Egy csepp Európa

Elképesztő fotók bizarr szemszögből

A sztereografikus ábrázolás folyamán több panoráma képet vetítenek egy lapos, négyzet vagy téglalap alakú képformára. Ennek a technikának kiváló művelője a New York városában élő fotóművész, Randy Scott Slavin, aki egy számítógépes programot használva ugyanarról a jelenetről több mint 100 fotót fűz egymásba, hogy megalkossa bizarr képkreációit. Slavint MC Escher művei ihlették, aki híres volt az általa létrehozott optikai illúziókról.

házak

Ezeken a fotókon minden igazi és valóban létező. A perspektíva az, ami egészen egyedülállóan új és izgalmas. Így fest például Slavin szemével New Yorkban az Empire State Building nappal…

empire-state Randy Scott Slavin…és éjszaka:

éjjelA következő képen, amelyet Puerto Ricóban készített a művész, a hullámok úgy érkeznek a partra, mintha cunami fenyegetné a vidéket:

cunamiMintha az Alice Csodaországban elevenedne meg előttünk: zuhanunk a nyúl üregébe – a levéllel borított Central Park mesebeli hellyé alakul át.

falling dow into a rabbit holeSlavin saját bevallása szerint “alternatív perspektívát” hoz létre, amellyel szürrealista jeleneteket jelenít meg: a különböző tájak alagúttá alakulnak, és a városközpontok titokzatos örvényekké változnak. Mint a következő képen, ami Floridában készült, az Everglades-ben:

everglades floridaA művészt első munkái, a gömbpanorámás képek vezették el a sztereografikus ábrázolásig, amikor a háromdimenziós kerek fotót sík területre vetítette ki. vertigoKészítsen fényképet akár nagyvárosokról, mint Brooklyn vagy Miami, vagy zöld mezőkről és sziklás kanyonokról, Slavin  látványos örvényekké alakítja át alkotásain ezeket,a felhőkarcolókat, a bozótot és a homokot pedig forgó, kromatikus spirállá változtatja.

redwoods big sur california

Természetesen a nagyvárosi lét bemutatása éppoly izgalmas ezeken az alkotásokon, mint a természet ábrázolása:

train-tracksJoggal mondhatjuk, hogy ilyen különleges és izgalmas perspektívából még nem csodálhattunk meg pálmákat…

palms florida

vagy a Battery Parkot sem New Yorkban:

battery-park new york

Végezetül következzék egy másik izgalmas alkotás a Times Square-ről:

times square new york

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!