Egy csepp Európa

Karácsonyi ajándék, amit a legtöbben kértek – Római városnéző hétvége részletes terve 4.

És elérkeztünk végül a negyedik naphoz, már ha olyan szerencsések vagyunk, hogy négy napunk lehet az Örök Városban. Amit befejezésként javaslok, tulajdonképpen egyik sem Róma része, de mindkettő oly közel van, hogy érdemes ellátogatnunk oda.

Az egyik Róma egykori kikötővárosa, Ostia. Meglepő módon épen maradtak a házak és a színház méghozzá egészen nagy területen. Ha valakinek nincs módja Pompejibe látogatni, semmiképpen se hagyja ki ezt a kevésbé ismert, kevésbé népszerű, de nagyon érdekes helyet. Megcsodálhatjuk a másfél kilométer hosszú főutcát, a fürdőházat és a csodálatos fórumot.

ostia forum

http://www.romaikor.hu/provinciak_es_tartomanyok/kozep_europai_provinciak/italia_(olaszorszag)/italia_varosok_es_telepulesek/cikk/roma_kikotoje_%E2%80%93_ostia

Klikk ide, ha szívesen néznél róla filmet:

http://www.youtube.com/watch?v=E2OXhiMt2pA

Ostia, Hafenstadt des antiken Rom Blütezeit 2. Jh. n.Chr. Italien, 2002

Hogyan jutunk el oda? Leszállunk a metróról a Piramide állomáson, felmegyünk a mozgólépcsőn, aztán azonnal balra fordulunk, és aztán lesétálunk a lépcsőn a Róma-Lido állomásra. Mindössze egy metrójegybe kerül. Az Ostia Antica megállónál szállunk le.

A teljes árú belépő 6 és fél euró, féláron a 18 és 25 év közöttiek vásárolhatják meg, a 65 év felettieknek és a 18 év alattiaknak (Európai Unió állampolgárai) ingyenes.

Ostia._Theatrum

A másik csodálatos úti cél Tivoli. Alig 30 kilométerre fekszik Rómától, könnyszerrel megközelíthetjük autóval (A24-es autópálya, Tivoli kijárat), autóbusszal (Cotral busz a Ponte Mammolo állomásról – retúrjegy 5 euró), vonattal (FS vonat – Pescara Line – Tiburtina állomásról – retúrjegy 4,5 euró).

Ha szívesen olvasnál Tivoliról részletesebben, akkor javaslom a Nők Lapja Cafén korábban megjelent cikkemet:

http://www.nlcafe.hu/utazas/20131102/olaszorszag-roma-tivoli-utazas/

DSCF0760

Három gyönyörű nevezetességet láthatunk Tivoliban. A Villa Adrianát a várostól kissé távolabb találjuk, az ókori Róma szerelmeseinek  mindenképpen érdemes megnézni. Hadrianus császár építtette, mert a második században úgy határozott, hogy innen kormányozza a birodalmat. Alig egy négyzetkilométeren sétálgatva láthatunk színházat, könyvtárakat, fürdőt, stadiont, földalatti ellátó alagutakat, gazdasági épületeket és tavakat, csobogókat, tengeri színházat, Serapeumot és Canopust.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az egyik legszebb látvány a császár személyes pihenőhelye egy tökéletes kör alakú miniatűr szigeten, amit kizárólag felvonóhídon át lehetett megközelíteni, oszlopcsarnok, vízárok és fal vette körül.

A Villa Adriana az UNESCO Világörökség része 1999 óta, azonban 2006 óta a legjobban pusztuló műemlékek listáján is szerepel. Teljes árban 11 eurós, kedvezményesen 7 eurós belépőjegyekkel látogatható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tivoli a középkorban és a reneszánsz idején is fontos szerepet töltött be. Ennek legszebb bizonyítéka D’Este bíboros csodálatos palotája és kertje, amit többek között a Csaó, Lizzie című filmben is megcsodálhattunk.

DSCF0837

A VI. Sándor pápa unokája, Lucrezia Borgia fia számára épült, páratlanul szép freskók és mozaikok által díszített épület azonban csak háttérként szolgál a reneszánsz kertművészet csodájaként emlegetett, lépcsőzetesen lejtő, több mint 200 szökőkutat felvonultató kert mögött.

DSCF0845

A Villa D’Este 2001 óta az UNESCO Világörökségének része. Teljes árú belépő 8 euró, kedvezményes 4 euró (18-25 éves Európai Uniós állampolgárok), 18 éven aluli és 65 éven felüli Európai Uniós állampolgároknak ingyenes.

DSCF0842

Aki a természetes szépséget kedveli, biztosan megcsodálja a Villa Gregorianát (XVI. Gergely pápa villája) körülvevő folyóvölgyet. Mivel az Anio folyó az évszázadok alatt többször is elöntötte a várost, mesterséges vízesést hoztak létre, hogy a nagy vízmennyiséget más irányba tereljék.

DSCF0791

A központi vízesés, a lezúduló vizet összegyűjtő medence, a hangulatos barlangok és fenséges sziklák, a csodálatos épségben megmaradt ókori Vesta-templom a szikla peremén páratlanul különlegessé teszik minden idelátogató számára Tivoli természetes szépségeit.

Itt látható:

http://orokvaros.network.hu/video/roma_kornyeke/tivoli_cascata_villa_gregoriana

DSCF0801

És itt a vége a karácsonyi ajándéknak! Persze nem fért bele minden ebbe a négy napba, kimaradtak többek között az ókeresztény katakombák, Caracalla termái, Mózes szobra, a Capitoliumi Múzeum és a Béke oltára. természetesen teljesen szubjektív, kinek mi fér bele, és mi érdekli.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!