Art and Design iskolájában találkozott, Londonban. Georgina  tervezői szakértelme és Keren kiemelkedő textil alkotásai üzleti partnerséget eredményeztek, és létrejött a Marchesa 2004-ben.

marchesa-for-spires-and-pagodas

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!