Egy csepp Európa

Belgium leghíresebb exportcikkei: a sör és a csokoládé

Elnézést kérek, amiért nem tudom nagy terjedelemben taglalni a belga sörök fajtáit és kiválóságát, ennek oka, hogy nem szeretem a sört. Azonban néhány információt sikerült megtudnom róla.

A sörfőzés a középkorhoz kötődik az egykori Németalföld területén, méghozzá monostorokban, kolostorokban készült a folyékony kenyér több egyedi és jellegzetes sörfajtája (fehér sör búza és árpa felhasználásával, amber ale, blonde ale, dubbel vagy dupla barna sör, triper vagy többszörös erjesztésű sör, lambic árpamaláta és búza keverékéből, flamand barna és flamand vörös, asztali sörök, saison).

IMG_0183

A középkorban szinte minden apátságban működött sörfőzde, elsősorban a szerzetesek igényeinek kielégítése volt a cél. 1796 után a Németalföldet elfoglaló franciák feloszlatták a kolostorokat, és majd csak 8 évvel később, az új kolostorokban indulhatott meg újra a sörfőzés. Ma 6 trappista sörmárka létezik Belgiumban (Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort, Westmalle, Achel). Szigorú előírások szerint készülnek ezek a sörök, a sörfőzdének valamelyik kolostor vagy apátság területén kell lennie, a működtetők kizárólag szerzetesek lehetnek, és a befolyó hasznot csak a kolostor üzemeltetésére vagy a szerzetesek által pártfogolt szociális programok finanszírozására lehet fordítani. (Az úgynevezett „apátsági söröket” a nagy sörfőzdék készítik, és csak halvány utánzatai a szerzetesek söreinek. Ilyen például a Leffe, a Grimbergen vagy a Watou.)

chimay

Minden fontosabb sörfajtát megvásárolhatunk a szupermarketekben és az üzletekben. Sok száz csapszék van Belgiumban (cafe), ahol ideális hőmérsékleten, a legnagyobb gondossággal szolgálják fel a nem éppen olcsó sört (fél litert 4-6 euróért).

leffe

A belga csokoládé legalább annyira híres, mint a sör, és legalább annyi rajongója is van szerte a világon. Azonban nemcsak finom, de drága is. Egy normál méretű táblát 2-4 euróért vehetünk meg az üzletekben, és akkor még nem beszéltem a pralinékról vagy a tenger gyümölcsei formájú dobozos csokikról. Utóbbiból nálunk lehet kapni 600-800 forintos változatban is, nekünk Belgiumban nem sikerült belebotlanunk 6-8 euró alatt.

http://www.youtube.com/watch?v=WNrLJRdl1QI

IMG_0023

A csokiüzletekben érdemes akciós ajánlatokat keresni. Általában ott is igaz az, ami a nagy szupermarketek vásárain szokott: minél többet vásárolunk, annál olcsóbb lesz a termék darabonként. A forró tejet kavargató pálcikás csokoládét különféle ízesítéssel 3-5-10 darabos kedvező csomagárban érdemes vásárolni (ebből lesz a nagyon finom forró csoki), ugyanez a helyzet bizonyos táblacsokikkal is. Gyakran 8-10 darabos különféle méretű dobozos édességet válogatnak össze az eredeti darabárnál előnyösebben kínálva.

DSCF5004

Amikor a reggeliről írtam, már említettem mennyire szeretik a belgák a dzsemeket, lekvárokat, a mézet, a mogyorókrémet és a különféle töltött süteményeket. A belgák tehát édesszájúak. Ha Belgiumban járunk, érdemes betévedni néhány csokiüzletbe, még akkor is, ha semmit sem akarunk vásárolni. Nagyon kedvesen fogadnak, fotókat vagy videófelvételeket is készíthetünk, és nem néznek ki bennünket a boltokból. Általában minden ilyen helyen a szokásos bonbonok, pralinék és dobozos csokik mellett találunk valamilyen különlegességet is: hatalmas csokoládé Maneken Pis-t vagy csokiszökőkutat.

http://csokiszokokut.lap.hu/

IMG_0179

A legdrágább fajtákat a Godivánál árulják, a legelőnyösebben pedig a Leonidas üzleteiben tudunk vásárolni (a 25 dekás, 50 dekás, 75 dekás és kilós kiszerelést magunk válogathatjuk össze, és fél kilóért 10 eurót fizetünk).

http://utazasesmindenmas.blogspot.hu/2011/12/belga-csoki.html

IMG_0024

” Csoki, sörök, kagyló és waffel. Aki Brüsszelbe látogat, garantáltan felszed pár dekát-kilót, mert nem lehet megállni azt, hogy úton-útfélen ne kóstoljuk meg a gusztusosnál gusztusosabban kínált bonbonokat, csokikat és édességeket. A boltokba betérve sok helyen kóstoltatnak is az eladók, arra ösztönözve minket, hogy vásároljunk. Rengeteg kíváló csokibolt van, melyekből én kettőt ajánlok. Egyik a főtértől nem messze található Chocopolis, a másik a Leonidas üzletlánc, akiknek rengeteg üzlete van (még Charleroi repterén is) . A Leonidas a legjobb hely arra, hogy megvegyük az itthon maradottaknak az ajándékokat, egy-egy hatalmas doboz bonbon személyében. Itt úgy tudunk vásárolni, hogy meg van adva az adott dobozmérethez tartozó ár, és ebbe annyi csokit pakoltatunk, amennyi csak belefér. Jó móka!

Amikor ez megvolt, jöhetnek a világhírű belga sörök. A választék gyakorlatilag végeláthatatlan és az árak sem vészesek, sokszor olcsóbbak, mint itthon. Érdemes a lehető legtöbbet megkóstolni, az én kedvenceim (már amire emlékszem), a Barbar, és a Kwak volt talán. Hölgyeknek kötelező a Kriek, ami egy meggysör, kicsit olyan mint a régi Meggy Márka, de nagyon jó.”  (M. Gyuri, Vista, 2013)

http://utikritika.hu/belgium/brusszel#Etkezes_vasarlas_szorakozas

IMG_0025

Hamarosan következik: Mit ne hagyjunk ki Brüsszelben?

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!