Egy csepp Európa

Filmforgatások látványos színhelyei 2. – Megjön a kedvünk az utazáshoz!

A görög szigeteknél hagytuk abba, most ott is folytatjuk. Nemcsak a Mamma mia! vagy a Zorba, a görög játszódik a csodálatos, napfényes Görögországban, hanem az egyik nagyon hangulatos, remek humorú angol film is, a Shirley Valentine (1989). Shirley, túl a negyvenen, egy közömbös, a megrögzött szokások rabja férjjel és két nagykorú, de iszonyúan önző csemetével a hátán fellázad, és – mivel barátnője egy keresztrejtvény pályázaton kéthetes nyaralást nyer Mykonos szigetén – elindul, hogy a tengerparton üldögélve alkonyatkor megigyon egy pohárka bort egy olyan országban, ahol megterem a szőlő. Shirley számára Mykonos a földi paradicsom, ahol megtalálja végre azt a lányt, aki valaha volt, amikor még hitt önmagában, és biztos volt abban, hogy a jövő ezernyi örömöt tartogat a számára.

shirley

 

Az egyik legcsodálatosabb olasz szigeten játszódik Capri – Az álmok szigete című olasz filmsorozat (2006). Milánóban éppen esküvőjére készülődik a pszichológus Vittoria, amikor kiderül: egy villát örökölt a szigeten, méghozzá két fivérrel együtt. A meseszép táj, az idilli környezet káprázatos hátteret biztosít a fordulatos cselekményhez.

capri

Egy másik sorozat a bajorországi Kaltenhalban játszódik, ahol a pénzéhes, gátlástalan polgármester és az apácazárdáért megingathatatlanul harcoló Lotte nővér között zajlanak az események, miközben a városka gyönyörű utcáit és épületeit is megcsodálhatjuk. Való igaz, hogy Bajorországban forgatták a Te szent ég! (2002) epizódjait, de Kaltenthal nem létező település, a filmkockákról a rendkívül hangulatos Landshut köszön vissza.

A muzsika hangja című filmet 1965-ben forgatták Julie Andrews főszereplésével, és öt Oscar-díjat nyert, máig az egyik legsikeresebb filmként tartják számon. A film összes helyszíne Salzburgban vagy a tartományban található, magát a híres pavilont, ahol a szerelmi jeleneteket vették fel, a hellbronni kastély parkjában építették fel újra, most is ott látható.

sounds of music

 

A velencei kurtizán (eredeti címén: Dangerous Beauty, azaz Veszélyes szépség – 1998) a 16. században játszódik az egyik legizgalmasabb olasz városban. A filmet Catherine McCormack és Rufus Sewell főszereplésével forgatták Velence fényűző palotáiban és gondoláin. A cselekmény igaz történeten alapul, Veronica Franco költőnő életútját dolgozza fel. Ebben az időben a szegény, hozománnyal nem rendelkező nők előtt két út állt: zárdába vonulhattak vagy kurtizánok lehettek. Veronica utóbbit választja, ünnepelt, híres kurtizán lesz, még az áhított boldog szerelmet is elnyeri, sőt megmenti szeretett városát is – azonban a pestisjárvány hatására a városba érkezik a rettegett inkvizíció, ami elől nincs menekvés.

dangerous beauty

Róma, az örök város a színhelye Fellini feledhetetlen filmjének, az Édes életnek (La Dolce Vita – 1960). A Marcello Mastroianni és Anita Ekberg főszereplésével forgatott alkotás leghíresebb jelenete az éjszakai fürdőzés a Trevi-kút medencéjében.

dolce

Woody Allen Rómának szeretettel (2012) című filmje is az örök városban játszódik.

„Az olasz főváros, akárcsak New York, Párizs vagy Barcelona, Woody Allen látomásában tele van csavaros, többé-kevésbé látványos love storykkal, a macskaköves-napfényes mellékutcákban kalandosan zajlik az élet. Párhuzamos történeteket ismerünk meg, viszont ezek nem érintkeznek, nem fonódnak össze a film végére, hanem saját vágányukon haladva kerekednek ki. Bár a film címe arra enged következtetni, hogy egy Rómához szóló ódát látunk majd, ezek az események valójában bárhol történhetnének: a főváros, bár csodálatos, nem kap jelentős szerepet.” (Kovács Bea)

A Dan Brown bestsellerén alapuló Angyalok és démonok (2009) című fordulatos és izgalmas film szintén Rómában játszódik. Robert Langdon professzor (Tom Hanks) megdöbbenve tapasztalja, hogy egy ősrégi testvériség, az illuminátusok szövetsége újraéled, és kíméletlen háborút vív ősi ellenségével, a katolikus egyházzal. Árnyakkal teli katedrálisok, sötét katakombák és lepecsételt kripták mellett visz Langdon útja előre, miközben Róma legismertebb épületei, utcái és terei is megjelennek előttünk.

angels_demons19

 

Dan Brown másik híres-hírhedt regényének filmváltozatát,  A Da Vinci-kódot 2006-ban mutatták be.  A könyv cselekménye lényegében három fő területen játszódik: Párizsban, Londonban és a skóciai Rosslyn-kápolnában. Azonban a stáb csupán a Louvre-ban tudott eredeti helyszínen forgatni, a Saint Sulpice templomban nem kértek engedélyt, a Westminster Apátság pedig elutasította a kérést, így az összes belső felvételt, valamint a víz alattiakat a Pinewood Stúdióban rögzítették. A két főszereplőt Tom Hanks és Audrey Tautou formálta meg.

da vinci

 

Az Igazából szerelem (Love Actually – 2003) Londonban játszódik, méghozzá ádventtől karácsonyig, a sok szálon futó történet szenteste fejeződik be. A film témája a szeretet és a szerelem, ami éppúgy megérinti a csalódott írót, mint az agglegény miniszterelnököt, az elhanyagolt feleséget, a kiöregedett rock sztárt, az anya nélkül maradt kisfiút vagy a balsorsára barátja feleségébe beleszerelmesedett fiatalembert. Az ünnepekre készülődő, karácsonyi lázban úszó téli főváros képei feledhetetlenek. A sztárparádé pedig még emlékezetsebbé teszi (Hugh Grant, Colin Firth, Bill Nighy, Alan Rickman, Emma Thompson, Liam Neeson és Keira Knightley).

love-actually-06_1

 

Egy másik angol film minden jelenete Londonban játszódik, és mit tesz Isten, ennek a főszereplője is Hugh Grant, partnere pedig Julia Roberts. Nálunk Sztárom a párom címmel vetítették, de eredeti címe Notting Hill (1999). Nem véletlen az utóbbi, hiszen a forgatás színhelye 95 százalékban Nyugat-London Notting Hill negyede volt. Szinte minden évszakban láthattuk a híres Portobello Róad-i piacot, a hangulatos, színes házakat, köztük a főszereplő híres kék házát és könyvesboltját.

NottingHill_BlueDoor_movie_660x330px-660x330

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!