Egy csepp Európa

Húsvét Znojmóban

Helyesbítve: húsvéti készülődés Znojmóban, Morvaország alig 35 ezres bűbájos városában, ugyanis nagypénteken és nagyszombaton sikerült itt járnunk, amikor már javában húsvéti hangulat uralkodott ezen a nagyon kedves cseh településen. Mindkét napon gyönyörű, ragyogó napsütésben és kellemes melegben volt részünk, így jó nagy sétákat tehettünk, és szerencsére sok mindent megcsodálhattunk.

P1010590

Csehország egyik legrégebbi városa 68 kilométerre található délnyugatra Brnótól, közvetlenül az osztrák határ mellett. Dél-Morvaországban, a Dyje folyó bal partján fekszik, 290 méteres magasságban. A jelenleg 35 ezres lakosú település izgalmas és fordulatos múlttal büszkélkedhet, feldúlták, kirabolták, városi kiváltságokat adtak neki, uralkodók haltak meg a falai között, királyok kötöttek itt szövetséget, rablólovagok vertek tanyát, a férj ostrommal akarta elűzni a feleségét, megszállták Napóleon csapatai és még sorolhatnánk napestig. Egy biztos: béke és nyugalom nem volt tartós vendég az elmúlt ezer évben. (Ha Znojmóról bővebben szeretnél olvasni, kattints ide: klikk)

P1010659

Szerencsére ma már nyugalomban és békében telnek a városka lakóinak napjai. valószínűleg itt még fontosak és élnek a hagyományok. Olyannyira, hogy a cseh televízió két teherautója is ideérkezett, hogy filmezze a znojmói készülődést.

P1010658

Az egyik sétálóutcán például egymás mellett sorakoztak a rendkívül ötletesen feldíszített kis fácskák, melyek egy-egy általános iskola tanulóinak és tanárainak kreativitását dicsérték. Mi pedig azon csodálkoztunk, hogy ki merik tenni a nyílt utcára minden védelem nélkül ezeket az alkotásokat, és nem lesz semmi bajuk. Másnap délelőtt ugyanis a saját szemünkkel láthattuk, hogy minden teljesen sértetlen, és a sétáló járókelők komolyan szemügyre veszik és meg is tárgyalják egymással, kinek melyik tetszik a legjobban. Bőven volt miből válogatni, 10 és 20 között volt valahol a számuk.

P1010588A városka egyik terén kézműves vásár, bábjátékos, hajóhinta, körhinta várta a gyerekeket, akik jó hangulatban és nagyobb hangoskodás nélkül játszottak egymással és sétálgattak a szüleikkel.

P1010586A kicsik imádták a szalmabálákból készített állatfigurákat is:

P1010587

A városka lakói vendégszeretőek, barátságosak és segítőkészek. Érdemes ide ellátogatni, ha szeretnénk elkerülni a nyüzsgést, ha szép természeti környezetben, nyugodtan szeretnénk pihenni.

P1010642Fotók: Horváth Dávid

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!