Egy csepp Európa

München tavasszal – Hogyan és mennyiből?

Ha München, akkor legtöbbünknek Oktoberfest, a híres-nevezetes sörfesztivál. A történelemrajongóknak sörpuccs. Sportőrülteknek az 1972-es olimpia. Amikor barátaink-ismerőseink meghallották, hogy három napra a bajor fővárosba készülünk, ráadásul márciusban, nagyon nem értették, mi keresnivalónk van tavasszal Németországban. Főleg Münchenben.

városháza

Az elsődleges ok az volt, hogy kaptam egy koncertjegyet a gyermekeimtől a születésnapomra. Minden évben van ugyanis egy tavaszi koncertsorozat, a Rock Meets Classic, amelynek a résztvevői évről évre változnak. A közös pont maga az elgondolás: 5 egykori rocklegenda lép fel nagyzenekari kísérettel, felelevenítve a régi nagy slágereket. Idén az Ultravox, a Uriah Heep, a Rainbow énekesei, valamint Kim Wilde és Alice Cooper. A kíséretet kiváló német rockzenészek és a Bohemian Philharmonic Orchestra (Prága) biztosítja. A müncheni koncertet abban az Olimpiai Csarnokban rendezték meg, ahol annak idején Olga Korbut és Ljudmilla Turiscseva, a csodálatos szovjet tornásznők mutatták be olimpiai gyakorlataikat.

Rock Meets Classic

Persze mehettünk volna még több német városba, vagy akár Strassbourgba, netán Zürichbe is. Azonban gondolnunk kellett az utazás időtartamára és az árára. Sokat nyomott a latban, hogy egy rail jettel Győrből hat óra alatt megtehettük az utat kényelmesen, hiszen sehol sem kellett átszállnunk, és nem kellett idegeskednünk amiatt sem, hogy milyen súlyosak a csomagjaink (az egyik legidegesítőbb dolog számomra ez a fapados repülésnél). Ráadásul az úgynevezett SPAR-jeggyel határozottan jól jártunk: 58 eurót fizettünk oda-vissza fejenként (17.980,-). (Összehasonlításként: Győr-Debrecen teljes árú menetjegy intercity pótjeggyel 14.680,- forint.)

Alice Cooper és Kim Wilde

Mik ezek a SPAR-jegyek? Részlet a MÁV tájékoztatójából (http://www.elvira.hu/search.php?query=SPAR-jegy):

“A SparSchiene-kedvezmény minden esetben konkrét vonathoz és naphoz kötött, és minden vonatra és napra csak korlátozott mennyiségben kapható. A SparSchiene-menetjegyek cseréje és visszaváltása nem lehetséges, mivel azonban ezek nem személyhez kötöttek, így utazás előtti átruházásuk minden további hivatalos eljárás nélkül lehetséges.”

Érdemes tehát már korán biztosítanunk a kedvezményes jegyek megvásárlásának lehetőségét, viszont nincs lehetőség visszaváltásra, ha megváltoztatjuk az utazás időpontját.

A szálláskeresésnél elég begépelnünk a keresőbe az accomodation in Munich – kifejezést, és a kiadott találatokból válogatva könnyedén eljuthatunk a számunkra megfelelő ajánlathoz. Nekünk fontos volt, hogy a szállásunk közel legyen a főpályaudvarhoz, valamint a belvároshoz. Nem kívántunk különösebb luxust, de ragaszkodtunk a külön fürdőszobához és a nem kontinentális reggelihez. Így esett a választásunk a Hotel Germaniára, ahol nagyon korrektek és udvariasak voltak, és pontosan azt kaptunk, amit vártunk. A két éjszakára szóló szállás két főre 126 eurónkba került.

Orianthe

Háromnapos bérletet váltottunk a városi közlekedéshez, ez kettőnknek 26 eurót jelentett. A közeli Lidle-ben (ez is fontos szempont volt a szállásvadászatnál) beszereztük a vacsorához valót (majdnem magyar árakon!), s összesen kétszer ebédeltünk, mindkétszer bratwurstot (nagyon finom német sült kolbászt körettel és zsemlével), mivel mindketten nagyon szeretjük, és itthon nem tudunk hozzájutni. Drezdával ellentétben itt nem lehet minden sarkon kapni, helyette vietnami, kínai, thai, török, görög, olasz vendéglők és gyorséttermek közül választhattunk volna, ha ez lett volna a szívünk vágya, de hát nem ez volt.

mindenki

Ami még München mellett szólt, az az én speciális kívánságom volt: szerettem volna látni a közeli Landshutot. Ez a város arról nevezetes, hogy gyönyörűen épen maradt a középkori belváros, ahol a legszebb gótikus épületeket csodálhatjuk meg. Aki nézte a magyar tévében a Te szent ég! című német sorozatot, az Kaltenthal néven ismeri ezt a helyet, ugyanis a sorozat egyik fő helyszíne volt például a városháza, ahol Wolfgang Wöller polgármester vívta szakadatlan harcát Lotte nővérrel.

Landshut

Úgyhogy ezen indokok alapján döntöttünk München mellett. Kicsit aggódtunk az időjárás miatt, de szerencsénk volt: 22-25 fokos melegben, ragyogó napsütésben telt el a három nap.

https://www.youtube.com/watch?v=djeUalhs3aE

Következik: München madártávlatból (Fotók az Olimpiai Toronyból)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!