Egy csepp Európa

Karácsonyvárás Londonban

Mióta egy évtizede bemutatták nálunk a karácsonyi filmek szuperlatívuszát (Igazából szerelem), talán nem vagyok egyedül, aki szívesen átugrana Londonba ilyenkor, advent idején.

Winter Sun Houses of Parliament London.jpg-for-web-large

Őszintén szólva mindig is tetszett nekem a Merry Christmas (vidám, kedélyes karácsony) gondolata. Valahogy ehhez az angoloknak igazán tehetsége van, Dickenstől Agatha Christie-ig.

london-in-winter

A gyönyörűen kivilágított, behavazott angol főváros hangulata egyedülálló. Elgyönyörködhetünk a Harrod’s karácsonyi kirakataiban (tavaly igazi szenzációval rukkoltak elő, a Disney hercegnőkkel), ihatunk egy fantasztikus forró csokit a Notting Hillen, ahol a Melt-ben (Ledbury Road) Damian, a csokoládé- és süteményspecialista chef kínál különlegességeket (Michelin csillagos éttermekben dolgozott 15 éven keresztül, ha valaki, ő csak tudja, milyen az igazán finom karácsonyi édesség).

harrods disney princess

 

Remek korcsolyapályákból válogathatunk, ha kedvünk támad egy kis szabadtéri sportra, ugyanis Londonban vannak a legkiválóbb jégpályák az egész Egyesült Királyságban. Vár bennünket a Somerset House, a Természettudományi Múzeum, a Hyde Park és a Tower of London vagy az Alexandra Palace, ahol akár késő este is jégre szállhatunk. A Somerset House jégpályája azért is emelkedik ki a kínálatból, mert előtte áll a Tiffany gyönyörűen feldíszített karácsonyfája, hétvégeken pedig híres DJ-k szolgáltatják a korcsolyázáshoz a zenét. A Tiffany Teatime keretében ingyen kortyolhatjuk a forró csokit vagy a meleg teát némi ropogtatni való kíséretében, a felnőttek pedig még egy pohár pezsgőt is kapnak. Ráadásul szakképzett edzők sora segíti (Jayne Torvill, a világhírű jégtáncos vezetésével) az alapok tanulását vagy a bonyolultabb figurák elsajátítását.

weekendedit-somersetchristmas

Feltétlenül meg kell néznünk a hatalmas karácsonyfát a Trafalgar téren, amit 1947 óta minden évben Oslo városa adományoz London lakosainak hálája jeléül a második világháborúban Norvégiának nyújtott angol segítségért. Az 50-60 éves, több mint 20 m magas norvég lucfenyőfa (amelyet hagyományos norvég stílusban díszítenek és 500 fehér, energiatakarékos halogén izzóval látnak el) december elejétől január hatodikáig látható itt, a karácsony tizenkettedik napjáig, Vízkeresztkor lebontják és komposztálják.

trafalgar_square_christmas_tree

Ha gyermekekkel járunk Londonba, mindenképpen vigyük el őket Knightsbridge-be, ahol a Harrod’s Áruház Mikulás barlangja várja. Minden gyermek kap egy különleges Harrod’s könyvet, jelvényt és karácsonyi édességet ajándékba különleges emlékéül az időnek, amit a Mikulással töltött.

father-christmas-grotto-r-007

Ha nehezen bírnánk a hideget, a szokásos látnivalók mellett (Madame Tussaud panoptikuma, Westminster Székesegyház) látogassunk el a Sea Life London Aquariumba egy kis hal-és cápanézegetésre, nézzük meg a dinoszauruszokat a Természettudományi Múzeumban, vagy próbáljuk ki az interaktív kiállításokat a Science Museumban. Esetleg nézzünk meg egy jó filmet az IMAX filmszínházak egyikében.

telefonfülke

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!