Egy csepp Európa

A belga konyha remekei – avagy mit együnk, hol és mennyiért Belgiumban?

Ahogy előző bejegyzésemben írtam, a belgák kevésbé rafinált ízeket kedvelnek, mint a franciák, és nem kedvelik a parányi adagokat. Ételeik többnyire egyszerűek, kiváló alapanyagokból készülnek és nagyon ízletesek.

 

DSCF5007

 

Ami azonban nagyon hasonló: a reggeli kínálata. Kipróbáltunk egy pékséget, ahol kis asztaloknál reggelit is felszolgáltak. Az 5 és fél euróba kerülő klasszikus menü egy meleg italt (kávé, cappuccino, tea vagy forró csoki), egy pohár frissen facsart narancslét és egy darab süteményt (csokis kenyér / manduladarabos croissant) tartalmazott. Ha még egy süteményt kértél, másfél eurót kellett még fizetned. Mi persze kértünk, és két euróért még néhány kenyérszeletet is rendeltünk. Az árba beletartozott az asztalokon elhelyezett mogyorókrém, méz, csokikrém, különböző lekvárok és dzsemek korlátlan fogyasztása.

 

DSCF5006

 

Ebben a pékségben kisebb bagetteket is megtöltöttek különféle keverékkel: tonhalas, zöldséges, csirkehúsos krémekkel, amikhez friss saláta járt. Ezeket elvitelre csomagolták, 6 és fél euróba kerültek. Egyik fő specialitás a Filet Americain, ennek a tölteléke friss, nyers marhahús felhasználásával készül.

filet americain

 

A szállodai kontinentális reggelink ugyanezt tartalmazta, kiegészítve kétféle felvágottal, egyféle sajttal, pirítóssal és minden fűszer nélkül készült omlettel. Büférendszerben szolgálták fel, úgyhogy itt sem volt gond a mennyiséggel.

IMG_0180

 

Az utcákon (különösen a belvárosban) több helyen kapható kolbász és a híres belga sült krumpli. A világ legjobb sült krumplijának hirdetik, szó, ami szó, tényleg finom, de azért ez a titulus egy kicsit túlzás (még azt is mondják, hogy az 1600-as években ők készítettek ilyet először, tehát ez az étel innen ered). Az igazi belga sült krumplit vastagabbra vágják, mint a szalmakrumplit, és a kb. 12-15 mm-es darabokat zsírban sütik ki. Ráadásul a művelet kétszer történik meg, mert először 180 fokon elősütik, utána (ha már kicsit hűlt) magas hőfokon készre sütik. Nagyon finom, belül puha, kívül pedig ropogós, majonézzel szeretik fogyasztani, de frissen sültekkel, kolbásszal és kagylóval is kedvelik.

IMG_0159

 

Azonban olcsón egyiket sem kaphatjuk meg, még stanicliba csomagolva sem az utcán. Brüsszel főterétől nem messze 18 euróért vehetünk önkiszolgáló rendszerben kolbászt sült krumplival, és az épület előtti asztaloknál fogyaszthatjuk el. Húsz euró körül vannak a kagylós egytálételek (krumplival vagy tésztával), és a legolcsóbb sült krumplit a Mini Európa egyik étkezdéjében vettük. Az adag két euróba került, igaz viszont, hogyha tudjuk, ilyen hatalmas, csak egyet kértünk volna belőle (két felnőtt egészséges étvágyáról van szó!).

 

kagyló krumplival

 

A másik híres belga eledel a gofri avagy waffel. Már egy euróért kapható az utcákon a sima változat, ami meleg és nagyon ízletes. Azonban kaphatunk belőle csokiöntettel (2-2,5 euró), tejszínhabbal és ínycsiklandó gyümölcsökkel (5-6 euró). Brüsszelben a Maneken Pis szobránál találunk kiváló gofrit, Gentben nem messze a főtértől. Viszonylag új ételről van szó, a brüsszeli Maurice Vermersch nevéhez fűződik, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkotta meg.  Ha valaki szeretné kipróbálni:

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/palacsinta/edes-gofri?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=gofri_din

 

IMG_0058

 

Brugge-ben egy olcsóbb étteremben ebédeltünk, ahol csirkesültet, illetve sült halat ettünk. Mindkettőt salátával és sült krumplival tálalták. Előbbi kilenc euróba, utóbbi tizenkettőbe került. Bagettet (nagy méretűt) az üzletekben 0,8-1 euróért kapunk. Ha jó étteremben szeretnénk étkezni, akkor már jóval többet kell fizetni, fejenként legalább 25 euróra kell számítani, és nem biztos, hogy jó lesz a minőség. Legalábbis megoszlanak a vélemények a brüsszeli „éttermek utcájáról”, a Grand Place-tól nem messze eső Rue de Buchers-ról. Többen azt javasolják, hogy érdemes elsétálni oda (főleg este) a hangulat miatt, de az étkezést hagyjuk ki, mert az étel minősége nem éri meg az árat, amit kérnek érte.

 

rue-des-bouchers

 

Vad-és halételek, a tenger gyümölcsei kapnak helyet még a belga konyhaművészetben, és persze nem maradhat ki a felsorolásból a flamand gulyás (sörrel készítve), az angolna zöldfűszeres mártásban, a krumpli és zöldségpüré sült kolbásszal. A sör és a csokoládé külön fejezet témája lesz, hamarosan kimerítő beszámolóval jelentkezünk.

DSCF5005

Fotók: Horváth Dávid

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!