Egy csepp Európa

A világ legkisebb szigetei

Teljesen véletlenül találtam rá a következő norvég szigetre, amin mindössze egy nyaraló áll:

a.baa-World-smallest-islandAnnyira megtetszett, hogy további kis szigetek után néztem. Bledet, a szlovéniai gyönyörűséget már sokan ismerik:

bled, szlovéniaDe a kanadai-és amerikai illetőségű Zavikon-szigetet, amelynek két darabját a világ legkisebb nemzetközi hídja köti össze, talán már kevesebben. Ez a híd mindössze harminckét méter hosszú, a határmegállapodást még 1793-ban kötötte az amerikai és a kanadai kormány, akik a területet fele-fele arányban megosztották.

zavikon sziget, kanada

A Scilly-szigetek Cornwall partjaitól nem messze mintegy 150 szigetből állnak, közülük mindösszesen öt sziget lakott. Közigazgatásilag Cornwallhoz tartoznak, de saját helyi tanácsuk van, és nagyon kevés adót fizetnek. Főként halászattal foglalkoznak, bár Tresco szigetén egy hónappal hamarabb nyílnak a virágok, mint másutt (virághajók szállítják a szárazföldre az illatos rakományt). Éghajlata olyan kellemes, hogy  karácsonykor rózsák és szegfűk nyílnak a kertekben. Találunk még madárkeltető szigeteket, és a Bishop Rock világító tornya körül, a sziklás partokon pihenő fókákat is.

Scilly, Cornwall

Tonga Királyság a Csendes-óceán egyik legszebb és legromlatlanabb vidéke. A 170 páratlan idilli sziget csodás homokos, pálmafákkal tarkított tengerpartot kínál a fürdőzőknek és kiváló merülési lehetőséget a búvároknak. A globalizáció még nem teljes mértékben rontotta el a polinéz hagyományokat: a helyiek még szőnyegeket szőnek,  pálmarostokból fonják a szoknyájukat, és jobban szeretnek beszélgetni, mint lélektelen gépekkel kommunikálni. A hosszúszárnyú bálnák  minden évben szaporodni gyűlnek ide össze, így turistaszenzáció megcsodálni a látványukat.

Tonga

Isola di Loreto egy neogótikus kastély, melyet 1910 körül építettek  15. századi alapokra és szerkezetre. Az épület az Isola-tavon található szigeten látható, Montisola északi részén, Olaszországban. A sziget és a kastély magánbirtok, nemrég az a hír terjedt el, hogy George Clooney kívánja megvásárolni.

lago-diseo-isola-di-loreto-ecc007e3-915c-4b6a-8985-d441f8106d57

Nagy kedvencem a Turnip -szikla a Huron-tóban (Michigan-állam, Amerikai Egyesült Államok). Bevallom, először nem is akartam elhinni, hogy valóban létezik, azt gondoltam, valamilyen photoshop-verseny jól sikerült alkotása a kép. Létezik bizony, hat méter magas fák és számos cserje él a tetején, egyedülálló alakja több ezer éves erózió eredménye. A környező terület magántulajdonban van, így a látogatók csak csónak segítségével vagy télen a befagyott tó jegén közelíthetik meg.

Turnip-Rock-Island

És vajon melyik Földünk legnagyobb szigete? Íme egy 40 négyzetméternyi szikla (ez a Vulcan Point) egy tóban (ez a Taal vulkán krátertava) , s ez a tó egy szigeten van (Volcano-sziget), amelyet újabb tó (Taal-tó) vesz körül szintén egy szigeten, és ez a nagy sziget, a Luzon a Csendes-óceáni Fülöp-szigetek egyike. A Taal-vulkán a legaktívabb a Fülöp-szigeteken, legutóbbi kitörését 1977-ben észlelték. Krátertavának vize nagyon sötét, hígított kénsavat tartalmaz.

luzon

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!