Egy csepp Európa

Karácsonyi ajándék, amit a legtöbben kértek – Római városnéző hétvége részletes terve 3.

A harmadik napunkon visszatérünk a Vittorio Emmanuele-emlékműhöz, hátat fordítunk neki, és elindulunk a Via del Corso jobb oldalán. Nem messze a Piazza Barberinitől, a Via Settembrén találjuk Bernini híres szobrát, a Szent Teréz extázisát a Santa Maria della Vittoria templomban.

szent teréz

Néhány perces séta után elérkezünk a Piazza di Trevihez, a barokk templom után következzék a világ leghíresebb barokk szökőkútja! Sokan azt hiszik, hogy a kút Bernini alkotása, pedig tévedés: Bernini csak átépítette. Nicolo Salvi volt az igazi építész, aki a Poli – palota déli homlokzatán alkotta meg ezt a gyönyörűséget a 17. században. A legenda szerint, aki pénzt dob a vizébe, visszatér ide, ezért naponta 3000 eurónak megfelelő pénzérmét szednek ki éjjelente a medencéből, amit a rászorulók megsegítésére fordítanak. A kút 26 méter magas és 20 méter széles. Mellette találunk egy fagyizót, ahol okvetlenül kóstoljuk meg a fagylaltot. Nem szabad kihagyni!

trevif

A táblák útmutatásait követve keresztülvágunk a Via del Corsón a Pantheon felé. Róma legrégebben működő temploma nem keresztény gyülekezetnek épült, hanem az összes római istennek szánták. Krisztus előtt 27-ben készült el az első épület, de leégett három ízben is. Hadrianus építtette újjá az alapoktól 126-ban, IV. Bonifác  pápa szentelte keresztény templommá 609-ben, neve Santa Maria Rotonda lett (a Piazza della Rotondán áll). A templomban Itália nagyjai pihennek, többek között Raffaello és két olasz király (II. Viktor Emánuel és I. Umberto).

0_Pantheon_-_Piazza_della_Rotonda_-_Rome_(1a)

Ha elhaladunk a Pantheon bal oldala mellett, újabb egyiptomi obeliszket látunk egy kőelefánt tetején (Ettore Ferrata készítette, ki más készíthette volna hozzá a rajzot, mint Bernini!). Talapzatán a következő felirat: „Jóllehet az állatok legerősebbje vagyok, mégis türelemmel viselem a súlyos terhet. A bölcs mindent elvisel.” Mögötte egy templomot találunk, a Santa Maria Sopra Minervát, ami Róma egyetlen gótikus temploma (Piazza della Minerva). Itt van Sziénai Szent Katalin és Fra Angelico sírja, valamint a feltámadt Üdvözítő életnagyságú szobra, amely Michelangelo alkotása.

sopra minerva

A Pantheontól csak néhány lépés a Piazza Navona. Itt valaha római aréna állt (nagyobb volt, mint a Colosseum, 33 ezer ember fért el benne), itt hirdették ki Luther kiközösítését, és itt égették el a műveit is. Ma három barokk szökőkút uralja a teret, a Neptun-kút és a Mór-kút (mindkettő Giacomo della Porta műve), valamint a kettő között a Négy folyó szökőkútja, amely Bernini elkotása. A szobor közepén egyiptomi obeliszket találunk, rajta békegalamb szobra.

Piazza-Navona-Rome-Italy-05-768x1024

Ha visszaballagunk a Corsóra, nemsokára elérkezünk a Piazza di Spagnára, a híres Spanyol lépcsőhöz. Ez Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője, 1717-ben épült, 138 lépcsőfokból áll. nevét a ma is itt található Spanyol Nagykövetségről kapta. Kedvelt találkahely, mindig tele van emberekkel, és májusban a legszebb, amikor azáleák szegélyezik. Az 1585-ben felszentelt Trinitá dei Monti templomhoz vezet, mely előtt szintén egyiptomi obeliszket találunk. A lépcső aljánál pedig egy újabb Bernini tervezte szökőkutat, ezúttal bárka formájút (Fontana della Barcaccia).

___piazza_di_spagna___rome_by_erhansasmaz-d4blk21

Folytatás: holnap – Tivoli.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!