Egy csepp Európa

A szerelem szigete Horvátországban

A közelgő Valentin Nap miatt világszerte még jobban ráirányul a figyelem a szerelem szigetére. A Google Earth jóvoltából 2009 februárjában világszerte köztudomásúvá vált, hogy a kis horvát szigetnek felülnézetből szív alakja van, sőt Galešnjak a legtökéletesebb szív formájú sziget talán az egész világon (bár Ausztráliában egy kis korallsziget is erre a címre pályázik). A csöppnyi földdarabka mindössze 0,132 négyzetkilométer, tengerpartja (azaz kerülete) pedig 1,5 kilométer hosszú.

Galesnjak-Croatie

A Pašman és Turanj település között található szerelmesek szigete (vagy más néven a szerelem szigete) magántulajdonban van, és csupán vadon élő fák és más növények borítják. Jelenleg teljesen lakatlan, de hogy ez nem volt mindig így, bizonyítják az illír sírhalmok (három is van belőlük) és egy ősrégi épület alapjai.

gales

Érdekes módon a sziget szokatlan alakját már a 19. század elején rögzítette Napóleon térképésze, Charles-Francois-Beautemps-Beaupré, akinek 1806-ban kiadott atlaszát a dalmát tengerpartról jelenleg a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban őrzik.

gales2

A sziget egyik tulajdonosa, Tonci Juresko a sziget egy részének felületi megváltoztatását tervezi, hogy eleget tehessen a kérésnek: engedje meg, hogy esküvőket tarthassanak itt. A sűrű bokrok akadályozzák a szabad mozgást, ezért ledózerolnak két hosszú földcsíkot, 250 olajfát ültetnek, és újra építik a mólót, ahogy azt 80 évvel ezelőtt Juresko nagyapja is tette.

horvát sziget dózerolva

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!