Egy csepp Európa

Különleges hangulatok és egyedi szépségek – Český Krumlov kastélya és városa

Dél-Csehországban, Budejovicétől 25 km-re, a Moldva egy nagy hurkot ír le – ez a kis majdnem félsziget épült be a középkorban gótikus és reneszánsz házakkal. A folyó másik oldalán impozáns szikla magaslik, innen uralja a környéket a Rosenbergek reneszánsz várkastélya. Később az Eggenbergek, majd a Schwarzenbergek tulajdonába került Csehország második legnagyobb vára, akik egészen a második világháborúig birtokolták.

http://www.graciaintezet.hu/index21.php?menu=44004

Český Krumlov természetesen felkerült az UNESCO Világörökség listájára (1992), és ezen nem is lehet csodálkoznunk, mert annyi itt a különleges látnivaló, hogy napokat tölthetünk el a nézegetésükkel a főidényben látogatókkal zsúfolásig teli városkában. Nem túlzás, a saját szememmel láttam, hogy körülbelül negyedóránként újabb és újabb buszok állnak be a parkolóba, és főleg ázsiai turisták csoportjai menetelnek rendületlenül a vár felé. A páratlanul szép természeti környezet, a különleges, számtalan színárnyalatban pompázó épületek, a hangulatos, girbegurba utcácskák és sikátorok, a vártoronyból és a kilátóteraszokról nyíló megragadó panoráma hatása külön-külön és együttesen is felülmúlhatatlan. Mindezt látni kell, át kell élni, a részesévé kell válni ennek a varázslatnak. Český Krumlov olyan, mint valami tündérmese helyszíne: a város felé magasodik a király vára, jön a sárkány, hogy elrabolja a királykisasszonyt, és várjuk a hős lovagot, aki a szabadulást hozza.

http://www.ckrumlov.info/php/hu/

http://utazom.com/cikk/cesky-krumlov-hangulata

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=29708

A folyó sodrása itt annyira felerősödik, hogy a hely a vadvízi evezősök Mekkája lett – folyamatosan lehet jelentkezni szezonban raftingra. Van, aki néhány órára tér be Krumlovba, van, aki Budejovicében száll meg, és onnan kirándul ide egy teljes napra (ugyanígy Ausztriából), és természetesen válogathatunk a helyi szálláslehetőségek között is (majdnem 200 hostel, panzió, apartman és hotel, valamint legalább 130 étterem és kávézó található itt).

www.accommodation.ckrumlov.cz

http://www.krumlovhotels.cz

Ha a parkolóból a városka felé vesszük az irányt, egy bő negyedórás séta után érkezünk el ahhoz a kilátóteraszhoz, ahonnan a folyó túlpartján magasodó sziklára épült várkastélyra nyílik csodás kilátás. Szebbnél szebb paloták mellett haladunk el, ahogy a Moldván átívelő híd felé sétálunk. Ha lekanyarodunk balra, elérkezünk Krumlov főterére, ahol gótikus és reneszánsz házakat egyaránt találunk. Itt láthatjuk a két gótikus ház egybeépítésével kialakított Városházát, amely 1580-ban épült. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, valamint a Rosenbergek és a Scwarzenbergek címerét láthatjuk, latin felirata: Audi, vide et tace – si ves vivere in pace (jelentése: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)

A főtéren kiváló szállodát találunk, a négycsillagos Hotel Zlatý Anděl gyönyörű, gótikus épületét. Itt igazi élmény álomra hajtani a fejünket. Ha gyors, de ízletes ételre vágyunk, a kínai étterembe érdemes betérnünk – étkezés közben remek kilátás nyílik a térre. Néhány lépés séta, és máris a román és gótikus stílusban épült csodálatos kis templom, a Szent Vitus előtt találjuk magunkat. Az egyik legszebb épület belülről, amit valaha láttam. A háromhajós templomot a 14. században építették, ekkor kapta tornyának alsó részén a négyszögletes román stílusú ablakokat, feljebb pedig az ötszögű, boltíveseket. A legfelső gótikus rész csak 1894-ben készült el. Gyönyörű reneszánsz síremléket láthatunk a főhajóban, az egyik Rosenberg főúr és felesége nyugszik itt (a falakon több helyen feltűnik a család ötszirmú rózsacímere).

Ha visszatérünk a főtérre, és elsétálunk balra a hotel mellett, szembe találjuk magunkat a Viaszfigurák Múzeumával, ahol néhány érdekes jelenetet láthatunk a cseh középkorból, de találkozhatunk Teréz anyával, II. János Pállal, Václav Havellel vagy éppen Mick Jaggerrel is. Ugyanilyen érdekesnek ígérkezik még  a Marionett Múzeum, a Kínvallatási (Tortúra) Múzeum vagy az Egon Schiele Art Centrum.

