Egy csepp Európa

Ilyen volt és ilyen lett! Nemlétező építészeti remekművek nagyon is létező tájakon

A Worth1000.com számtalan versenyt hirdet a fotósok számára, melyek elsősorban a kreativitásra helyezik a hangsúlyt. Természetesen vannak olyan megmérettetések is, ahol Photoshop-pal lehet minél látványosabb és izgalmasabb alkotásokat létrehozni. Némelyik olyan jól sikerül, hogy sokan azt hiszik, valóban létező épületről van szó. Íme, néhány különleges természeti környezet eredetiben – és nem kevéssé átformálva.

Itt van példának okáért a norvégok híres sziklája, a Kjerag. Norvégia egyik legizgalmasabb látványossága a Kjeragbolten, egy sziklahasadékba ékelődött, kb. öt köbméteres, több tonnás kő. Szilárdan beékelődött, úgyhogy a turisták teljes biztonságban sétálhatnak rajta. Ez a sziklaképződmény a Kjerag nevű hegyen található, ami a Lysefjord felett 1110 méter magasságig függőleges falként emelkedik. A turisták és a bázisugrók kedvenc helye, ahol az ugrók törvényesen is űzhetik kedvenc sportjukat.

kjeragbolten2

És most lássuk a Kjeragtower fantázianevű épületet, ami  – lássuk be – igencsak lélegzetelállító alkotás. Határozottan sajnálatos, hogy csak a képzeletben él.

kjerag tower

Ugyanilyen izgalmas a következő táj is. Az aranypisztolyos férfi (The Man with the Golden Gun) című Bond-filmben szerepel egy thaiföldi sziget, amelyet a forgatás óta nemes egyszerűséggel csak “Bond-sziget”-ként emlegetnek, ez a Ko Khao Phing Kan.

Ko Khao Phing Kan

Itt az egyik változat, amit a tengerből kiemelkedő szikla ihletett:

Bond's mansion

És itt a másik:

dream house

A következő kép természeti alanya már nem annyira egyértelmű, de legalábbis nagyon hasonló. A finnek nagy büszkesége, egyik leghíresebb turistalátványossága Dél-Savoniában, az erdők mélyén található Kummakivi, azaz „furcsa kő”. Az utolsó jégkorszak valamelyik gleccsere hozta magával a több tíztonnás sziklát, aztán itt is felejtette – méghozzá a jég elolvadása után egy másik szikla tetején. Olyan szilárdan ül a helyén, hogy legfeljebb egy földrengés lökhetné le onnan.

kummakivi

Ha más nem is, de a hatás egyértelműen látható:

stone castle

Ha valaki talál még hasonlót, kérjük, ossza meg velünk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!