Egy csepp Európa

Óriási Krisztus-szobrok szerte a világon

A világ legismertebb Krisztus-szobra kétségkívül Rio de Janeiróban található, Brazíliában. A Megváltó Krisztus szobra (portugál nyelven Cristo Redentor), a kitárt karjaival keresztet formáló Jézus az ország leglátogatottabb látványossága, évente közel kétmillióan keresik fel. Az ország jelképe 700 tonna (talapzattal együtt 1000 tonna), magassága 30 méter.

rio

A 700 méter magas Corcovado-hegyen áll, mely a Tijuca Erdei Nemzeti Parkban található. 2014. január 17-én villámcsapás következtében a szobor jobb hüvelykujjának egy része letörött.

rio2

Ez a műalkotás az egyetlen 20. századi építmény, ami a Lisszabonban 2007. július 7-én megtartott internetes szavazás következtében bekerült a világ hét új csodája közé.

Megváltó Krusztus, Rio

A riói szobornál három méterrel magasabb egy lengyel műalkotás (Pomnik Chrystusa Króla), a Krisztus király-szobor, mely Swiebodzin településen található. A 33 méteres magasság azt a közvélekedést igyekszik hangsúlyozni, hogy Jézus a hagyomány szerint 33 évet élt. A városka plébánosa, Sylwester Zawadzki indítványozta a 440 tonnát nyomó, kitárt karjaival 24 méter széles, üvegszálas műanyagból és fehér színű vakolatból készült szobor elkészítését, melynek alkotója Miroslaw Kazimierz Patecki szobrászművész. A felavatásra 2010 novemberében került sor.

Krisztus-király

A bolíviai Cochabamba település Cerro San Pedro nevű dombján található egy 34 méter magas Jézus-szobor (a talapzattal együtt eléri a 40 métert), amely Latin-Amerika legnagyobb műemléke és egyben a világ második legnagyobb Krisztus-szobra. A Béke Krisztusa (spanyolul Cristo de la Concordia) César és Wálter Terrazas alkotása, súlya 2200 tonna, 1339 lépcsőfok vezet fel hozzá. 1994 novemberében fejezték be.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisszabon közelében, a Tajo folyó partján, Almadán is található egy érdekes Krisztus király-szobor (Cristo-Rei). Itt nem pusztán egy 82 méter magas talapzaton álló 28 méteres szobrot csodálhatunk meg, amely a portugál főváros felé fordul, hanem a kapuformájú talapzatban (melyet António Lino tervezett) két kápolnát is találunk. A talapzat tetején lévő kilátóponthoz csigalépcső és gyors lift vezet. A Francisco Franco de Sousa szobrászművér tervezte műalkotás megépítését Manuel Gonçalves Cerejeira, a lisszaboni dóm érseke szorgalmazta, aki személyesen járt Rióban, és látta a Megváltó Krisztus-szobrot. Az 1959-ben felavatott portugál műalkotás létrejötte azonban Portugália miniszterelnökének, António de Oliveira Salazarnak köszönhető.

national-sanctuary-cristo-rey

 

criso-rei

lisszabon

Mexikóban több monumentális Jézus-szobrot találunk, ezek közül a Cristo de las Noas Észal-Amerika legnagyobb és a Latin-Amerika harmadik legmagasabb Krisztus-szobra, 22 méter magas és 579 tonna vasbetonból készült. Alkotója Vladimir Alvarado, az ötlet José Rodríguez Tenono katolikus papnak köszönhető. Az 1973 és 2000 között készült műalkotás nevét a mexikói Torreón városka Cerro de las Noas nevű dombjáról kapta, melyen áll. A dombot egy környéken őshonos sivatagi kaktusz után kapta.

cristo-de-la-noas-torreon

cristo de las noas

Indonéziában, Celebesz szigetén, Manado városában találhatjuk a 30 méter magas Áldást osztó Krisztus (Patung Yesus Memberkati) szobrát, amely egy 20 méteres talapzaton áll. Ez Ázsia második és a világ negyedik legmagasabb Krisztus-szobra, amely három évig épült (2007-ben fejezték be). 540 ezer dollárba került.

memberkati

A 27 méter magas Krisztus-szobor Kelet-Timorban különleges talapzaton, a földgolyón áll. A műalkotást Indonézia kormánya ajándékozta a timori népnek még abban az időben, amikor Indonézia tartománya volt (2002 óta kelet-Timor független állam).

timor

Pacific Partnership 2011

A 27 darabból összerakott Krisztus király szobra a legnagyobb turista attrakcióvá vált 1996-os felavatása óta.

timor3

A következő műalkotás érdekessége, hogy Jézust vízen járás közben ábrázolja. Az angliai Jesus Tower of Hope lelkészség szobra esetében nem látjuk, hogyan és hová függesztették.

vízen

A tengerben, 24 méter mélyen található Olaszországban, Abyssnál egy Jézus szobor, amelyet 2000-ben II. János Pál pápa avatott fel egy ünnepség keretében, együttműködve az Olasz Búvár Szövetséggel (Italian Diving Association). Jézus felemelt karokkal a tenger felszíne felé tekint.

vízben

Más források szerint a 2 és fél méteres szobrot eredetileg 1954-ben helyezték el Camogli és Portofino között. Az alkotó Guido Galletti volt, aki egy ismert búvár, Duilio Marcante elképzelései szerint dolgozott. Mivel Marcante 1947-ben ezen a helyen halt meg, az ő emlékére állították fel Jézus alakját 17 méter mélyen. A korrózió miatt kiemelték és renoválták, majd 2004-ben újra a tengerbe került. Találunk még víz alatti Jézus szobrot Key Largóban (Florida, USA) és St.George mellett (Grenada).

Itt láthatunk róla filmet:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!