Egy csepp Európa

Görög szigetek varázslatos természetes úszómedencéi

Thassos nemcsak Görögország legészakabbra fekvő szigete (ezáltal nagyon kellemes a klímája), hanem a legzöldebb is. A majdnem kör alakú Thassos 25 km hosszú és 22 km széles, középső részét hegyek alkotják, tele fenyvesekkel, pinea erdőkkel, szelídgesztenye-és platánfa ligetekkel. Fürdésre alkalmas öblöket, kiépített strandokat (homokostól sziklásig mindenféle) és ókori romokat találunk itt.

Egy természetes, kristálytiszta és türkiz vizű úszómedence fekszik a parton. Ezt a kis természeti csodát, Giolát Astris faluban fedezhetjük fel, néhány kilométerre Limenáriától a sziget déli részén.

Giolát nem láthatjuk az utca felől, de nem elérhető autóval sem. Gyalog kell elsétálnunk a medencéhez, ami elég nagy ahhoz, hogy tízen vagy még többen úszhassanak benne. Mélysége úszáshoz vagy fejesugráshoz is megfelelő.

Hogyan juthatunk el Thassosra? Egyénileg a Szerbia-Macedónia-Görögország útvonalon lehet megközelíteni, a görög határ után Thessaloniki felé, majd a körgyűrűn Kavaláig autózzunk, onnan pedig keljünk át komppal a szigetre. Szervezetten, utazási iroda segítségével is utazhatunk.

Ano Koufonissia egyike a kisebb szigeteknek Naxos szomszédságában. A sziklás partszakaszon sétálva számos barlangot láthatunk, és rácsodálkozhatunk a mindenütt kristálytiszta, türkizkék vízre. A sziget északkeleti részén találhatjuk Porit, egy aranyló homokkal borított öblöt, ami szörfösök kedvelt paradicsoma. Innen nem messze Thassos szigetéhez hasonló természetes úszómedencére bukkanhatunk, a különbség csak annyi, hogy itt kettő is van belőle.

Hogyan jussunk el Koufonissiára? Athénig repülőgéppel, onnan pedig hajóval.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. diamia8 says:

    Itt voltam és fejest is ugrottam a tetejéről! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!