Egy csepp Európa

A világ lenyűgöző hídjai

Vannak hidak, melyek a nagyságukkal, vannak, amelyek a szépségükkel, és vannak, amelyek korukkal varázsolnak el bennünket. Találunk közöttük olyanokat, amelyeket már évszázadok óta jól ismerünk, és olyanokat, amelyek a modern világ, az emberi képzelet, a szárnyaló kreativitás és a lenyűgöző mérnöki tudás alkotásai. Mint például a következő építmény, amely az állatoknak könnyíti meg az átkelést lakóterületükön a zsúfolt utak felett. Végre az ember nem alárendeltjeiként gondol az állatokra, hanem aggódik testi épségük és az életük miatt, ezért segíti őket az átkelésben:

wildlife bridge

A Gateshead Millenium Bridge  Newcastle upon Tyne-ban találjuk, Angliában. Sokak szerint, ha valaha adtak volna díjat a történelemben a legjobban ívelt hídnak, ez a különleges szépség nyerte volna el.  A kerékpáros és gyalogos híd 2000 óta boltívként feszül a Tyne folyó felett. Még a lenyűgöző látványnál is fontosabb azonban, hogy milyen könnyedén tereli át a forgalmat egyik partról a másikra.  A híd kinyílik, forog, és visszatükröz, mintha kacsintana. Méltán hívják “Villogó szem”-nek.

Gateshead Millenium bridge Gateshead-Newcastle upon TyneA Fairyland Bridge (Mesebeli híd) Kínában található, a híres Huangshan hegységben.

huangshanKét hegyet köt össze 5000 láb magasságban (kb. 1600 méter).

huangshan3

A Golden Gate-híd San Francisco-ban (Amerikai Egyesült Államok) az egyik legismertebb hídnak számít – talán csak a Brooklyn-híd élvez hasonló ismertséget és népszerűséget. Másként mint New York, San Francisco a leginkább kozmopolita város az Egyesült Államokban. A Golden Gate-híd nemcsak San Francisco,hanem egész Kalifornia állam jelképe is. A függőhíd átível az óceánon, és bár 1937-ben épült, máig megmarad az építészek kedvencének.

Golden Gate Bridge, San Francisco, United StatesMostar városa Bosznia-Hercegovina déli részén található, Hercegovina legnagyobb települése. A várost a Neretva folyó szeli ketté, amin több híd is ível át. Közülük Öreg hídnak (stari = öreg, most=híd) hívják a legnagyobb turisztikai látványosságot, amiről magát a várost is elnevezték. A polgárháborúban ezt a különleges kincset lerombolták, majd 2005-ben újjáépítették (1990-ben a SFOR csapatának magyar tagjai emelték ki a folyóból a lerombolt híd darabjait). Természetesen az UNESCO Kulturális örökségéhez tartozik.

mostar-hid_bosznia

A Moses Bridge (Mózes-híd)  Halsterenben, Hollandiában található. A  RO & AD építészirodát felkérték, hogy tervezzen egy hidat, amely szépen illeszkedik a ROOVERE erőd környezetébe, és nem változtatja meg sem az erőd, sem környezete látványát.  Az építmény kialakítása, amely szokatlan és elegáns, megoldja a nagy dilemmát, hogy hogyan valósítsuk meg a praktikumot a szépség csorbítása nélkül.  A hivatalos név természetesen nem ez, de ma már ezen a néven emlegetik inkább, ami tisztelgés a bibliai Mózes előtt, aki átvezette a népét a Vörös-tengeren. A különleges megoldás lehetővé teszi, hogy azt érezzük, kettévált előttünk a folyó vize.

moses bridge hollandia

A Hangzhou Bay Bridge Shanghaiban (Kína) egy szélsőséges példa Kína hihetetlen mérnöki bravúrjaira. A felhőkarcolók, a repülőterek azt mutatják, hogy az ország elképesztő építkezési fázisban van. A szuper építmény , amely összeköti Shanghait Ningbo-val,  a leghosszabb transz- óceáni híd a világon.

Hangzhou Bay Bridge, Shanghai-Ningbo, ChinaÉs most következzék egy régimódi szépség! Európában több nagyon öreg, hasonló alakú hidat is találunk, mindegyiket ugyanúgy hívják: Az ördög hídja (Devil’s Bridge). Bulgáriában az Arda folyó fölött ível át ez a nem mindennapi építmény, amihez legenda is fűződik. Ötszáz évvel ezelőtt egy ifjú vállalkozott arra, hogy 40 nap alatt megépít egy olyan hidat, amin az ördög ábrázatja is látszik. Állítólag nem sokkal a mű befejezte után az alkotó meghalt.

Devils-Bridge-Bulgaria-4

Nézzünk valami egészen mást! Következzék egy vörösre festett függőhíd, amely még jobban mutat a ragyogóan zöld környezetben:

red suspension bridge

A Bastei egy rock formáció, ami az Elba folyó felett 194 méter magasan  az Elba homokkő hegységben található Németországban. Az éles sziklákat a víz eróziós munkája alakította ki egymillió évvel ezelőtt 305 méter tengerszint feletti magasságban. Ezek közelében található Rathen , nem messze Pirna délkeletre Drezda városától és a  Szász-Svájc Nemzeti Park.

