Egy csepp Európa

Hihetetlen, de igaz! – Szobrok a tengerben és a tenger mélyén

Teljesen véletlenül találtam rá bejegyzésünk témájára, amikor a sziklákkal kapcsolatban gyűjtöttem anyagot. Találkoztam már persze olyan szobrokkal, amit vízben helyeztek el (legutóbb a Třeboňról írt bejegyzésben van egy gyönyörű kép a folyóból kiemelkedő nőalakról), de el sem tudtam eddig képzelni, hogy a tengerpartokon is helyeztek el műalkotásokat, amiket félig elborít a víz, sőt a tenger mélyén is található jó néhány szobor, sőt szoborcsoport.

Kezdjük az egyik leghíresebbel, ami maga nincs teljesen a tengerben, hanem a parttól 2-3 méternyire lévő sziklán ül. Ez Koppenhágában (Dánia – Langelinie, tengerparti sétány) található, a Kis hableány szobra Andersen meséjéből, a város jelképe. A műalkotást Hans Edvard Eriksen készítette 1913-ban, a fejet Ellen Prince balerináról, a testet pedig saját feleségéről, Elinéről mintázta a művész.kishableány koppenhága

Szaud-Arábiában, a Vörös-tenger partján fekvő Jeddah városában található a következő izgalmas alkotás. Ez a hatalmas, bronzból készült hal egy kanális kellős közepén bukkan fel. Sajnos további információt nem sikerült szerezni róla.

nagy hal Jeddahban

 

Nem messze a Mishorban lévő tengerpart központi részétől (Ukrajna, Jalta), a tengerben egy asszony bronz szobrát láthatjuk, amint kiemelkedik a hullámokból, karjában tart egy gyermeket, másik kezét pedig egy sziklán nyugtatja. Egyenesen a part irányába néz. Mishor sellőjének nevezik.

sellő Mishorban

 

Van egy ősi mishori legenda arról, hogy a kalózok elraboltak egy lányt, Arzyt, és eladták egy török háremnek. Gyermeke született, de annyira szenvedett a honvágytól, hogy gyermekével együtt beleugrott a Boszporuszba. Olyan sokáig úszott Mishor felé, karjában tartva a gyermeket, hogy lábai halfarokká változtak, melyet beborított a halpikkely.

sellő Mishorban1

A Karib-tengerben, a Kajmán-szigetek közelében található Simon Morris kanadai művész bronz szobra. A 9 láb magas (közel 3 méteres) Sellő 200-ben talált itt végleges otthonára. „Azért kezdtem bronzzal dolgozni, mert túl ostoba voltam ahhoz, hogy felmérjem, milyen nehéz dolgom lesz” – jelentette ki , akinek ez a harmadik sellő-szobra (Emerald Princess 1989, Powell River, Kanada, egy évtizeddel később: Sunset House Mermaid).

karibi sellő

A tengerben, 24 méter mélyen található Olaszországban, Abyssnál egy Jézus szobor, amelyet 2000-ben II. János Pál pápa avatott fel egy ünnepség keretében, együttműködve az Olasz Búvár Szövetséggel (Italian Diving Association). Jézus felemelt karokkal a tenger felszíne felé tekint. jézus szobor itália

Más források szerint a 2 és fél méteres szobrot eredetileg 1954-ben helyezték el Camogli és Portofino között. Az alkotó Guido Galletti volt, aki egy ismert búvár, Duilio Marcante elképzelései szerint dolgozott. Mivel Marcante 1947-ben ezen a helyen halt meg, az ő emlékére állították fel Jézus alakját 17 méter mélyen. A korrózió miatt kiemelték és renoválták, majd 2004-ben újra a tengerbe került. Találunk még víz alatti Jézus szobrot Key Largóban (Florida, USA) és St.George mellett (Grenada).

Itt láthatunk róla filmet:

http://www.youtube.com/watch?v=NH-D7bE4WGc

jézus szobor itália 1

Liverpooltól (Anglia) vonattal érhetjük el könnyedén a Crosby Beach-et, ahol lélegzetelállító elrendezésben csodálhatunk meg 100 fémalakot.

another olace 1

Az Another Place (Egy másik hely) elnevezés szoborcsoport tagjai három kilométer hosszan díszítik a tengerpartot, sőt behúzódnak 1 kilométerre a tengerbe is.

another place 2

Antony Gormley figurái (mindegyik 650 kilót nyom) a tenger felé néznek, a horizontot szemlélik csendes várakozásukban (az alkotó saját magáról formált alakjukat).

another place 3

A műalkotást magát nem szemlélhetjük meg közvetlen közelről, mert Crosby Beach nem tengerparti strand, nem tartozik a fürdő övezethez. A látogatók egy ötven méteres promenádon belül maradva csodálhatják meg ezt a nem mindennapi művet, ami az ember és a természet kapcsolatát hivatott ábrázolni.

another place 4

A szoborcsoport – bár előzőleg látható volt a németországi Cuxhavenben, a norvégiai Stavangerben és a belgiumi De Pannéban – most már végleges helyén, Crosby Beach-en tekinthető meg.

another place

Hamarosan következik: Különleges szoborcsoport a tenger mélyén.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Péterné Pálfalvi says:

    Nagyon tetszik üdv Kati


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!