Egy csepp Európa

A világ színesben

Közeleg a tavasz, ébredezik a természet, nemsokára virágba borul minden, felragyognak a színek. A téli szürkeség után nagy szükségünk van rájuk, felvidítanak, és határozottan jobb lesz a hangulatunk.

fukszia

Következzenek először a mediterrán utcák és házak! A velencei lagúna gyöngyszeme, Burano, egy 0,21 km² összterületű szigetcsoport, ami 7 km-re fekszik Velencétől, a lagúna északi részén (a parányi szigeteket kis hidak kötik össze). Élénk színűre festett házairól és csipkekészítéséről híres messze földön.. Lakossága 3 000-3 500 fő. A szigetet Mazzorbóval fahíd köti össze , bár közigazgatásilag Velencéhez tartozik.

Burano

Burano  élénk színűre festett lakóházai csodás látványt nyújtanak. Tévedés azonban azt hinni, hogy mindenki maga döntheti el, milyen színűre festi a házát! Ugyanis az önkormányzat adja ki az engedélyt,  ezért pompázik a legváltozatosabb pasztellszínekben itt minden utca. A helyi legenda szerint a házak tarka színei segítették a halászokat, hogy a színek alapján ködös időben is könnyen haza tudjanak térni.

Burano2

Portofino község a Genovától 36 km-re, Rapallótól 7 km-re nyugatra fekszik. A Tigullio-öbölben fekvő festői egykori halászfalucska ma üdülőparadicsom.

portofino_italy

Szicília különlegesen hangulatos városában, Taorminában láthatjuk ezeket a színeket:

Taormina, SzicíliaTöbbek szerint a napfény miatt pompáznak ragyogóan élénk színekben a mediterrán házak. Itt van rá egy gyönyörű példa Rómából (belső udvar):

belső udvar Egy másik pedig Provence-ból:

Provence

Érdemes Máltán is körülnézni, mert nemcsak a színek, hanem a formák is különlegesek.

Málta

Ahogyan az a máltai falucska is izgalmas látványt nyújt, ahol a Popeye-t forgatták:

Málta, Popeye faluja

Itt van egy kis egzotikum Marokkóból:

Marokkó, Casablanca street

A kis, mindössze egy kb. 36 km hosszú és max. 11 km széles sziget, Aruba a Karib-tenger területén található, összterülete 180 négyzetkilométer.  Hivatalosan Hollandiához tartozik, de valójában autonóm terület. Lakossága alig százezer fő.

Aruba

Aruba2

Azonban nemcsak a napfényben fürdőző mediterrán területekre jellemzőek a színes házak. Az északi fekvésű vidékeken is egyre több az élénk, ragyogó színekben tündöklő épület. Mint például Hollandiában:

Olanda

Sőt maga London sem kivétel! Emlékezzünk vissza arra a kékre festett keskeny házra, ami a Notting Hillen látható, és a Sztárom a párom című filmben Hugh Grant lakott benne. Úgyhogy igen, nem tévedés, ezek a fotók az angol fővárosban készültek.

London, Neals Yard

LondonÉs az írek is hasonlóan vélekedhetnek a színekről, mert Killarneyben ezt láthatjuk:

Killarney, ÍrországVagy éppen Cork szigetén:

Cork, Red Abbey

A Baltikum egyik gyönyörű fővárosában, Rigában (Lettország) ilyen izgalmas a városkép:

RigaÉs végezetül következzenek személyes kedvenceim, sajnos nem tudni, honnan:

sárgában

ezerszínben

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!