Egy csepp Európa

A leglátványosabb római vízvezeték – Segovia, Spanyolország

Segoviát Spanyolország Kasztília nevű tartományában találjuk, az Eresma és a Clamores folyók találkozásánál fekszik. Ősi eredetű város, lehetséges, hogy a kelták alapították. Már a rómaiak idejében is Segoviának ismerték. Akkor építették meg a ma is látványos, monumentális vízvezetékhidat, aminek elkészültét az első század végére vagy a második század elejére teszik. Ez a csodálatos műemlék a város címerében is szerepel, és 1985 óta a Világörökség része az óvárossal együtt.

Maga Segovia nagyon hangulatos, kellemes spanyol város gyönyörű templomokkal és az elmaradhatatlan Alcazarral. A vakolatlan, téglaszerű gránittömbökből álló vízvezetékhíd a legjelentősebb építészeti műemléke, évszázadokig kiválóan működött, de a huszadik századot már nem tudta épségben túlélni, elhasználódott a tüzelőanyagoktól, az autókból származó légszennyeződés és a gránit természetes eróziója miatt.  1997 óta folyik a műemlék túléléséért folytatott küzdelem, újratervezték a közlekedési útvonalakat, és megszüntették a híd alatt áthaladó autóforgalmat, ami jót tett a városképnek is: a teret gyalogos sétálózónává alakították.

A vízvezeték a környező hegyekből szállítja a várostól 17 kilométerre található Fuenfría forrás vizét. A műemlék a legmagasabb pontján 28 és fél méterre emelkedik ki a talajból, talapzata majdnem hat méteres, két sor boltívből áll, amely pillérekre támaszkodik. Összesen 167 boltíve van jelenleg.

A vízvezetékhídhoz a lusta vízhordó asszony legendája fűződik. Történt egyszer, hogy egy asszony nagyon belefáradt a vízhordásba, és azt mondta, hogy az ördögnek is eladná a lelkét, ha a víz a háza elé jönne, mielőtt a kakas kukorékol. Az ördög persze szaván fogta, és keményen dolgozott, hogy állja az alkut, amit addigra az asszony természetesen megbánt. Buzgó imádsága hatására az ördög nem készült el időben, így az asszony lelke megmenekült.

Hogyan juthatunk el Segoviába? Madridig repülőgéppel (Budapestről a Ryanair és a Wizzair is indít fapados járatot), onnan a Renfe (spanyol vasúttársaság) segítségével vonattal. Odaérhetünk 26 perc alatt is (15,05 euró), de regionális járattal két órába telik (viszont a jegy 7,95 euró). Mindenesetre a látvány mindenképpen feledhetetlen.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. patyij says:

    csak a pontosság miatt :
    Segovia ,Segovia Tartományban található,mely Kasztilia-Leon autonóm közösség része.
    -Egyébként valóban szép város.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!