Egy csepp Európa

Polgárpukkasztás vagy művészet? Sokkoló szobrok a nyílt utcán

Ezek a hihetetlen utcai szobrok arra késztették a  sétáló járókelőket, hogy azonnal hívják a a mentőszolgálatot és a rendőrséget. Egy amerikai művész, a 41 éves Mark Jenkins ugyanis járja a világot, és időnként műalkotásokat helyez el forgalmas városi területeken. Jenkin, aki szaxofonosként és web designerként dolgozott, mielőtt átváltott az utcai művészetre, elmondta, a cél az, hogy az emberek felnézzenek végre a mobiltelefonjukból egy pillanatra, és aktív részesei legyenek az őket körülvevő világnak. Kiváló példája ennek az alábbi kép, amin Malmöben láthatunk egy férfit arccal a vízben, miközben fentről egy kíváncsi figura figyeli.

vízihulla

“Szerettem arra késztetni az embereket, hogy tegyék fel a kérdést:   mi a valóság és mi nem a környezetükben. Abban az időszakban az emberek beletemetkeztek a mobil telefonjaikba, és én csak azt akartam elérni, hogy pillantsanak fel belőlük. Tehát az első időkben szociológiai adatokat gyűjtöttem az emberi reakciókról. Hat évvel később azonban egyre több dolog már a költészetről szólt, hogy el tudjak kapni egy varázslatos pillanatot.”

fekvő nő

Jenkins úgy gyakorolja az utcai művészetet, hogy az utcát színpadként használja, ahol a szobrok kölcsönhatásba lépnek a környezettel, beleértve a járókelőket, akik tudtukon kívül válnak szereplőkké. Az installációk gyakran felhívják rá a rendőrség figyelmét. Munkájára leggyakrabban használt jelzők:  furcsa, hátborzongató és sokkoló.

szemeteszsákAmellett, hogy művészetet hoz létre, workshopok-on  szobrászati technikákat és installációs gyakorlatot tanít.  Washington, DC-ben él.

egymásnak fejjel

“Azt hiszem, lényeges, vizuális értékek szükségesek ahhoz, hogy a környezet ösztönző legyen, de sajnos az egyetlen vizuális tartalom, ami állandóan és erőteljesen frissül, a reklám tér. Ezért annyira fontos a street art, mert vizuális szívverést hoz létre  a városban, méghozzá az emberek miatt, akik élnek benne, és ez jóval többet ér, mint a marketing. De mit jelentenek a városnak ezek a művek? Eltávolítják őket, amilyen gyorsan csak lehetséges, és azzal fenyegetik az embereket, akik készítik, hogy börtönbe zárják őket. ”

barcelonai szemetes

Kétségkívül van valami bizarr ezekben a különös szobrokban, ami meghökkenti, sőt néha meg is rémíti az embereket.

újságMivel rövid időre helyezik ki ezeket a műalkotásokat az utcára, nem kell velük sokáig együtt élni, érdekes módon mégis van, aki rövid idő alatt hozzájuk tud szokni.

áthidalóLétezik azért némileg derűsebb változat is:

behajtani tilos

És ami mulatságos, bármilyen meghökkentő is, nem veri ki a biztosítékot.

paróka nélkülEz már határozottan szolídnak hat, nem?

fej nélkül

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!