Egy csepp Európa

Hobbitfalva Új-Zélandon és nálunk

Biztosan mindenki emlékszik a Gyűrűk Urából jól ismert hobbitfalvára. Most lehetőség nyílik felfedezni az igazi Középföldét Új-Zélandon, a legszebb magánfarmon Matamata közelében,  North Island-en,  mindössze jelentkezni kell egy lenyűgöző kétórás vezetett túrára a Hobbiton Movie Set keretében.

Hobbiton

Az egész falut teljesen újraépítették, és pontosan úgy néz ki, ahogy a trilógiában, bár a terület még mindig működő juh-és marhafarm. Látványos kilátás nyílik a Kaimai hegyláncra a hullámzó zöld dombokról. Mivel egy igazi gazdaságról van szó, a látogatónak arra is lehetősége nyílik, hogy megsimogassa vagy üvegből etesse a kisbárányokat. Nagyszerűen lehet lazítani és élvezni a különleges hangulatot egy nagy csésze kávé vagy egy könnyű ételspecialitás mellett a Shires Rest Kávézóban, ahol emléktárgyakat is lehet vásárolni.

hobbitpub2220201211Természetesen lehetőség nyílik közelről is megszemlélni a bűbájos házikókat kívülről és belülről egyaránt. Sikerült megteremteni a legteljesebb illúziót:

nz_hobbiton_IMG_8680-800x533.jpg.scaled1200Így néz ki belülről a hangulatos hobbitlak:

36298_350520235037667_41076876_n-1

Nemcsak Új-Zélandon találunk hobbit házakat,  hanem itt van például ez a walesi lakóház gallyakból, földből és szalmából. Nincsenek derékszögek a házban, a tetőre pedig füvet ültettek. Az építmény 3000 fontba, vagyis körülbelül egy millió forintba került. Fával fűtenek, napelemekkel nyernek áramot, a hűtőszekrény léghűtéses. Az energiafogyasztás alacsony, a házban lakó család teljesen önellátó. Az épületet tervezte és barátaival négy hónap alatt felépítette Simon Dale.

teljesen_onfenntarto hobbit ház

Ha mi is szeretnénk kipróbálni, milyen is lehet egy ilyen házikóban nyaralni vagy akár élni, hamarosan megtehetjük. Ugyanis a Bükkben, Csokvaományon  épül a Dombház Üdülőpark és Öko-turisztikai Központ. Ha végignézünk a lakó- és üdülőpark utcáin, kívülről teljesen egyforma, 50-80 négyzetméteres házikót láthatunk faterasszal, melyeket napelemekből nyert elektromos árammal világítanak és fűtenek. Ugyanakkor a belső tereket mi magunk választhatjuk meg és a berendezést is természetesen.

csokványCsokvaományban fontos a hagyományőrzés is, ezért találunk itt sajtházat, hűtővermet, befőzőhelyiséget, és lehetőség nyílik a hidrokultúrás növénytermesztésre is. Közösségi pontokon lehet kikapcsolódni, amelyeket elektromos kisautókkal tudunk megközelíteni.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!