Egy csepp Európa

Éljünk színesben!

Életünkhöz hozzátartoznak a színek. Nem is tudnánk elképzelni nélkülük a mindennapjainkat. Mégis, ha kinézek az ablakomon, egy szürke paneltömböt látok, és magam is egy ilyen unalmas, számomra teljesen jellegtelen és színtelen valamiben élem az életem. Különösen, hogy régebben még inkább ilyesmiről álmodoztam:

bright-buildings-1

Nem volt ez mindig így. Fiatal családanyaként végigszenvedtem egy építkezést annak reményében, hogy egyszer majd a saját ízlésem szerint tervezett és berendezett házban fogok élni a családommal. Ennek a szép elképzelésnek a válás vetett véget, s immár 13 esztendeje lakom egy győri bérház hivatalosan hetedik, valójában nyolcadik emeletén, kilátással a pannonhalmi apátságra. Mennyivel jobban mutatna egy ilyen otthon, nem?

színpompás lakóház

A lakás falainak befestésén és a burkolás megtervezésén túl maximum az erkélyem nyújt némi lehetőséget szépérzékem kibontakoztatására. Azonban éltem a gyanúval, hogy a nagyvilágban találtak már megoldást a problémára. Elvégre nincs mindegyikünknek lehetősége mondjuk ilyen enteriőr kialakítására kárpótlásul a lakótér külső sivárságáért:

csodás lépcsőÚgyhogy körülnéztem egy kicsit, és meglepően szép vagy érdekes megoldásokra bukkantam. Tudom, tudom, ez már sokunk számára talán túlzás, talán a másik véglet, de minden extravagánsságával együtt többet nyújt, mint egy szürke panel. Legalábbis nekem:

már túlzásBudapesten, a Dob utcában is láthattuk, hogy mekkora változást jelenthet egy jól sikerült új tűzfal-design. Ez a lakóépület hasonlóan vidám hangulatot áraszt, nem?

festmény panelenEgy gyönyörű tengerparti szlovén kisvárosban pedig ilyen házakat találunk:

IzolaLegalább ennyire érdekes egy japán bank épülete is. Emmanuelle Moureaux tervezett egy rendkívül egyedi és színes épületet Sugamo Shinkin Bank számára Shimura városában. Nem meglepő, hogy az ihletet az égbolt, a felhők,  a szivárvány, a fény és a szél adta.

japán bank

A külső falak paneljei 12 árnyalatból épülnek fel, a külső táblák pedig kontrasztként fehérek.
“Elképzeltem, ahogy a panelrétegek felérnek az égig,” magyarázza az építész Emmanuelle Moureaux. “A felső rétegek kék árnyalatai szinte egybefolyni látszanak az éggel.”

Rainbow Bank Japánban

Számomra ugyanilyen érdekes tud lenni a következő lakóépület is (sajnos nem sikerült kiderítenem, hol van):

bright-buildings-2És ezek a tengerparti házikók nemkülönben látványosak (Whitby Sands, Észak-Yorkshire, Egyesült Királyság):

beach hutsA következő épületet, az Académie MWD-t (egy művészeti iskolát, ahol zenét, színművészetet és táncot lehet tanulni) Carlos Arroyo spanyol építész tervezte, amely külvárosi környezetben,  Dilbeek közelében található, már Brüsszelen kívül.

Academie MWD Brüsszel

Ausztráliában, Melbourne városában található a La Trobe Egyetem új, Molekuláris tudomány intézete, melyet a molekuláris, biotechnológiai és nanotechnológiai kutatásnak szenteltek. A  melbourne-i székhelyű Lyons Architects tervezte 97 millió dolláros projektet, hogy új laboratóriumokat,  több mint 400 kutató részére szálláshelyet és egy 180 férőhelyes előadótermet építsenek a nyilvános előadások számára. A hat emeletes téglalap alakú épület burkolata egy hullámzó méhsejt -szerű homlokzatot formáz, melyet a színes, túlméretezett ablakkeretek uralnak.  Hála a nagy homlokzati nyílásoknak, a a természetes fény elárasztja belső tereket .

La Trobe University, Melbourne

A jó design inspirációval, kivételes látásmóddal és provokatív gondolkodással kezdődik. Legalábbis ezt vallják a Trespa cégnél, ahol vonzó esztétikai és szinte korlátlan kialakítási lehetőségeket kínálnak különböző színű és nagyságú építészeti burkolatok terén. A panelek használhatóak önmagukban vagy más anyagokkal kombinálva, így lenyűgöző homlokzatok jöhetnek létre.

Trespa épületÉs ha mindez kevés, válasszatok a következő montázsból:

színes montázs

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!