Bastei_bridge_oustide_dresden

A Bastei már turistalátványosság több mint 200 éve. 1824-ben  egy fahíd épült, hogy a látogatók számára több szikla elérését lehetővé tegye. Ezt váltotta fel 1851-ben a jelenlegi Bastei-híd homokkőből. A sziklaalakzatok és távlatok inspiráltak több neves művész, köztük Caspar David Friedrich-et.

bastei bridge

Az Akashi – Kaikyo Bridge (Kobe – Iwaya, Japán) Pearl Bridge (Gyöngy-híd) néven ismert, és az egyik legkülönlegesebb alkotása az országnak. A közel 2 km függőhíd tartja a világrekordot hosszúság tekintetében, és összeköti a gyönyörű Kobét Iwayával a Awaji szigeten. Az építmény ára 5 billió dollár volt,és ennek eredményeként naponta több mint 20.000 autó halad át rajta, és fizeti ki a 20 dolláros átkelési díjat.

Akashi-Kaikyo Bridge, Kobe-Iwaya, Japan

A Hardanger Bridge egy híd Ullensvang és Ulvik között Hordalandban (Norvégia), a Hardangerfjord felett. Ez váltotta fel a kompjáratot Bruravik és Brimnes között, és lerövidíti a vezetési időt Oslo és Bergen között . Ez a leghosszabb függőhíd Norvégiában.

Skybridge in norwayA hidat 2009-ben kezdték építeni, és 290 millió euróba került. A híd 1380 méter (4530 láb) hosszú, a fő fesztávolsága 1310 méter (4300 láb).Magassága 55 méter (180 ft), és a tornyok elérheti a 200 métert (660 láb) tengerszint feletti magasságban. A két vezetési sávban az autók 80 km / h sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek, valamint külön sáv van a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Skybridge in norway4A hidat 2013-ban nyitották meg. Napi áthaladó forgalma a becslések szerint 2000 jármű.

Skybridge in norway5

Ez az egyik leghosszabb függőhíd a világon. Egyben a leghosszabb alagút alakú függőhíd a világon, ami 2,5 km hosszú a déli oldalán (Bu) és 7,5 km hosszú az északi oldalán (Vallavik).

Skybridge in norway6Állítólag Párizsban található ez az igazán nem szokványos trambulin híd. Ugyanakkor nincs róla semmilyen adat, tény, információ, csupán fotók.

a-bridge-in-paris-made-of-inflatable-tubing-and-three-giant-interconnected-trampolinesHálás lennék, ha valaki tudna róla szerezni némi közelebbi információt:

A-Bridge-in-Paris--Trampoline-bridge_1Nem szívesen teszek be a blogbejegyzésbe olyan fotókat, amikről keveset tudok, de ezek annyira látványosak és érdekesek voltak, hogy nem tudtam kihagyni:

A-Bridge-in-Paris--Trampoline-bridge-2Sehol nem találni róla videófelvételt, csak fotókat, és többen azt állítják a neten, hogy ez valami kapitális tréfa lehet. Ugyanakkor megemlítik a Atelier Zündel Cristea francia tervezőcég nevét. Vajon ők léteznek?

Végezetül következzék személyes kedvencem: egy erdei híd. Nem tudni hol található, milyen régi, egyszerűen csak gyönyörű a maga bájos egyszerűségében:

overgrown-bridge-in-the-foggy-woods

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. repeti says:

  A Gateshead Millenium Bridge “Blinking Eye” és “Winking Eye” beceneve nem villogó szem magyarul, hanem inkább pislogó, kacsintó szem.

 2. Monika Volenszky says:

  A párizsi trambulinos hídhoz az info 🙂 :
  http://www.pto.hu/post/1/9499

 3. Bolfán Bence says:

  LéTEZNEK TRAMBULINHIDAK

 4. Bolfán Bence says:

  Párizsba mégcsak tervezik a hidat fent van a cég honlapján de már vannak trambulinok.

 5. Klara Varhelyi says:

  Az összeállítás igazán nagyon szép, de szeretném egy kis egy kis korrekcióval kiegészíteni:
  A mellékelt 9. fotón található híd tényleg úgynevezett ördög híd, de nem a szövegben leírt, az Arda folyó felett Bulgáriában található híd látható a képen.
  A fotó az itáliai Toszkána
  megye északi részén készült Lucca várostól északra található Borgo a Mozzano településen (Garfagnana hegységben).
  A híd eredeti neve Ponte della Maddalena( Magdaléna hídja) , avagy Ponte del Diavolo( Ördög híd) és a Serchio folyó fölé építették . ( a híd első formájának építését 1046-.1116 közé teszik) Mivel jártam már arra, elsőre feltűnt, hogy nem az említett bulgáriai híd van a képen..,de az alábbi link ezt még egyértelműbben tanúsíthatja:

  http://www.castellitoscani.com/italian/diavolo.htm

 6. Klara Varhelyi says:

  Nagyon szép a válogatás, csupán egy kis korrigálás:

  a 9 kép a az itáliai Toszkána megyében található ördöghidat (ponte del Diavolo vagy más néven il ponte della Maddalena ) ábrázolja és nem a leírásban említett bulgáriai hidat. A híd “Borgo a Mozzano” településen Lucca városától északra a Garfagnana hegységben található és a Serchia folyó 2 oldalát köti össze.

  http://www.castellitoscani.com/italian/diavolo.htm

 7. Klara Varhelyi says:

  9.kép valódi megfelelője Toszkánában Luccatól északra és nem Bulgáriában található.

  http://www.castellitoscani.com/italian/diavolo.htm

 8. Köszönöm szépen, máris ki is cseréltem a képeket!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!