Ha lesétálunk a folyópartra, beülhetünk egy italra valamelyik hangulatos kisvendéglő teraszára, ahonnan megcsodálhatjuk a túloldali sziklán magasodó várkastélyt. Az egyik kis hídon áthaladva belépünk a Várnegyedbe, és a macskaköves utcákon felkapaszkodva kávézók, sörözők, éttermek és ajándékboltok mellett visz az utunk. Érdemes megállnunk egy percre, hogy megkóstolhassuk a krumlovi specialitást (sehol másutt nem volt szerencsém hozzá), a nutellás kürtős kalácsot.

A várárokban barna medvéket találunk, ami lássuk be, kissé szokatlan dolog. Már a 16. századtól éltek medvék a várban, de akkor még az udvaron és ketrecben, csak a 18. századtól költöztették át őket. Ahogy belépünk az alsóvárba, az első programunk, hogy felmászunk a kör alakú, 54 méter magas, hatemeletes vártoronyba. Gótikus és reneszánsz stílusban épült a 13. századtól a 16. századig, erkélyéről remek kilátás nyílik a városra és a környékre (a belépő csak néhány koronánkba kerül).

Itt az alsóvárban jelentkezhetünk két kastélytúrára (az épület kizárólag szervezett idegenvezetéssel tekinthető meg). Töredelmesen bevallom, hogy legalább háromszor vettem részt rajta, de csak az egyikre sikerült eljutnom. Olyan különleges, páratlan szépségeket láttam ugyanis, mint az aranyhintó vagy a Mascara (álarcos) bálterem (a 18. században a falára festett commedia dell arte figurákkal), amelyeket nem elég egyszer látni. Sajnos nem lehet benn sem fotózni, sem kamerázni, úgyhogy kénytelenek vagyunk megvásárolni a könyveket és a képeslapokat.

http://wwwckrumlov.info/docs/hu/atractions.xml

A felső várban zajlik maga a vezetett túra, ezután átsétálhatunk a várárok felett egy sokemeletes, boltozatos hídon, ami egyenesen vezet a páratlanul szép barokk színházhoz, illetve kilátóteraszhoz. Már maga a kastélytúra sem olcsó mulatság, de ha igazán szépet és különlegeset akarunk látni, nem hagyhatjuk ki a várszínházat, amely egyike a nagyon kevés, tökéletes épségben megmaradt, teljes felszereltségű barokk színházaknak, és egy kisebb barokk opera előadására tökéletesen alkalmas. Évente három alkalommal kerül erre mindösszesen sor az 1776-ban épült, a mai napig működő díszletmozgatási technikával rendelkező színházban. Több darab eredeti jelmezei is megmaradtak, így igazán kivételes élvezetben lehet része az operarajongóknak.

belépőjegyek ára itt: http://www.zamek.ckrumlov.eu/admission/

A kastélypark felé haladva kilépünk a kilátóteraszra, ahonnan remek fotókat készíthetünk a folyón raftingolókról és magáról a városkáról. Megizzadunk, mire felérünk a park magasan fekvő gyönyörű szökőkútjához. Mögötte találjuk a Bellaria rokokó nyári kastélyt, ami 1706-1708 között készült el. terasza a szabadtéri színpad egyik színtere, ugyanis itt nem a színpad, hanem a nézőtér forog!

Milőtt búcsút intenénk Krumlovnak, megkóstolhatjuk a helyi sörkülönlegességet, az Eggenberget. A sörfőzés ugyanis már akkor megindult itt, amikor megalapították a várost, és a 17. századtól sörgyár is működik itt.

http://www.krumlove.hu/koszt-es-kvartely

Bármikor érdemes kirándulnunk Český Krumlovba,itt soha sincs holtszezon. Mindegyik évszakban megvan a varázsa. De ha igazán érdekeset és izgalmasat akarunk látni, akkor júnisuban látogatunk ide az Ötszirmú Rózsa Ünnepére. A reneszánsz fesztivál programját fáklyás felvonulás, lovagi torna, színházi előadás és régi zene koncert színesíti.

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Sándor Vincze says:

  Tavaly nyáron töltöttünk ott egy kis időt és csodálatos élmény volt. Lenyűgöző városka!

 2. Tünde Gellért says: (előzmény @Sándor Vincze)

  Örülök, hogy tetszett. Mi már többször jártunk ott, még novemberben is, és soha sem csalódtunk!

 3. Vlad Tepes says:

  Kedves Mindenki!

  Krumlovban 5 méterenként éttermeket találunk ahol a méltán híres cseh konyha finomabbnál finomabb remekeit kóstólhatjuk.
  Ezekben a kis éttermekben visszamegyünk egy
  elfeledett korba, megelevedik Svejk és Rumcájsz.
  Kérek mindenkit, ha ott jár ne kínait egyen!

 4. Tünde Gellért says: (előzmény @Vlad Tepes)

  Ez pontosan így igaz. Az is igaz viszont, hogy az általad ajánlott éttermekben főszezonban egyrészt sokat kell várni, másrészt sokba kerül. Nem kicsit, hanem nagyon. Ha valakinek kevés ideje és pénze van, akkor sor kerülhet a kínaira is. És ha visszamegy Budejovicébe, sokkal barátibb áron talál kevésbé zsúfolt éttermeket, vendéglőket a cseh konyha remekeivel.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!