Egy csepp Európa

Hol forgatták a Harry Potter-filmek jeleneteit?

Amikor az amerikai filmkészítő társaságok elkezdték ostromolni J.K. Rowlingsot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét a megfilmesítés jogaiért, az írónő kikötött egy feltételt, mégpedig azt, hogy kizárólag brit színészek játszhatnak a filmekben. Ennek egyenes következményeként az Egyesült Királyságban forgatták a jeleneteket. Nézzük, melyek voltak a leghíresebb helyszínek!

Harry_Potter_Leavesden_entrance

A Warner Brothers londoni stúdiója adott 10 éven át otthont a forgatásoknak. A külső helyszínek viszont nagyon változatosak voltak. Egy jelenetet akár több helyszínen is felvettek. Például a 9 és 3/4-dik vágányról induló Roxfort Express indulását a King Cross 4-es vágányán filmezték, míg a külső felvételeket egy másik állomáson, a St. Pancrason rögzítették.

hogwarts(3)

Glenfinnan viadukt

A Harry Potter és a titkok kamrája című filmben látható a viadukt, amikor Harry és Ron a repülő autóval igyekeznek eljutni Roxfortba. A 32 méter magas viadukt 18.904 font költséggel épült meg 1897 és 1898 között a West Highland vonalon, Glenfinannben, Skóciában, s harminc kilométer hosszan nyúlik el a völgyben 21 óriási boltíven támaszkodva.

Hogwarts-Express-viaduct

West Highland Railway Line – Skócia

west3

 Ezen a vasútvonalon haladt az expressz Roxfort felé. A Nyugat-Felföldi Vasútvonal 42 kilométer hosszú, Fort William-től Malla-ig tart. A vasútvonal elhalad a Harry Potter-filmekben látható néhány helyszín mellett, mint például a Ben Nevis (az Egyesült Királyság, egyben Skócia legmagasabb hegye a maga 1343 méterével, a csúcs egy régi vulkán beomlott krátere) és a tavak, valamint a Glen Nevis sziklás vidéke mellett.

vonat2

Glen Nevis, Fort William – Skócia

 Ez a területet használták a háttérként a kviddics jelenetekhez. A Steall Falls-i vízesés hegyénél vívta Harry párharcát a sárkánnyal.

steal

Alnwick Castle – Alnwick, Northumberland

A Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Iskola külső helyszíneként használták a filmkészítők a kviddicsmérkőzésekhez és a seprűn repülési órákhoz. Az egyik legszebb jelenet is itt játszódik, amikor Harry és Ron repülő autóját leszálláskor megtépázza a Fúriafűz.

Alnwick-Castle-July-2011-HP-Magic-show

Gloucester székesegyház – Gloucester

A székesegyház pompás kerengőit használták a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Iskola folyosóiként a két első filmben, itt jelentek meg a kísértetek, és a vízzel elárasztott mosdót is itt találjuk.

glucester

Christ Church College, St Aldate

Christ-Church-College-Harry-Potter-682x1024

A nagytermet és a teremhez vezető lépcsőket használták fel a filmekben, amikor a Roxfort ebédlőjében zajló eseményeket filmezték.

Great-Hall-Harry-PotterLacock Abbey – Wiltshire

Lacock Abbey egy 13. századi apátság a festői középkori faluban, mely ugyanezt a nevet viseli. Szerencsére épségben megmaradtak középkori kerengői éppen úgy, ahogy sikerült megőriznie késői Tudor-kori jellegét is. Az apátságot használták a Roxfort különböző belső tereinek ábrázolásához.

lackok

Durham Cathedral – Durham

Ez a 12. századi katedrális adott helyet a Roxfort egyik tantermének. Az egyik jelenetben Harry látható baglyával, Hedviggel, ahogy sétál a katedrális kerengőjén. A McGalagony irodájában játszódó jeleneteket az Alnwyck kastélyban forgatták,  a tanárnő tantermét a Durham Székesegyházban találjuk meg.

durham2

Black Park, Iver

A 600 hektáros parkot használták a film készítői a Tiltott Rengeteg felvételeihez, sőt Hagrid erdei otthonát is felépítették ide, de már sajnos lebontották

black

Dursley -ház – Berkshire

harry-potter-dursleys-house

Harry Potter Privet Drive 4-es szám alatt élt, Littley Whingingben (Surrey). A ház valódi, hétköznapi lakóház Berkshire-ben, még pontosabban a cím: 12 Picket Post Close, Martins Heron, Nr Bracknell.

dursley-family-harry-potter

Leadenhall Market, Lime Street , Broadgate – London

Ezt a helyet használták, a Foltozott Üst és Abszol út megjelenítésére.  A bejárat a  Foltozott Üstbe egy üres boltban volt, most optikus üzlet – The Glass House , 42 Bulla Head Passage a Leadenhall Marketben.

london-stpauls132big

Londoni Állatkert, Regent Park

Az első filmben Harry kiszabadítja az óriáskígyót a Hüllőházban,a  londoni Regent Parkban lévő Állatkertben.

zoo

Australia House, Strand – London ( Gringotts Bank belső )

Australia-House

A Gringotts Bank, a koboldok irányította Varázsló Bank belső felvételeit a Strand-en lévő Ausztrália Ház lezárt területén forgatták. Ezt a helyet évente csak egyszer, egyetlen napon nyitják meg a nagyközönség előtt.

harry_potter_philosophers_stone_16

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!