Egy csepp Európa

A híres-nevezetes Fabergé cári tojások titka

Mivel közeleg a Húsvét, valami ünnepit szerettem volna témául választani. Így jutott eszembe, milyen rejtélyek is övezik magát a cári családot, és vagyonuk legkülönlegesebbnek számító darabjait, a híres Fabergé húsvéti tojásokat.

springflowers-faberge-egg

Összesen 71 ilyen különleges mesterműről van tudomása a világnak, de csak 62 ismert: vagy nem élte túl a történelem viharait, vagy magángyűjtők féltve őrzött kincsei között rejtőzik még néhány. A gyémánttal, rubinnal, arannyal, ezüsttel és smaragddal díszített miniatűr csodákból először 1885-ben rendelt minden oroszok cárja, III. Sándor a feleségének, a legnagyobb ortodox ünnep tiszteletére. Mindössze egy kikötése volt: kettényitható legyen a tojás, és rejtsen valamilyen meglepetést.

gyöngyvirágos

A cári családon kívül Carl Fabergé olyan különleges ügyfeleknek készített a cári tojásokhoz hasonló luxuskivitelű darabokat, mint a svéd Nobelék vagy a bankár Rotschildék. Az ötven leghíresebb tojást nevezik cári tojásoknak, melyek a luxus, a hatalom és hihetetlen kivitelezés mintapéldájaként ismertek.

Faberge-The-Coronation-Egg-DW-Politik-Zuerich

Az első híres darab (színarany tojás fehér zománcréteggel bevonva, mely egy miniatűr tyúkot rejtett, ami egy szintén miniatűr koronát) annyira megtetszett Marija Fjodorovnának, hogy a cár minden évben rendelt belőle legalább egyet, de olykor kettőt is.

város

 

A cárnak mindössze annyi kikötése volt, hogy minden évben más-más meglepetés legyen a tojásban, és ezt az Oroszországban élő francia ékszerész örömmel teljesítette. Szinte kifogyhatatlan volt az ötletből, páratlan stílusérzékkel és maximalizmussal készítette el ezeket az apró ékszerdobozokat, aminek a csodájára jártak.

balerinákMi is láthatunk belőlük néhányat, ha ellátogatunk a bécsi Kunsthistorische Museum-ba, ahol több ilyen műremeket is bemutatnak. Februárban érkeztek Bécsbe, és május 18-ig tekinthetők meg (2014).

hajó

1917-ben Fabergé műhelyét államosították, a család pedig elmenekült Szentpétervárról Párizsba. Még abban az évben elhunyt Fabergé, és magával vitte a tökéletesen elkészített, egyedi és páratlan tojások elkészítésének titkát. Azóta sem sikerült megközelítően hasonlatos miniatűr remekműveket készíteni senkinek.

faberge-2800

A Szentpétervárott található Suvalovszki Palotában mutatták be először még szűk körben az orosz milliárdos, Viktor Vekselberg  Fabergé- tojás gyűjteményét, melynek eredeti tulajdonosa a cár volt. A múzeumot a nagyközönség számára tavaly nyitották meg.

bécsi2

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Krisztian Gosztola says:

    Egy-két dolog amit tévesen írtál le (nem rossz szándékból írom). Először is Peter Carl Fabergé nem Francia volt, csak Francia származású, mivel ő már Oroszországban született. Ezen kívül a Fabergé-ház egy évben csak egyetlen egy tojást készített, sőt van amikor egy tojás elkészítése tovább tartott mint egy év.
    A cári tojások, pedig nem azért “cári tojások” mert ezek a legdrágábbak, hanem mert ezek kifejezetten a cári családnak készültek. (Ezzel szemben Fabergé rengeteg tojást készített más családok megrendelésére is, pl.: Rotschild család, de léteznek olyan tojások is amiket szintén a Fabergé ház készített, azonban nem gyémántokkal, smaragdokkal stb.-vel vannak díszítve, ezért nem is tudnak róluk.) Illetve egy kis érdekesség amit nem tudnak sokan, mégpedig az hogy Peter Carl Fabergé a tojások nagy részét csak megtervezte papíron, és kiadta az instrukciókat de nem ő maga készítette el őket, persze van amelyikbe bele-bele nyúlt, de nem teljes egészében az ő keze munkája. (Fabergé tojásokkal foglalkozom, illetve reprodukálom őket ezért vagyok benne nagyon a témában :D) 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!