Egy csepp Európa

Varázslatos autóút az Atlanti-óceánon

Sokan hiszik azt, ha az alábbi képekre pillantanak, hogy ilyen a valóságban nem létezik, pedig dehogynem! Mégpedig Norvégiában, és úgy hívják, hogy:  Atlanterhavsveien, azaz Atlanti-óceáni Út. Ez a különleges, nem mindennapi út Eidétől vezet egy  szigetcsoporton át Averøyig, ami Møre og Romsdal megyében található.

ku-xlarge-4

Az  Atlanterhavsveien a 64-es megyei út 8274 méter hosszú szakasza, amely összeköti Averoy szigetét a kontinensen található Eidével. Részben lakott szigeteken és sziklaképződményeken halad át, szélessége 6 és fél méter, emelkedési szöge maximum 8 fokos.

atlantic-ocean-road-2

Az út több kisebb szigetre és sziklacsoportra épült, része több gát, viadukt és nyolc híd, utóbbi közül a legjelentősebb a Storseisundet-híd. A rendkívüli mérnöki kreativitást 2005-ben “Az évszázad norvég konstrukciója” díjjal ismerték el. Maga a megépítés 12 évbe telt, ezalatt 12 hurrikánt kellett elviselnie. 122 millió norvég koronába került.

971164_656561064359054_1811451429_n

Az út a kulturális örökség része, és egyike a 18 Nemzeti Útvonalnak. Vezetni az Atlanti-út mentén olyan érzés, mint hintázni a tengeren. A hullámvasút érzést erősítik a kanyargós hidak és a fenomenális kilátás. Ez a  videó ad egy kis ízelítőt a hangulatból:

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!