Egy csepp Európa

München madártávlatból

Amikor Rómában, 1966. április 26-án Münchennek ítélték oda a XX. Nyári Olimpiai Játékok rendezési jogát, nem sejthették, hogy az 1972. augusztus 26. és szeptember 11. között megrendezésre kerülő sporteseményen 18 ember (izraeli sportolók és palesztin terroristák) veszíti el az életét.

Ha ma ellátogatunk a híres olimpiai faluba, semmi utalást sem találunk a tragikus eseményekre. Az egykori szállást biztosító lakóépületek ma különböző cégek, vállalatok irodái, és meglehetősen lepusztult, lehangoló látványt nyújtanak. A nagy olimpiai stadiont is megrongálta már az idő, a hajdani pénztárfülkék különösen siralmas állapotban vannak. Azonban az uszoda (ahol a mi Gyarmathy Andreánk úszott) és a csarnok (ahol egykor Olga Korbut és Ljudmilla Turiscseva vívta párharcát) ma is folyamatos használatban van, ahogy a zöld területeken is fiatalok és kisgyermekes családok piknikelnek, a mesterséges tavakon pedig vízibicikliznek.

P1010268

Az Olimpiai Torony Sebastian Rosenthal és a müncheni építési hivatal (Baureferat der Landeshaupstadt München) közös műve. A majdnem 300 méter magas torony rock múzeummal is dicsekedhet, és a bejárati előcsarnokban Victor Vasarely képe köszön ránk.

P1010284

 

A toronyból (pontosabban a 191 méter magasban található kilátóteraszról) csodás kilátás nyílik a stadionra és az olimpiai falu többi részére.

P1010277A következő képen jól látható az a technikai megoldás, ami annak idején elképesztette a világot: a Behnisch&Partner építésziroda által tervezett épületekhez először a tartó oszlopokat építették meg, arra húzták fel az acél hálót, ezeket rögzítették, majd az üveglapokat helyezték el.

P1010276Mivel a bombázások által keletkezett törmelékhegyeket erre a területre hordták az emberek, ezekből afféle mementóként dombokat építettek, így az eredetileg sík terület változatosabb, látványosabb lett.

P1010278A mesterséges tó, az Olympiasee több részletben darabolja fel a tájat, melynek Günther Grzimek tájépítész angolpark jelleget adott.

P1010279Ha letekintünk a toronyból, nagyon jól láthatjuk az olimpiai falu mellett található BMW székházat és gyártelepet.

P1010272Érdekes látványt nyújtanak a nem mindennapi lakóházak is:

P1010275És végezetül pillantsunk le München egy szép nagy szeletére:

P1010282

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!