Egy csepp Európa

Virtuális séta a Da Vinci-kód színhelyein

Dan Brown bestsellere, A Da Vinci-kód, majd később a regényből készült film az egész világon nagy sikert aratott. Franciaországban és Nagy Britanniában is sorra szervezték a turisták számára a vezetett túrákat a híres helyszínekre. Most otthonról, a képzeletünkben is végigjárhatjuk a főbb állomásokat a regényrészletek segítségével.

  1. Louvre, Párizs

„Az óriási lópatkó alakú múzeum a leghosszabb épület egész Európában, egyik végétől a másikig háromszor hosszabb, mint az Eiffel-torony magassága. Még a Louvre két szárnya között elterülő százezer négyzetméteres szabad térség sem versenghet a széles homlokzat nagyszabású látványával.”

louvre kívül

“A párizsi Louvre új bejárata csaknem olyan híressé vált, mint maga a múzeum. A kínai származású amerikai építész, I.M.Pei  tervezte sokat vitatott, neomodern üvegpiramis még mindig borzolja a hagyománytisztelők kedélyét, akik szerint tönkrevágta a reneszánsz udvar méltóságát. Goethe megfagyott zenének nevezte az építészetet, míg Pei kritikusai úgy jellemezték a piramist, mint macskakaparást a palatáblán. A haladás hívei azonban úgy üdvözölték Pei huszonkét méter magas építményét, mint az ókori forma és a modern technika szintézisét – egy szimbolikus láncszemet  a régi és az új között -, amely segít a Louvre-nak átlépni a következő évezredbe.”

piramis belül2

„Harminc méterrel előttük ott tátongott a Louvre leglátogatottabb terme – la Grande Galerie -, az a végtelennek tűnő, széles folyosó, ahol a múzeum legértékesebb itáliai mesterműveit állították ki.”

la grande galerie

„Kivételes hírneve dacára a Mona Lisa mindössze 77×53 centiméteres volt – kisebb, mint a róla készült reprodukciók a Louvre ajándékboltjában. A Salle des Etats északnyugati falán lógott, és öt centi vastag plexiüveg védte. Nyárfából készült táblára festették ; éteri, ködös atmoszféráját Leonardo sfumato stílusának köszönhette, amellyel egymásba olvasztotta a formákat.”

mona lisa

2. Eglise de Saint Sulpice, Párizs

„A Saint-Sulpice – templomról azt beszélik, hogy egyetlen párizsi épületnek sincs az övéhez fogható különleges története. Az egyiptomi istennőnek, Ízisznek emelt szentély romjaira épült, és az alaprajza csekély eltéréssel megegyezik a Notre-Dame-éval. Itt keresztelték meg Marquis de Sade-ot és Baudelaire-t, itt eskették Victor Hugót.”

saint sulpice kívülről

„A Saint-Sulpice, mint a legtöbb székesegyház, óriási római keresztet formáz. A hosszú középső utcája – a főhajó – egyenesen a főoltárhoz vezetett, ahol merőlegesen keresztezte egy rövidebb szakasz, az úgynevezett kereszthajó. A főhajó és a kereszthajó pontosan a központi kupola alatt metszette egymást, ez volt a templom szíve… A legszentebb és a legrejtelmesebb pont.”

saint sulpice belülről

„Beágyazva a szürke gránitpadlatba vékony, fényes bronzsáv ragyogott ki a kőből… aranycsíkként metszette át a templom padlóját. Beosztásai voltak, mint egy vonalzónak.

A rózsavonal.”

rózsavonal

3. Saint-Lazare pályaudvar, Párizs

„A Saint-Lazare pályaudvar belülről ugyanúgy festett, mint bármelyik európai vasútállomás. Az egyszerre nyitott és zárt hatalmas csarnokban a szokásos figurák lézengtek, hajléktalanok kartondobozokkal, diákok, akik vagy a hátizsákjuknak dőlve aludtak, vagy MP3-lejátszóikat hallgatták, míg elszórt csoportokban kék ruhás hordárok szívták a cigarettájukat.”

gare_st_lazare45274. Castel Gandolfo, Olaszország

„A Castel Gandolfo még sziluettjében is lenyűgöző látvány volt – hatásos példája a lépcsőzetes védműépítészetnek, amely a sziklás környezet drámai képét visszhangozta. Aringarosa szomorúan állapította meg, hogy a Vatikán a tetőre emelt két hatalmas alumíniumkupolával , ahol a távcsöveket helyezték el, tönkretette az egykor méltóságteljes épületet, amely most úgy festett, mintha bohócsipkákat viselne.”

castel-gandolfo

5. Zürichi Letéti Bank, Rue Haxo, Párizs – nem létező, kitalált hely

6. Château Villette, Versailles közelében

„A Château Villette-hez tartozó hatalmas, 75 hektáros birtok Párizstól északnyugatra terült el, Versailles közelében. François Mansart tervezte 1668-ban Aufflay grófnak; ez volt az egyik legjelentősebb francia történelmi kastély. A Château Villette-hez tartozott még két tó és egy park, amelyet  Le Nôtre tervezett. A birtokot úgy becézték: la petite Versailles, azaz a kis Versailles.”

