Egy csepp Európa

Ezerarcú Kína

Azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy mind ázsiai szomszédaira, mind Európára a legerősebb hatást gyakorló ország Kína. Ugyan a mi kontinensünk csak a középkor folyamán került komolyabb kapcsolatba vele (lásd Marco Polo kalandos utazásait), a néhány évszázad is elegendő volt ahhoz, hogy folyamatosan lenyűgözzenek bennünket. A puskapor, a tűzijáték, a selyem, a porcelán, a papír feltalálása mind a kínaiak érdeme, de ámultan figyeljük különleges orvoslásukat is (gondoljunk csak a még mindig titokzatosnak tűnő akupunktúrára), és a puszta kézzel vívott harctechnikák (karate,kungfu) is itt születtek meg.

Bruce Lee Kínában

Érdekesen gondolkodtak például az orvos és a beteg kapcsolatáról. Minden orvosnak kötelező volt kiírnia a kapujára, hogy hány betegét veszítette el, és ez alapján választottak a kínai emberek maguknak orvost, akit akkor fizettek, ha egészségesek voltak. Ha megbetegedtek, nem adtak az orvosnak semmit, így az nagyon igyekezett, hogy mielőbb talpra állítsa betegeit. tehát a megelőzésre helyezték a hangsúlyt, így természetesen ritkán jutott el a végső stádiumig egy kór, hogy ne vették volna észre időben a jeleit. Természetesen ez nem jelentett garanciát a gyógyulásra, de a betegek így nagyobb biztonságban érezhették magukat. A hagyományos kínai orvoslás a szelíd gyógymódok közé tartozik, csak olyan technikákat és beavatkozásokat alkalmaz, ami nem jár mellékhatással. Azt vallják, hogy ha testünk és lelkünk egyensúlyban van, akkor egészségesek vagyunk, de ha ez az egyensúly felborul, akkor megbetegszünk.

akupunktúra

Kína állat-és növényvilága különleges és változatos, tájai gyönyörűek és lenyűgözőek. A Tianzi hegység például az Avatar című film rendezőjét is megihlette. Áprilisban, májusban, szeptemberben és októberben érdemes ellátogatni ide.

tianzi2

A hely évi 240 fagymentes nappal dicsekedhet, az átlagos hőmérséklet 12 fok. Területe 67 négyzetkilométer, a legmagasabb csúcs 1262 méter. A csúcsokra siklóval lehet közlekedni.

tianzi hegyek

Csak Kínában léteznek az óriáspandák (vagy bambuszmedvék), akik sajnos mára már veszélyeztetett állatok, szabadon mindössze 1600-3000 példány él. Sokáig halálbüntetéssel sújtották a prémkereskedést és a vadászatot. Ma 40 óriáspanda-rezervátum működik az országban, és létrehoztak pandamentő központokat is. Komoly kísérletek folynak az állatkerti tenyésztés érdekében is: tavalyhoz képest 10 százalékkal nőtt a pandák száma szerte a világon a kínai erőfeszítéseknek köszönhetően.

panda-kina-2

Szerencsére Kína ragaszkodik a hagyományaihoz, és a tradicionális művészeti ágakat továbbra is buzgón művelik. Ilyen például a lenyűgöző kínai cirkuszművészet. Több ezer éves tapasztalat, a napjainkra is jellemző szorgalom és kitartás teszik különlegessé és egyedülállóvá az egész világon.

fenmo

Bár nem látogatnak el annyian Kínába, a híres nemzetközi jég- és hófesztiválra, mint Mekkába, azért évről évre turisták ezrei keresik fel Harbin városát decembertől februárig. A franciák idén különösen jól érezhették magukat, mivel a hatalmas faragványokat ebben az évben a francia kultúra és történelem ihlette. A hagyományos francia faház, az Eiffel-torony és Bonaparte Napóleon szobra nem volt éppen egyszerű feladat, de kiválóan megoldották. A legnagyobb darab több mint 100 méter magas és 600 méter széles, a téli csodaország darabjait esténként káprázatos neonfények világítják meg. Egyes alkotásokat egymásra halmozott jégtömbökből alakítottak ki vésők és láncfűrészek segítségével. A következő műremek a manhattani Szabadság szobor újraálmodása:

Ice Sculpture harbin

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!