Egy csepp Európa

A legszebb állomásépület, amit valaha láttam – Toledo, Spanyolország

Ha valaki autóval érkezik Spanyolország egyik legizgalmasabb és legérdekesebb városába, sajnos nem láthatja ezt a páratlanul szép állomásépületet. A vasút 1858-ban érkezett el Toledóig, azonban a jelenlegi csoda csak a huszadik század elején épült meg Narciso Clavería y de Palacios építész tervei alapján neo-mudéjar stílusban. Az állomást 1919-ben vagy 1920-ban adták át.

A mórok hét évszázadon át uralták Spanyolországot, illetve egyes területeit, és távozásuk után az arab építészet csodálatos remekeit hagyták itt (Giralda, Alhambra, Cordóbai Mecset). Nem meglepő módon az általuk alkotott építészeti stílus és díszítőművészet továbbra is erős hatást gyakorolt az itt élőkre.

A korai középkorban a spanyol királyságokat megdöbbentő toleranciával kormányozták a későbbi évszázadokhoz képest. (Gondoljunk csak az inkvizíció szerencsétlen áldozataira!) A keresztények, muszlimok és zsidók békésen megfértek egymás mellett, így Toledo is multikulturális városként volt ismert már a 11. században is.

A keresztény területeken élő muszlimokat mudejare-nak nevezték az arab mudajjan szóból. Ezek az emberek nem legyőzött ellenségként, hanem békés szomszédként viszonyultak a keresztényekhez. Sok esetben ők irányították az építkezéseket, és az általuk kedvelt építészeti stílus elterjedt egész Spanyolországban. Ezt a mudéjar stílust sokan arab gótikának nevezik.

A stílus hanyatlása a reneszánsz születésével egyidőben következett be: V. Károly az 1530-as években már utóbbit támogatta és részesítette előnyben.

Csakhogy a mudéjar építészet nem tűnt el teljesen, hanem – több más stílushoz hasonlóan – újjáéledt a 19. században. Sőt nemcsak újjáéledt, de majdnem kötelező építészeti stílusa lett a bikaviadal arénáknak, sőt építettek több postaépületet (Zaragoza) és állomásépületet is (Toledo, Aranjuez) az arab gótika jegyében.

Nemcsak kívül, hanem belül is gyönyörű, látványos és hangulatos a toledói vasútállomás épülete. Műemlékként tartják nyilván, ugyanakkor teljes mértékben használják is – kiváló példája annak, hogy ami hasznos, lehet szemet gyönyörködtetően szép is egyben. Feledhetetlen látvány!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Deák Ferenc says:

    Csodálatos ez az épület kivűlről, belülről, inkább egy templomnak tűnik…de hol vannak a vágányok, vonatok, utasok..?

  2. Tünde Gellért says:

    Kívülről az állomásépület az utcáról látható, mögötte vannak a vágányok és a vonatok. Az utasok áthaladnak csupán az épületen vagy a mellékhelyiségeket használják, csendes időszakban sikerült fotóznunk.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!