Egy csepp Európa

Znojmo, Morvaország gyöngyszeme

Csehország egyik legrégebbi városa 68 kilométerre található délnyugatra Brnótól, közvetlenül az osztrák határ mellett. Dél-Morvaországban, a Dyje folyó bal partján fekszik, 290 méteres magasságban. A jelenleg 35 ezres lakosú település izgalmas és fordulatos múlttal büszkélkedhet, feldúlták, kirabolták, városi kiváltságokat adtak neki, uralkodók haltak meg a falai között, királyok kötöttek itt szövetséget, rablólovagok vertek tanyát, a férj ostrommal akarta elűzni a feleségét, megszállták Napóleon csapatai és még sorolhatnánk napestig. Egy biztos: béke és nyugalom nem volt tartós vendég az elmúlt ezer évben.

DSCF0457_1

A legérdekesebb történet a mi Zsigmond királyunkhoz fűződik. 1404-ben IV. Albert osztrák herceggel ostromba fogtak a híres rablólovag, Sokol (Sólyom) kifüstölésére, de a lovag sem volt rest, fekáliával töltött hordókat guríttatott az ellenséges táborba, ami meg is tette a magáét: kitört a vérhas járvány, és a két uralkodó is megkapta a betegséget. A bécsi orvos speciális, párját ritkító kúrája sem sokat segített (mindkét férfit fejével lefelé lógatták egy napig, hogy a rossz levegő kimenjen a szájukból), Albert sajnos belehalt. Zsigmondot keményebb fából faragták, de valamiért Znojmóval nem volt szerencséje: 1437-ben éppen felesége, Cillei Borbála ellen indította a városfalak alatt az ostromot, amikor valahogy megérezte, közel a vég, díszruhába öltözött, felvette az utolsó kenetet, halotti misét rendelt, felült a trónjára és meghalt.

DSCF0491_1

Másik magyar vonatkozású érdekesség: 1468-ban itt ütköztek meg Podjebrád György és Mátyás hadai, s egészen 1490-ig (Mátyás haláláig) a város magyar fennhatóság alatt maradt.

DSCF0476_1

Nevezetességei közül kiemelkedik a városi erődítmény egykori része, a késő-gótikus Városháza-torony, a földalatti labirintus (katakombák a 14-15. századból), a 11. századból származó Szűz Mária és Szent Katalin rotunda (régebben „pogány templomnak” nevezték), amelyet Morvaország legrégebbi épületének tartottak és Csehország legkorábbi freskói díszítik.

DSCF0471_1

A gótikus Szent Miklós templomban (melyet 1348-ban IV. Károly császár építtetett) találjuk Szent Bonifaciusz maradványait és egy különleges, földgömb formájú szószéket.

IMG_0669_1

A kétszintes Szent Vencel kápolna a Szent Miklós templom mellett áll, melynek alsó oltárát az Úrnak, Szűz Máriának és a „szentek összességének” (különösen Szent Mártonnak) ajánlották (ezt olyan réginek tartják, hogy a monda szerint még Szent Cirill és Szent Metód is misézett benne), a felső szintet pedig Szent Annának és Szent Katalinnak szentelték.

DSCF0466_1

A város nevezetességeit itt láthatjuk virtuális túra keretében:

http://www.360travel.eu/znojmo-st-nicholas-church

IMG_0656_1

 

Fotók: Horváth Dávid

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!