Egy csepp Európa

Az elképesztő angol tél

A tavalyi tél olyan mennyiségű havat hozott Angliában, hogy egy időre megbénította az országot. Annak ellenére nem számított erre senki, hogy Dominique Jung német meteorológus figyelmeztetett: egész Európának fel kell készülnie a nagyon kemény télre. A szokatlanul nagy hideg ráadásul ki fog tartani még márciusban is. Mint tudjuk, így is történt. Itthon, nálunk március közepén irdatlan nagy hóviharral kellett megbirkóznunk. Állítólag ez volt az utóbbi száz év legkeményebb tele.

Hardraw, North Yorkshire

Ahogy az antarktiszi légtömegek megérkeztek Európába, még Olaszországban is hóakadályok nehezítették meg a közlekedést. Állítólag a következő években lassú lehűlést fogunk tapasztalni egész bolygónkon. Ennek oka, hogy az Antarktiszon nő az évi középhőmérséklet, a jég pedig egyre olvad, az óceán felszíne növekszik, a meleget pedig elnyeli. Ráadásul a Golf-áramlat lassú lehűlése is tapasztalható, nem szállít annyi meleget kontinensükre, mint régebben.

Worcestershire

Hogyan érintette a tavalyi tél Angliát? A nem várt, elképesztő hómennyiség miatt egy időre szinte megbénult a közlekedés. Az ország dél-keleti részén vonatjáratokat töröltek a kora reggeli órákban. Jogosan tartva a hóolvadást követő árvíztől, a Midlands Ügynökség árvízkockázati menedzsere, Ray Stokes azt tanácsolta, hogy építsenek minél több hóembert vagy hóbuckát.

–          Ideális esetben ez kicsit lelassítja az olvadást. Bárki tapasztalhatta, aki havas időben gyakran használta az autófeljáróját, hogy a kocsi kerekei által összepréselt hó, sokkal lassabban olvad el, mert nagymértékben megkeményedik és összefagy.

Axminster in Devon

A Heathrow Repülőtér kénytelen volt törölni mintegy 40 járatát, több mint 100 iskolát bezártak Birminghamben, Staffordshire-ben és Wolverhamptonban, mert a hó zavarta a munkát és az utazást szerte az országban. Felkérték a légitársaságokat, hogy tegyenek javaslatokat, milyen jégmentesítő megoldásokra lenne szükség a Heathrow-n, és milyen fejlesztések szükségesek.

angol tinik örülnek

Somersetben, az egyik leginkább érintett területen az országban, harminc centis hó esett. Lezárni kényszerültek az A39-es autópályát a jég miatt, mivel 30 ember rekedt a Bridgewater és Williton közti útszakaszon.

autó hó alatt

Megfagyott Yorkshire-ben a Hardraw Force, Anglia legnagyobb, törés nélküli vízesése, ami egy erdős szurdokban található.  Sajnos a szokatlan hideg több ember életét is követelte: vagy megfagytak, vagy a csúszós utakon balesetet szenvedtek.

Hardraw Force, in North Yorkshire water fall

Az angol lapok most azt találgatják, hogy az idei tél is annyira kemény lesz-e, mint a tavalyi. Egy biztos: már most jobban felkészültek rá, mint mi.

Ripponden, West YorkshireKépek és információk innen: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2266870/Is-mesmerising-beautiful-picture-winter.html

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!