Egy csepp Európa

A világ első (és mindmáig egyetlen) flamenco múzeuma

Boldogult egyetemista koromban úgynevezett nyári népművelési gyakorlaton vettünk részt az egykori Szovjetunióban. Elvittek bennünket jégrevübe, klasszikus balett előadásra és moziba. Ott ért az egyik legcsodálatosabb filmélmény, aminek hatását máig nem csökkentette az orosz szinkronhang, Carlos Saura káprázatos alkotása, a Carmen. Ekkor láttam életemben először igazi, eredeti, művészi flamenco táncot, nem pedig a turistáknak szánt, enyhén felvizezett változatot.

flamenco-in-seville

A filmben két rendkívüli táncosnőt csodálhattam meg: a címszerepet alakító, ragyogó szépségű, fiatal Laura del Solt, és a társulat addigi vezető szólistáját, Christina Hoyost.

Itt láthatjátok egyik jelenetüket, amelyben Christina tanítja Laurát:

 Jóval később tudtam meg, hogy Christina Hoyos hazájában már legenda, hogy hatalmas elismerésnek és népszerűségnek örvend, hogy a kiváló szintű flamenco tánc összeforrt a nevével. Néhány évvel ezelőtt, amikor Sevillában jártam, és táncelőadást kerestem, kiderült, hogy ez az elképesztő tehetségű művész mire vállalkozott: létrehozta a világ első és mindmáig egyetlen flamenco múzeumát (mint kiderült, a szállásunk egy ezzel párhuzamos utcácskában volt).

Flamenco-in-Seville-Spain

Nem pusztán múzeum ez, ahol interaktív kiállításokon mutatják be a flamenco tánc eredetét és fejlődését, felölelve számtalan variációját a zenének és a tánc különböző stílusainak. Hallhatunk itt a legkiválóbb zenékből, nézhetjük a leglátványosabb videófelvételeket, megcsodálhatjuk a színpompás jelmezeket, de festményeket, fotókat és rajzokat is találunk itt nagy számban. Több híres kosztüm között itt látható a híres vörös ruha, amely az olimpiai játékok megnyitóján szerepelt. Minden kiállítási tárgyhoz hatnyelvű táblát találunk, a több emeletnyi teret kiválóan rendezték be.

Siviglia_museo_flamenco_gallery1

A Museo del Baile Flamenco-t néhány percnyi távolságra találjuk a híres katedrálistól, a Santa Cruz negyedben egy 18. századi épületben helyezték el, és kialakítottak a patióban egy kisebb színpadot és nézőteret is (Museo del Baile Flamenco, C/ Manuel Rojas Marcos 3, 41004 Sevilla. info@museoflamenco.com. Tel: +34 954340311). Esténként hét órától a legkiválóbb művészek lépnek itt fel (gitárművészek és táncosok), hogy egy órán keresztül elkápráztassanak bennünket tudásukkal (belépőjegyek: felnőttek 10, gyerekek 6, csoportok 8 eurót fizetnek).

flamenco

Workshopok és tanfolyamok, magánórák (tánc és gitár) és különleges előadások szerepelnek még a múzeum kínálatában. Az ajándéküzletben vásárolhatunk is, és csomagáron kínálják a múzeumbelépőt, a lovas kocsikázást és a flamenco show megtekintését (70 euróba kerül).

flamenco-seville

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!