Egy csepp Európa

Filmforgatások látványos színhelyei – Megjön a kedvünk az utazáshoz!

Bár gyakran nem hangzik el magában a filmben, hogy hol játszódik, vagy éppen a cselekmény színhelyéül másik várost jelölnek meg (a Casino Royale nagy pókerjátszmájára  például eredetileg Montenegróban kerülne sor, de inkább Karlovy Varyt választották, ugyanakkor a filmben végig előbbiről van szó), néhány filmben megcsodálhatjuk a gyönyörű helyszíneket. Ha a következő városokba látogatást tervezünk, érdemes hangulatébresztőnek, kedvcsinálónak megnézni a következő filmeket.

A Mission Impossible első részét Prágában forgatták (1996), és bőkezűen bántak a külső felvételekkel (főszereplő: Tom Cruise és Jon Voight). Még az időnkénti köd sem tudja leplezni a cseh főváros gyönyörű épületeit, hídjait, rakpartjait. Ugyanez a helyzet a Rossz társaság című filmmel is (főszerepben: Anthony Hopkins és Chris Rock) – ebből is kedvet kaphatunk, hogy átugorjunk Prágába (2002).

Az utolsó vakáció című film jelentős részét (Queen Latifah főszereplésével) Karlovy Varyban forgatták 2006-ban. A fő helyszín a híres Hotel Pupp volt (itt rendezik a filmfesztiválokat is), és a téli város képei valóban elragadóak.

 Velence világszerte híres és ismert nevezetességei több filmben is megjelennek. Egyike a legszórakoztatóbb vígjátékoknak a „Szabadlábon Velencében” Belmondo főszereplésével (1980).

Diane Lane és Thelonious Bernard játszotta a kedves, bájos tinédzser szerelmes párt az Egy kis romantika című filmben (itt jelent meg utoljára a filmvásznon Sir Laurence Olivier), akik Párizsból Velencébe indulnak, hogy a Campanile harangzúgásai közben egy gondolában átsuhanjanak a Sóhajok hídja alatt, miközben megcsókolják egymást (a legenda szerint ugyanis akkor szerelmük mindörökre szól). Gyönyörű felvételeket kapunk Párizsról, Versailles-ról, Veronáról és természetesen a tengerek királynőjéről (1979).

A Levelek Júliának (2010) fő színtere Verona és környéke. Ebben a kedves, romantikus filmben Amanda Seyfried egy réges-régi szerelem nyomába ered.

Ha Rómában járunk, szinte mindenhol belebotlunk Audrey Hepburn és Gregory Peck fotóiba a híres Római vakáció című filmből (1953). Megunhatatlan, varázslatos és örökzöld.

Az előző film óriási, el nem múló sikere késztette arra az olaszokat, hogy ugyanarra a témára saját maguk is elkészítsék igazán egyedi változatukat. Adriano Celentano és Ornella Muti főszereplésével forgatták 1981-ben a nálunk Őrült római vakáció címmel vetített vígjátékot (Innamorato Pazzo). A történet és a helyszín ugyanaz, ám Celentano itt már nem amerikai újságíró, aki beleszeret a hercegnőbe, hanem római buszsofőr. Igazán szórakoztató, habkönnyű komédia, mindenkinek melegen ajánlom.

Nemcsak a tizenévesek élvezhetik Hilary Duff Rómában játszódó filmjét, a Csaó, Lizzie-t (2003). Az örök város szinte minden jelentősebb műemlékét felvonultatják, sőt még Tivoliban, a híres Villa D’Este kertjében is forgattak. Derűs, vidám családi film, a jó hangulat biztosított.

Bud Spencer és Piedone, a zsaru alakja mindörökké összeforrtak. A híres rendőrfelügyelő első filmjében ki sem mozdul Nápolyból, így igazán sokat láthatunk a város nevezetességeiből, később azonban elutazik Egyiptomba, Hong-Kongba és Afrikába is.

Óriási sikerrel játszották és játsszák szerte a világon az ABBA-slágerekből írt Mamma Mia! című musical filmváltozatát (anyát és lányát Meryl Streep és Amanda Seyfried alakította). A bemutató óta (2008) 70 százalékkal nőtt a szobafoglalás Görögországban. A filmet Pelion környékén, Skiathos és Skopelos szigeteken forgatták. Utóbbi területe alig több mint 90 négyzetkilométer, és olyannak tűnik, mint egy erdő a strand közepén, de vannak itt eldugott, romantikus kis öblök, homokos és kavicsos strandok, ódon templomok és hangulatos kávézók is.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!