Egy csepp Európa

Az elképesztő orosz tél

17 millió 75 ezer 200 négyzetkilométeres területével Oroszország a legnagyobb ország a világon. Határain belül négy éghajlati övezet található: szubtrópusi, mérsékelt, szubpoláris és sarkvidéki. A szubpoláris területeken zord és barátságtalan az időjárás. A tél nagyon hosszú, és mire végre megérkezik a nyár, rendszerint hűvös és rövid.

Moscow Record Snow

Oroszország északi részén sarkvidéki az éghajlat. A tél mind a tizenkét hónapon keresztül tart. Egész évben hó és jég borít mindent, télen ráadásul teljes a sötétség, mert a nap nem emelkedik a horizontra.

0-00g-the-poetry-of-winter-12-11

Oroszország az egyik leghidegebb ország a világon, nem csupán azért, mert óriási területei esnek a sarkkörön túlra, hanem a Földön (az Antarktiszon kívül) valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet miatt. Jakut földön, Ojmjak mellett hitelesen rögzítették a hihetetlen mínusz 71 Celsisus fokot! Ráadásul nehezen találni még egy országot a világon, ahol a népesség ekkora része él szubpoláris és sarkvidéki területen.

szibéria

Az orosz tavak leghatalmasabbika, s egyben a világ egyik legnagyobb és legöregebb (25-30 millió éves) állóvize a Bajkál-tó. Dél-Szibériában, hegyek között található, mélysége eléri az 1642 métert, ezért egyben a legmélyebb tó is az egész bolygónkon. A Föld édesvíz készletének egymaga egyötödét adja, több mint 300 folyó táplálja, egyetlen lefolyása az Angara. Alakja keskeny és hosszúkás. Télen szinte az egész területét jég borítja. A tóban 27 sziget található, köztük a 72 méter hosszú Olhon, itt látható az a mitikus sámán szikla, mely előtt Dzsingisz kán is meghajolt.

bajkál

A Bajkál-tó híres hihetetlen szépségéről (1996-ban a tavat és környezetét felvették az UNESCO Világörökség listájára). Télen felületét lélegzetállító türkizkék jégdarabok borítják. A jégréteg vastagsága 1 méter, de az öblökben a másfél-két métert is eléri.

Turquoise-Ice-Northern-Lake-Baikal

Szocsi hegyekkel borított övezetében, 40 kilométernyi távolságra a Fekete-tengertől fekszik a gyönyörű Krasznaja Poljana, a különleges orosz síparadicsom a Kaukázus hegyoldalain (gyakran „Orosz Svájcnak” nevezik). A síszezon itt novembertől június elejéig tart.

krasnaja-poljana-winter-ski-resort-in-russia

Szibéria területe majdnem 10 millió négyzetkilométer, Oroszország teljes területének csaknem háromnegyede. Itt lakik a népesség 24 százaléka, azaz 34 millió ember. Ortodox keresztények és muszlimok élnek itt, de az őslakosok körében még mindig él a sámánhit.

novoros

Tavaly Oroszországban helyenként mínusz ötven fokokat is mértek, a kemény tél 110 ember halálát okozta, a kórházakban százakat ápoltak fagyási sérülésekkel. Örményországban minden nemzetközi repülőteret lezártak a hatalmas hóesés miatt.

russian_winter_1

A rendkívüli hideg rendkívüli intézkedésekre késztetett. Több körzetben bezárták az iskolákat, és arra kérték a lakosokat, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el lakóhelyüket. A Moszkvai Nagycirkusz elefántjai napi három liter vodkát kaptak a hideg ellen.

Winter-in-Russia

Ugyanakkor, ha nincs extrém hideg, a legtöbb orosz állampolgár szívesen próbálja ki a tél örömeit. Síelés, sífutás, korcsolyázás, jéghoki és szánkózás – nálunk is kedvelt sportok. Azonban a lékhorgászat és a lékúszás már kevésbé, ehhez edzett és merész orosz lélek kell.

winter russian forest

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!