villette7. Temple Church, London, Anglia

„London középkori Temple negyedének temploma teljes egészében caeni kőből készült. A drámai hatású, kör alakú építmény félelmetes homlokzattal, egy központi fiatoronnyal és az egyik oldalon kiöblösödő hajóval rendelkezik; sokkal inkább katonai erősségre emlékeztet, mint szentélyre.”

temple

„Ahogy a csapat átvágott a szögletes szárnyépületen a templom főterhéhez vezető boltív felé, Langdon döbbenten mérte fel a szentély dísztelen komorságát. Noha az oltár elrendezése a keresztény kápolnákéra emlékeztetett, a berendezés kopár volt és rideg, nyoma sem volt a hagyományos díszítményeknek.”

temple2

„A padlóból kiemelkedve, békés pózban feküdtek az életnagyságú, faragott alakok. A lovagokat teljes páncélzatban ábrázolták, pajzzsal és karddal, s a síremlékek azt a kényelmetlen érzést keltették Langdonban, mintha valaki gipsszel öntötte volna ki a lovagokat, miközben aludtak. A kőfigurákat alaposan megviselte az idő, mégis mindegyik egyedi volt – más és más volt a vértezetük, más és más helyzetben volt a kezük és a lábuk, különböztek az arcvonásaik és a címerük a pajzson.”

temple1

8. King’s College teológiai és vallástudományi könyvtára, London, Anglia

„ A fő kutatóterem olyan volt, amilyennek Langdon leírta – egy impozáns, nyolcszögletű terem, középen egy hatalmas kerek asztallal, amely mellett Arthur király és lovagjai is otthonosan érezték volna magukat, amennyiben nem zavarta volna őket a tizenkét számítógépes munkaállomás.”

students in maughan library9. St. James Park, London, Anglia

„A St. James Park zöld sziget London közepén, nagy közpark a Westminster-, a Buckingham- és a St. James-palota mellett. Még VIII. Henrik kerítette be, és szarvasokat telepített ide, hogy vadászhasson, de ma már megnyitották a közönség előtt. Napos délutánokon a londoniak szívesen piknikeznek a füzek alatt, és etetik a tóban a pelikánokat, amelyeknek őseit még az orosz nagykövet ajándékozta II. Károlynak.”

st-jamess-park-london-gb278110. Westminster – apátság, London, Anglia

„A nagy európai katedrálisok, Amiens, Chartres vagy Canterbury székesegyházának stílusában tervezett Westminster – apátság azonban se nem katedrális, se nem felekezeti templom. A minősítése királyi birtok, és közvetlenül a Korona alá tartozik.”

westminster1

„A Westminster-apátság a mauzóleumok, oldalkápolnák és a falba süllyesztett sírkamrák kusza, beláthatatlan szövevénye.”

westminster2

„Newton sírját egy masszív, fekete márványszarkofág alkotta, rajta Sir Isaac Newton kifaragott alakjával, aki klasszikus öltözékét viselve büszkén támaszkodott saját könyveinek – Az istenségről, Kronológia, Optika, A természetfilozófia matematikai alapelvei – oszlopához. Newton lábánál két szárnyas fiúcska állt egy tekerccsel. Newton támaszkodó alakja mögött egy dísztelen piramis emelkedett. Noha a piramis is meglehetősen furcsának tűnt, a Mester figyelmét egy óriási alakzat tartotta fogva, amely a piramis közepéből nőtt ki.

Egy gömb.”

newton11. Rosslyn-kápolna, hét mérföldre Edinburgh-tól, Skócia

„A Rosslyn-kápolna – amelyet gyakran neveznek a Kódok Katedrálisának – Skóciában áll, hét mérföldre Edinburgh-tól, egy ősi Mithras-templom helyén. A templomos lovagok építették 1446-ban, és arról híres, hogy elképesztő  mennyiségű zsidó,keresztény, egyiptomi, szabadkőműves- és pogány szimbólum található benne.”

rosslyn-chapel

„A kápolna minden szóba jöhető felülete tele volt vésve szimbólumokkal – keresztény feszületekkel, dávidcsillagokkal, szabadkőművesjelekkel, templomoskeresztekkel, bőségszarukkal, piramisokkal, asztrológiai jegyekkel, bolygókkal, növényekkel, ötszögekkel és rózsákkal. „

Rosslyn-Chapel-belül

„Langdon megnézte a dúsan faragott két oszlopot a templom túlsó végében. A csipkefinom, áttört faragványok szinte parázslani látszottak a nap utolsó sugarainak nyugati ablakon betűző fényében. Az oszlopok – amelyek ott helyezkedtek el, ahol normális esetben az oltárnak kellett volna állnia – különös párt alkottak. A bal oldali oszlopot egyszerű, függőleges vonalak díszítették, míg a jobb oldalit egy virágmotívumos spirál.”

rosslynkétoszlop

12. Louvre, a fordított üvegpiramis (La Pyramide Inversée), Párizs, Franciaország

„A miniatűr építmény úgy fúrja át a padlót, mintha egy jéghegy csúcsa lenne – egy hatalmas, piramis alakú üreg záróköve, amely egy titkos termet képez odalent.”

„Az elhagyatott előcsarnok puha fényeitől megvilágított két piramis pontosan egymásra mutatott, testük tökéletesen illeszkedett, és a hegyük szinte érintette egymást.

Odafönt a kehely, idelent a penge.”

inverz piramis

Dan Brown: A Da Vinci-kód

Gabo Kiadó, 2004.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!