Egy csepp Európa

12 érdekesség, amit talán még nem tudtál a rejtélyes Húsvét-szigetekről

Azt talán mindenki tudja, hogy a Húsvét-szigeteket húsvétkor fedezték fel, méghozzá egy Jakob Roggeveen nevű holland tengerészkapitány, aki 1722 húsvét vasárnapján pillantotta meg és nevezte el az ismeretlen földdarabot. De lássuk csak sorjában, mi az, ami szokatlan, különös vagy titokzatos a szigetek történetében és helyzetében?

easter-island-1

1. A Húsvét-szigetek elnevezés tulajdonképpen nem helytálló, mert egy igazi szigetről van szó, melynek területe 171 négyzetkilométer, és egy derékszögű háromszöghöz hasonlít, melynek oldalai 22, 18 és 16 kilométer hosszúságúak. Ehhez a vulkanikus eredetű földdarabhoz, ami Budapest területének harmadát teszi ki, tartozik még három kicsiny sziklaszirt.

where-are-the-easter-islands

2. A sziget a többi emberi településtől a legtávolabb lévő hely a világon, és régóta lakott. Rapa Itinek vagy Rapa Nuinak nevezik a bennszülöttek nyomán, akik népüket és nyelvüket rapanuinak hívják. Hollandul Paasch-Eyland, angolul Easter Islands, spanyolul Isla de Pascua. A legközelebbi település 2092 kilométerre található tőle.

Easter-Island-1-670x444

3. A Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén található sziget néprajzi szempontból Polinéziához, a nemzetközi jog szerint pedig Chiléhez tartozik 1888 óta, habár 3599 kilométerre fekszik a legközelebbi chilei településtől.

easter2

4. A sziget nagyjából félmillió éve jöhetett létre. Tulajdonképpen egy vulkáni hegy alkotja, ami a 2000 méter mély tengerfenéktől számítva 3000 méter magas. Az utolsó nagyobb kitörés 12 ezer évvel ezelőtt történhetett, a legutolsó lávafolyás pedig 2-3000 évvel ezelőtt.

easter-wallpaper-chile-island-travel-beach-anakena-nature-images-islands-holiday-hd-wallpaper

5. A sziget körül nincsenek korallzátonyok, mert a Baktérítőtől délre fekszik, és a tengervíz hőmérséklete nem kedvező a létrejöttükhöz.

húsvét szigetek

6. A sziget növény-és állatvilága szegényes. 1956-ban csak 56 őshonos növényfajt találtak itt, azóta pedig még kettőt. Őshonos szárazföldi gerinces állatok nem éltek a szigeten, kivéve néhány szárazföldi madarat.

easter-island-animals_13966407101

7.  A szigetet polinézek népesítették be, akik Tajvan szigetéről érkezhettek i.sz. 300 és 500 között. Az ökológiai és civilizációs katasztrófa akkor következett be, amikor túlnépesedés jött végre, ezért az erdők nagy része elpusztult. A másik nagy gondot a perui rabszolgakereskedők okozták, akik a 19. században elhurcolták a kontinensre az őslakosok egy részét. 1960-ban pedig cunami pusztított a szigeten, melyet a chilei földrengés okozott.

easter-island-animals_1396640708

8. A Húsvét-szigetek az itt található, vulkáni tufából készült hatalmas szobrokról híres. A kőkolosszusokat rapanui nyelven Moai-nak hívják, a 21. század elejéig 887 darab került elő, ennek egy része a sziget területén, a felszínen elhelyezve, más része a víz alatt, a tengerben (a cunami miatt), de találtak félkész állapotban lévőket a vulkáni mellékkúp közelében is.

767276-easter-island-statue-project

9. A szobrok általában 4 méter magasak és 12 tonna súlyúak. Nagyobb hányadukat a fej teszi ki, a lábak például kidolgozatlanok maradtak. Arccal a sziget belseje felé nézően állították fel őket az ősök tiszteletére, és a törzsfőnökök arcvonásait viselték.

szobor a víz alatt

10. A szigeten a túlnépesedés miatt a fák végleg kipusztultak a 17. században, és ez súlyos belviszályt eredményezett, ami öldöklésbe ment át. A szobrok készítése emiatt szakadt félbe. Az ellenséges törzsek ledöntötték egymás kolosszusait.

easter island statue dig front

11. Körülbelül 70 szobor arccal a tenger felé néz. Ennek oka, hogy nem készültek el, ezért nem tudták őket a helyükre állítani.

easter-island-statue-bodies-3

12. A legnagyobb rejtélyt az jelentette, hogy ezeket az óriási kolosszusokat hogyan tudták a helyükre szállítani. Sokáig azt hitték, hogy farönkökön görgetve vontatták a felállítás helyére a szobrokat, azonban nemrégiben új megoldást találtak:

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!