Egy csepp Európa

Új őrület szerte a világban – házak fejjel lefelé! 2.

Folytassuk ott, ahol abbahagytuk! 2006 októberében Erwin Wurm művész elhelyezett egy fejtetőre állított házikót a bécsi Modern Művészetek Múzeuma (Museum Moderner Kunst – közkeletű rövidítéssel MUMOK) épületének tetején. Az installáció a „House Attack” címet kapta. Az alábbi film megmutatja, hogyan készült és hogyan emelték fel a tetőre:

http://www.youtube.com/watch?v=b8k5mmgOsO4

A következő ház, amely a „Világ fejjel lefelé” (Die Welt Steht Kopf) hangzatos nevet kapta (eredetileg művészi projektnek szánták, és ez a hivatalos neve is a projektnek), a Balti-tenger egyik szigetén, Usedom-on található, Trassenheide közelében. A kezdeményezés célja, hogy a bennünket körülvevő környezetet és használati tárgyainkat új szemszögből mutassa be.

 

A házat Klaudiusz Golos és Sebastian Mikiciuk tervezte. Úgy nyilatkoztak, hogy semmilyen okuk nem volt ennek a háznak a létrehozására, csak valami mást szerettek volna kitalálni, mint eddig. 2008 őszén nyitották meg a látogatók előtt.

Az épület belsejében is megvalósították a teljes fejtetőre fordulást – itt is tótágast áll minden.

A következő fém művészeti alkotást először Vancouverben (Kanada) állították fel, majd Calgary egyik parkjában helyezték el. Dennis Oppenheim amerikai művész alkotása.

 

A mű címe „Device to Root Out Evil”. A Stanford Egyetem igazgatója elutasította a 8 méter magas, alumínium keretes, vörös üveggel zsindelyezett műalkotást, mondván: nem alkalmas, nem megfelelő a campus számára.

 

A következő ház Szymbarkban található, körülbelül 39 kilométerre Gdansktól (Észak-Lengyelország). 2007-ben készült el (ötször annyi idő kellett hozzá, mint egy normál ház megépítéséhez). Azóta is turisták ezrei látogatják, azonban többen tengeri betegségre, szédülésre, rosszullétre panaszkodnak a látogatás után.

 

Érdekes, hogy maga a ház a szocialista idők stílusában kapott berendezést, úgyhogy sokunk számára egy időutazással is felér az itt tett látogatás (mint a drezdai DDR Múzeumban). A házat Daniel Czapiewski üzletember és filantróp építette 114 nap alatt.

http://www.youtube.com/watch?v=JuPUjyqDwxA

 

Antalyában (Törökország) található ez a fejjel lefelé fordított különleges ház. Eredetileg azért készült, mert ide akarták csábítani a letelepedni vágyókat, időközben azonban inkább turistacsalogató attrakcióvá vált.

 

A látvány úgy hat, mintha néhány tehetséges török építész ihletet kapott volna Norman Johnsontól.

Ezt az épületet Orlandóban (Florida) kell keresnünk, a Wonderworks Múzeum része. A háromszintes, 26 méter magas épület úgy néz ki, mintha valaki fejjel lefelé odacsapta volna a járdához, és sikeresen a timpanonján landolt. Ráadásul az egyik saroknál láthatóan egy huszadik századi vörös téglaburkolatú épület kandikál ki. Nem csoda, ha a benti attrakciók is passzolnak mindehhez: hurrikán-imitáció 65 féle széllel, egy 5.2 erősségű földrengés és a Titanic – kiállítás.

 

Maradjunk még egy kicsit Floridában! Egy tipikus amerikai otthont láthatunk 1961-ből, de Norman Johnson olvasatában – mégpedig Florida Sunrise Golf Village-ből. Fort Lauderdale északi részén bukkanhatunk rá.

 

Spanyolországban, Mallorca szigetén nyitotta meg 2007-ben a kapuit a House of Katmandu, ami egyrészt tematikus park, másrészt múzeum és turista attrakció egyben.

 

A tibeti stílusban épített házban egy Indiana Jones-típusú elképzelt karakter kalandjait követhetjük végig teremről teremre egy misztikus küldetés során, melynek célja megtalálni a legendás vörös ékkövet. Az út során találkozhatunk egy őskori szörnnyel és egy varázslatos sellő hercegnővel.

Bevallom, még számos hasonló épületre lehet bukkanni egy ilyen barangolás során, szubjektív módon csak a számomra legérdekesebbekből válogattam. Legközelebb különleges házak, mesebeli otthonok következnek.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!