Egy csepp Európa

A legszebb postaépület, amit valaha láttam – Palacio de Comunicaciones, Madrid

Amikor Madridban jártunk, a Prado környékén laktunk, és esténként sokat sétálgattunk. Egyik ilyen alkalommal eljutottunk a Cibeles térre is, ahol a magam részéről beleszerettem egy hófehér, engem leginkább esküvői tortára emlékeztető palotába.

Ez a gyönyörű épület 1904-ben épült, Antonio Palacios és Joaquín Otamendi tervei alapján. A palota előtti forgalmas tér a Plaza de Cibeles, ahol Madrid futball csapatának szurkolói szokták ünnepelni a győzelmet. A tér közepén egy szökőkutat találunk, amely a Termékenység Istennőjét ábrázolja, ahogy oroszlánok által vontatott kocsiján ül. Az évek alatt az épület és a szökőkút a város szimbólumaivá váltak.

 

 

A Palacio de Comunicaciones 2007-ig főpostaként és Postai és Telegráfiai Múzeumként működött, aztán a Városháza kapott itt helyet. 2011 óta Cibeles Palotának hívják. 1993-ban itt hirdették ki a Bien de Interés Culturalt (a lista Spanyolország legfontosabb műemlékeit sorolja fel és rangsorolja).

A postaépület eklektikus stílusban épült, gótikus, román stílusú és reneszánsz vonások keverednek benne a spanyol modernizmussal. Az eredmény varázslatos. A Postai és Telegráfiai Múzeum a spanyol kommunikációs rendszer fejlődését tárta a közönség elé, kezdve a 18. századi postaállomással és befejezve a jelen kifinomult valóságával. Külön szekciók mutatták be a távírda, a telefon és az új technológiák fejlődését, mint például a postai szállítás, a postás felszerelése és a Hispasat műhold modellje. Itt kapott helyet a spanyol és a külföldi bélyegek elképesztően látványos és gazdag gyűjteménye is (az 1850-es évektől kezdve). Sajnos azt nem sikerült megtudnunk, hogy ez a múzeum jelenleg hol található.

 

 

Köszönet Szabó Barna segítségéért.

Fotók: Horváth Dávid

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!