Egy csepp Európa

Humoros és látványos szobrok köztereken és bevásárlóközpontokban

Van, akit idegesít, van, aki jókat derül rajta, és van, aki óriási ötletnek tartja. A nagyobb városokban (néha ötletszerűnek tűnő módon) elhelyezett szobrok azonnali hatást váltanak ki a járókelőkből.  Kinek-kinek ízlése, habitusa vagy neveltetése szerint…

PUBLISHED by catsmob.com

Ha mókás szobrokat szeretnénk látni, nem is kell túl messzire mennünk. Pozsonyban számos kitűnő alkotás „hever az utcán”, illetve díszíti az Eurovea Bevásárlóközpontot és környékét. Előbbire jó  példa a Paparazzo, ami az óváros egyik utcasarkán (Laurinska utca) leselkedik a gyanútlanokra.

800px-Bratislava_Bronze_Paparazzo

Talán a legnépszerűbb, legtöbbet fotózott köztéri látványosság a szlovák fővárosban a „Man At Work” (Dolgozó ember), egy csatornamunkás, akinek már neve is van, ő Cumil. A bronz figurát Victor Hulik készítette, és 2003-ban helyezték el a Panská és a Rybárska utcák sarkán. Az enyhén ironikus címet viselő műalkotás remek bizonyíték szomszédaink kiváló humorérzékére. A szóbeszéd szerint Cumil nem lustaságból pihenget, hanem azért, hogy beleshessen a hölgyek szoknyája alá.

IMG_5607

A Duna partján lévő nagy és modern bevásárlóközpontban, az Euroveában Colin Spofforth klasszikus mutatványos figurái láthatók. Az emeleten kifeszített dróton kötéltáncosnő egyensúlyoz, egyik társa tárt karokkal várja, a másik pedig a földszinten áll készen arra, hogy elkapja, ha zuhanna…

DSCF0687

Az épületen kívül, a Duna-parton bohóc üldögél, és az arcát festi egy tükör segítségével. Alkotója, Colin Spofforth 1994 óta készíti nagyméretű, bronz szobrait, és az elmúlt húsz évben sikert sikerre halmozott az egész világon. Mindegyik műve kifejezetten az adott megrendelés helyszínéhez készül, és valósággal belesimul a környezetébe, ugyanakkor azonnal a bámészkodó szemébe ötlik.

DSCF0596

Éppen úgy, ahogy a gólyalábakon egyensúlyozó művésznő és zsonglőr társa.

DSCF0686

Kicsit távolabb, Prágában a Hanging Man, David Czerny alkotása látható. A mű 1996-ban készült, és egy évvel később állították ki először a „Respekt 97” elnevezésű tárlaton a Richter Villánál. Azután Berlinben, Stockholmban és Londonban csodálhatták meg, jelenleg Prága óvárosában találjuk. Egyesek szerint a szocializmus összeomlását, mások szerint Sigmund Freud-ot ábrázolja.

IMG_0543

De Vartkapoen az eredeti neve (Csapdába került rendőr), van, aki a Csatorna bosszújának hívja Tom Frantzen belga művész alkotását, ami 1985-ben készült, és Brüsszelben, Sint-Jans-Molenbeekben található.

bizarr-szobrok-11

A híres Maneken Pis (Pisilő kisfiú) a belga főváros szimbóluma. Turisták milliói zarándokoltak már el hozzá, hogy láthassák. Megszületett kissé mulatságosabb változata, Zinneke, az éppen dolgát végző kutya, ami szintén Tom Frantzen alkotása. A rue de Chartreux-n sétálgatva találunk rá, és ha szerencsénk van, az eredeti kiskutyát is megpillanthatjuk, akiről a szobrot mintázták, hiszen a szomszédságban lakik! (Zinneke brüsszeli dialektusban olyan embert jelent, akinek közvetlen rokonsága többféle nemzet képviselőiből tevődik össze, és a város multinacionális lakosságát szimbolizálja.)

the-zinneke-brussels-(by-renata-riva)

Még távolabbra haladva Ausztráliában, Melbourne-ben láthatjuk ezt a különleges  emlékművet, ami Victoria első alkormányzóját, Charles la Trobe-ot ábrázolja. Alkotója, Charles Robb szerint azt az elképzelést fejezi ki, hogy az egyetemek a fogalmakat legszívesebben a fejük tetejére állítanák. Azt sajnos sehol sem említik, hogy mi köze ehhez szegény alkormányzónak…

charles-la-trobe-statue-melbourne-australia

És végül zárja a sort egy kaliforniai elképesztő műremek, Terry Allen alkotása, mely a Corporate Head címet kapta. Az 1991-ben készült szobor Los Angelesben az Ernst & Young Buildings frontját díszíti.

corporate-head-ernst-young-building-los-angeles-california

Ráadásként még vessenek egy-egy pillantást személyes kedvenceimre, a rejtélyes remekművekre, amikről nem sikerült információt szereznem. Ezt például szemmel láthatóan nemcsak én szeretem:

PUBLISHED by catsmob.com

Ahogyan a következőről is lerí, hogy tud érzelmeket kiváltani:

PUBLISHED by catsmob.com

És ismerjük be, hogy ez is aranyos:

PUBLISHED by catsmob.com

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dini says:

    A kutya és a nyuszik ötletesek voltak, de nem annyira humoros az egész…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!