Egy csepp Európa

Karácsonyi ajándék, amit a legtöbben kértek – Római városnéző hétvége részletes terve 2.

Folytatódjék városnézésünk az Örök városban! És folytassuk ott, ahol abbahagytuk! (De ha metróval akarjuk inkább megközelíteni: Lepanto megálló.)

2. nap: A Vatikán és a barokk Róma

vatikánváros

Ha visszatérünk a kis szigeten át a Trastevere-negyedből, és továbbsétálunk a Tevere partján, előbb-utóbb megérkezünk az Angyalok hídjához (el sem tudunk tévedni). A híd egyenesen a híres-nevezetes Angyalvárhoz vezet, ami eredetileg Hadrianus síremléke volt, később a pápák erődítménye lett, titkos alagút köti össze a Vatikánvárossal. Tetején Mihály arkangyal szobrával, aki kihúzott karddal őrködik a város védelmén. Érdemes bemenni és tenni egy sétát, főleg, ha olvastuk Dan Brown Angyalok és démonok című regényét (vagy láttuk a filmet), és szívesen szemügyre vennénk az ábrázolt helyszíneket (belépő: 8,5 euró felnőtteknek, 18-25 éves diákoknak 6 euró, 18 éven aluli Európai Uniós állampolgároknak ingyenes).

P1000190

Az Angyalvártól már látjuk a Szent Péter teret és a bazilikát. A Bernini által tervezett barokk tér közepén egyiptomi obeliszket találunk, körülötte a szél szimbolikus alakját ábrázoló domborműveket, közülük a nyugati szél fontos szerepet kap Dan Brown könyvében is.

P1000152

A bazilikába, melynek kupoláját Michelangelo tervezte, s ahol láthatjuk gyönyörű szobrát, a Pietát is, csak szigorú átvilágítás után léphetünk be. Jegyet nem kell váltanunk, és a bazilika közepéről a pápai sírokhoz vezető úton sem kell belépőt felmutatnunk (ha azonban a tetőről szeretnénk megcsodálni Róma panorámáját, azért már fizetnünk kell).

P1000184

Ha megcsodáltuk a keresztény világ legszentebb épületét (Szent Péter sírja fölé épült), az obeliszknél balra fordulunk, és követjük a szürke erődítményfalat. Így jutunk el a világ egyik legizgalmasabb múzeumához, a Vatikáni Múzeumhoz (belépő felnőtteknek 16 euró, kedvezményes jegy 8 euró). Már maga a palota belseje is nagyon szép, de az itt látható műkincsek egyenesen káprázatosak! Többek között gyönyörködhetünk Raffaello Athéni iskolájában, a Laokoón-szoborcsoportban, a Belvederei Apollóban, és csak a múzeumon keresztül haladva léphetünk be a Michelangelo-freskókkal díszített Sixtus-kápolnába (itt tilos a fotózás).

sixtus

Ha mindezek után még van erő és energia a folytatáshoz, látogassunk el a vatikáni kertekbe! Félóránként indulnak a 28 fős, nyitott minibuszok (idegenvezetés öt nyelven:  angolul, franciául, németül, spanyolul és olaszul) a Szent Péter tér melletti XII. Pius térről (az első busz nyolc órakor, az utolsó 13 órakor indul, a felnőtt belépő 12 euróba, a gyermek 8 euróba kerül). A vatikáni állam területének nagyobbik felét elfoglaló kertekben van gyümölcsös és veteményeskert (a termények egyenesen a pápa asztalára kerülnek), egy kisebb erdő, a Lourdes-i barlang másolata, helikopter-leszállópálya, valamint itt található a pápai vasútvonal állomása és a Vatikáni Rádió épülete is.

vatikáni kertek

Folytatás következik: holnap!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!